τουρκοιΚαταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση των 8 τούρκων στρατιωτικών που είχαν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Σήμερα, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε να εκδοθούν στην χώρα τους τρεις Τούρκοι αξιωματικοί. Με άλλη σύνθεση από την χθεσινή (η οποία αποφάσισε την μη εκδοση των πρώτων τριών) αυτή τη φορά , σύμφωνα με το newsit.gr, το Δικαστήριο αποφάσισε την την έκδοση τους για τα 3 από τα 4 αδικήματα που εκζητούνται. Πρόκειται για για την προσπάθεια κατάλυσης του πολιτεύματος, την απόπειρα παρακωλυσης συνεδρίασης του Κοινοβουλίου και για λεηλασία (αρπαγή) ελικοπτέρου. Αντίθετα δεν εκδιδονται για την απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου προέδρου. Και οι 3 θα υποβάλουν έφεση και κρατούνται.

Μεταξύ άλλων οι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι δεν είναι πραξικοπηματίες κι ότι αν εκδοθούν στην Τουρκία αφενός δεν θα έχουν δίκαιη δίκη, αφετέρου κινδυνεύουν να υποβληθούν σε απάνθρωπα και εξευτελιστικά βασανιστήρια. Επίσης ανέφεραν πως μετά τα γεγονότα του Ιουλίου, «οι σύζυγοί τους απολύθηκαν από τη δουλειά τους και οι οικογένειές τους είναι όμηροι. Δεν τους επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση ούτε στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους».

Αντίθετα με την απόφαση του δικαστηρίου η εισαγγελεας ζήτησε να μην εκδοθούν στην Τουρκία. «Εάν εκδοθούν, αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας -το θεωρώ σχεδόν βέβαιο- ότι θα βασανιστούν και θα υποστούν εξευτελιστική μεταχείριση», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας και τον κίνδυνο επαναφοράς της θανατικής ποινής :»Το έχει πει ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας. Υπάρχει κίνδυνος παραβίασης του άρθρου 2 της ΕΣΔΑ». Επικαλέστηκε επίσης τους άγριους βασανισμούς στρατιωτικών που βρίσκονται ήδη στα χέρια των τουρκικών αρχών ενώ τόνισε ότι τα στοιχεία να τα οποία ζητείται η έκδοση του ειναι εντελώς αόριστα.

Ο Άρειος Πάγος θα κρίνει το ζήτημα των τριών πρώτων Τούρκων αξιωματικών που χθες αποφασίστηκε να μην εκδοθούν στην Τουρκία με σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Αντώνιος Λιόγας αποφάσισε να ασκήσει έφεση κατά της ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου Εφετών με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση τριών από τους συνολικά οκτώ στρατιωτικούς που έφθασαν στη χώρα μας μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου.

Μετά την άσκηση της εφέσεως, η υπόθεση για τους τρείς θα εισαχθεί εκ νέου προς κρίση στον Άρειο Πάγο ( Β Τμήμα), που πρεπει σύμφωνα με το νόμο μέσα σε προθεσμία οκτώ ημερών να έχει αποφασίσει αμετάκλητα για την τύχη των τριών εκζητουμένων