ΓΕΩΤΕΕΕρωτήματα για την καταπολέμηση των κουνουπιών κατέθεσε ο ιατρικός σύλλογος Αθηνών στο γεωτεχνικό επιμελητήριο. Στην απάντησή του το ΓΕΩΤΕΕ αναφέρει:
Η καταπολέμηση των κουνουπιών αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που ταλανίζει εδώ και χρόνια την Ελληνική κοινωνία, καθώς συνδέεται άμεσα με τη προστασία της δημόσιας υγείας, την μετάδοση ζωονόσων και την Ποιότητα ζωής των Ελλήνων πολιτών. Η καταπολέμηση αποτελεί υποχρέωση και καθήκον της Πολιτείας και της Τοπικής αυτοδιοίκησης. Δυστυχώς όμως λάθη, παραλείψεις και ο Παραμερισμός της επιστημονικής γνώσης δημιουργούν προβλήματα στην εκτέλεση του έργου με συνέπειες στην αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων αυτών.
Πάγια θέση μας ως ΓΕΩΤ.Ε.Ε. είναι ότι όλα τα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών θα πρέπει να πραγματοποιούνται εγκαίρως. Δυστυχώς η μέχρι σήμερα πρακτική δείχνει ότι υπάρχει μη έγκαιρη έναρξη προγραμμάτων.
Για να είναι αποτελεσματικοί οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών θα Πρέπει να γίνονται έπειτα από την εφαρμογή κατάλληλων μεθόδων δειγματοληψίας για την διαπίστωση των προνυμφών κουνουπιών (διενέργεια Προνυμφοκτονιών) ή έπειτα από εντομολογική επιτήρηση για την Παρακολούθηση του πληθυσμού των ενηλίκων κουνουπιών (διενέργεια υπολειμματικών ψεκασμών εσωτερικών χώρων).
Οι Προνυμφοκτονίες αποτελούν παγκοσμίως την πιο ενδεδειγμένη μέθοδο αντιμετώπισης των κουνουπιών με βιοκτόνα σκευάσματα. Για να είναι όμως αυτές αποτελεσματικές επιβάλλεται να εφαρμόζεται εγκαίρως (αμέσως μετά την εμφάνιση των
Πρώτων προνυμφών κουνουπιών) στις υδάτινες εστίες ανάπτυξής τους. Η ακριβής χρονική στιγμή θα πρέπει να καθορίζεται μετά από κατάλληλες δειγματοληψίες των χαρτογραφημένων εστιών ανάπτυξης (μόνιμων ή εποχιακών), από εξειδικευμένο προσωπικό νωρίς την άνοιξη Πολύ πριν την εμφάνιση των ενηλίκων κουνουπιών.
Οι υπολειμματικοί ψεκασμοί (εσωτερικών χώρων) για την καταπολέμηση των ενηλίκων κουνουπιών γίνονται συμπληρωματικά, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο για λόγους κυρίως Προστασίας της δημόσιας υγείας, και έπειτα από παρακολούθηση του Πληθυσμού των ενηλίκων κουνουπιών με κατάλληλες παγίδες φωτός και CΟ2 (διοξειδίου του άνθρακα). Σε καμιά Περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρχει κατάχρηση στην εφαρμογή των υπολειμματικών ψεκασμών. Περεταίρω όλα τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται στα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με την έγκριση κυκλοφορίας τους και την ετικέτα τους και όπως ισχύουν. Οποιαδήποτε χρήση τους που δεν Προβλέπεται από την έγκριση κυκλοφορίας τους και την ετικέτα τους πέραν του ότι απαγορεύεται ρητώς από το νόμο επιπλέον εγκυμονεί κινδύνους για την δημόσια υγεία τόσο του Πληθυσμού όσο και των εφαρμοστών, ενώ παράλληλα επιβαρύνουν το Περιβάλλον.
Για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να γίνονται έγκαιρα οι διαγωνισμοί ώστε οι όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες να μην αποτελούν εμπόδιο στην αποτελεσματικότητα του Προγράμματος.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι η μη ύπαρξη κεντρικού συντονισμού για τα Προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών
Οι διαγωνισμοί για την κατοχύρωση των Προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών εμφανίζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ τους ανά την επικράτεια χωρίς να υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφορετικά κριτήρια διεξαγωγής των διεθνών διαγωνισμών, επιλογής των αναδόχων, κοστολόγησης των προγραμμάτων, τρόποι αντιμετώπισης/διαχείρισης των κουνουπιών κτλ., πράγμα που οδηγεί στην άνιση μεταχείριση ή τον αποκλεισμό των διαγωνιζομένων.
Επίσης δεν υφίσταται επαρκής έλεγχος προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών από ανεξάρτητο φορέα με εξειδικευμένο επιστημονικό Προσωπικό (π.χ. γεωτεχνικοί, επόπτες δημόσιας υγείας, χημικοί κτλ).
Για το λόγο αυτό προτείνουμε να υπάρξει ενιαίος τρόπος εφαρμογής Προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών για όλη την επικράτεια (π.χ. ενιαία κριτήρια διεξαγωγής διεθνών διαγωνισμών, επιλογής αναδόχων, κοστολόγησης έργου, τρόποι αντιμετώπισης/διαχείρισης κτλ.), όπως και να εξεταστεί, η δημιουργία ή σύσταση ενός ενιαίου Φορέα με αποκλειστικό αντικείμενο την αντιμετώπιση του προβλήματος των κουνουπιών που θα διασφαλίσει τον
ενιαίο τρόπο εφαρμογής προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών για όλη την επικράτεια.

Περεταίρω είναι προβληματική η χρηματοδότηση προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών (Π.χ. μη επαρκής χρηματοδότηση, μη σωστή ροή χρημάτων των εγκεκριμένων Προγραμμάτων κτλ.).
Σε όλα τα Προγράμματα θα πρέπει να αξιοποιείται η επιστημονική γνώση από το σύνολο των εργαζομένων σε αυτά και όχι μόνο από τους επιβλέποντες. Θεωρούμε ότι το σύνολο του Προσωπικού που απασχολείται στα προγράμματα αυτά θα πρέπει να έχει ειδική εκπαίδευση και Πιστοποίηση στη χρήση των σκευασμάτων, στην αποτελεσματική εφαρμογή Τους καθώς και στην Προστασία της δημόσιας υγείας.
Για τους Παραπάνω λόγους θα πρέπει να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση για τη μελέτη και γνώση της βιολογίας και οικολογίας των κουνουπιών αλλά και των ασθενειών που μεταφέρουν αυτά. Συνεχής Παρακολούθηση του πληθυσμού των κουνουπιών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με κατάλληλες μεθόδους δειγματοληψίας, καταγραφή όλων των ενδεδειγμένων μέτρων/μεθόδων που μπορούν να συμβάλλουν στον Περιορισμό των Πληθυσμών τους και καθορισμός του χρόνου επέμβασης. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει δομημένο πρόγραμμα κατάρτισης των εφαρμοστών με τη συνεργασία και την εμπλοκή των συναρμόδιων φορέων.
Τέλος υπάρχει ελλιπής ενημέρωση του Πληθυσμού για την εξάλειψη εστιών στο χώρο τους καθώς και οδηγίες για πρόληψη και προστασία από τα κουνούπια. Χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια διάδοσης των οδηγιών πρόληψης και Προστασίας που να ξεκινά από το σχολείο σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα.
Για όλα αυτά τα ζητήματα και για να μην επαναληφθούν φαινόμενα τα οποία μόνο ζημιά κάνουν στη δημόσια υγεία το ΓΕΩΤΕΕ προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία το επόμενο χρονικό διάστημα για το θέμα αυτό ώστε επιτέλους η χώρα μας να έχει ένα κεντρικό σχεδιασμό στην καταπολέμηση των κουνουπιών με τη συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων και των ειδικών επιστημόνων.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
Σπυρίδων Αν. Μάμαλης