Στέφανος ΚαραθεοδωρήςΘέση υπέρ της ίδρυσης μουσείου Καραθεοδωρή στη Βύσσα, προσπάθεια που κορυφώθηκε όταν η Βύσσα ήταν έδρα δήμου, αλλά στη συνέχεια δεν είχε την ανάλογη στήριξη, παίρνει ο παγκόσμιος όμιλος για την προβολή των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών. Ο όμιλος αναφέρεται και στη στήριξη που προσφέρουν οι απόγονοι Καραθεοδωρή και σε ανακοίνωσή τονίζει:

Το Γένος των Καραθεοδωρή έχει τις ρίζες του στο χωριό Μπόσνα της Ανατολικής Θράκης που απέχει από την Αδριανούπολη 6 χλμ. Το 1920, μετά την απελευθέρωση της περιοχής από τους Τούρκους κατακτητές, η Μπόσνα, την οποία κατοικούσαν μόνο Έλληνες, ονομάστηκε Βύσσα. Το 1923 με τη συνθήκη της Λωζάνης η Μπόσνα παραδόθηκε στους Τούρκους. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών οι κάτοικοί της ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του χωριού Αχυροχώριο του σημερινού Νομού Έβρου. Το 1930 το χωριό αυτό ονομάστηκε Νέα Βύσσα.

Μια από τις μεγάλες οικογένειες της Βύσσας, μεγάλες από άποψη σπουδών, σταδιοδρομίας και κοινωνικής προβολής των μελών της, ήταν και αυτή των Καραθεοδωρή. Από το 1799 έως και το 1970 η οικογένεια αυτή ανέδειξε 12 διακεκριμένους επιστήμονες με διεθνή προβολή (γιατρούς, μηχανικούς, διπλωμάτες, μαθηματικούς και φιλολόγους), οι οποίοι τίμησαν τόσο τη Βύσσα, όσο και την Ελλάδα γενικότερα. Από την Μπόσνα της Αδριανουπόλεως βρέθηκαν στα παλάτια των Σουλτάνων, στις πρεσβείες και στα Πανεπιστήμια της Ευρώπης. Οι κάτοικοι της Νέας Βύσσας τίμησαν και τιμούν την οικογένεια αυτή ποικιλότροπα. Συγκεκριμένα ίδρυσαν τον πολιτιστικό Σύλλογο «Στέφανος Καραθεοδωρής», ο οποίος διοργανώνει κάθε είδους εκδηλώσεις σχετικά με την οικογένεια Καραθεοδωρή. Συγκεκριμένα: Συνέδρια, διαλέξεις, επισκέψεις στην Κωνσταντινούπολη και ειδικότερα στο Πατριαρχείο, επαφές με τους απογόνους του γένους Καραθεοδωρή, προβολές βιβλίων ή άρθρων που αναφέρονται στην εν λόγω οικογένεια κ.ά.

Κατά τα τελευταία χρόνια ο Σύλλογος προσπαθεί να δημιουργήσει, χωρίς να έχει κρατική υποστήριξη, Μουσείο του Γένους Καραθεοδωρή. Στην προσπάθειά του αυτή είχε και έχει ευτυχώς υποστήριξη από την τοπική αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα από τον πρώην Δήμαρχο του πρώην Δήμου της Νέας Βύσσας Σιανκούρη Παναγιώτη και τον νυν Δήμαρχο του Δήμου Ορεστιάδος Μαυρίδη Βασίλειο.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου έχει τα εξής μέλη:

Πρόεδρος: Χρήστος Ορμανλίδης.

Γεν. Γραμματέας: Δημήτριος Σαρδάνης

Αντιπρόεδρος: Τασία Χατζηαγγελίδου

Ταμίας: Νικόλαος Τσαουσίδης

Εκπρόσωπος Τύπου:  Σαράντης Σαραντίδης

Μέλη: Κατερίνα Καζακίδου, Αναστασία Μαρασλή, Αναστασία Μαργαριτίδου, Διαμαντής Τζεπκιλής.

Σημειώνουμε ότι οι απόγονοι και οι φίλοι της οικογένειας Καραθεοδωρή υποστηρίζουν με θέρμη την προσπάθεια αυτή των κατοίκων της Νέας Βύσσας. Κατά καιρούς δε έχουν δωρίσει διάφορα εκθέματα για το Μουσείο (επιστολές, έγγραφα, βιβλία, αντικείμενα και φωτογραφίες).

Φυσικά αν η Νέα Βύσσα είχε κυβερνητική υποστήριξη, το Μουσείο τώρα θα λειτουργούσε έχοντας κτίριο και προσωπικό. Θα υπήρχε ακόμα, σε πλατεία της Νέας Βύσσας, ανδριάντας ή προτομή και του μεγάλου Μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. τα οποία καλώς έχουν άλλοι Δήμοι οι οποίοι όμως δεν έχουν καμία σχέση εντοπιότητας με το γένος Καραθεοδωρή.

 

Ο Πρόεδρος

Ξενοφών Μουσάς

Καθηγητής του

Παν/μίου Αθηνών

Ο Αν. Πρόεδρος

Γιώργος Μπιτσακάκης

Καθηγητής του Παν/μίου

της Οξφόρδης

Ο Αντιπρόεδρος

Νικόλαος Νικολής

Αν. Καθηγητής του

Παν/μίου Ιωαννίνων

Ο Γεν. Γραμματέας

Ευάγγελος Σπανδάγος

Μαθηματικός –

Συγγραφέας