τεύτλοΑπό μέρα σε μέρα, από ώρα σε ώρα, η αγωνία κορυφώνεται για το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.
Με διοίκηση να μην υπάρχει και με το εργοστάσιο ζάχαρης Ορεστιάδας κλειστό, αγρότες και εργαζόμενοι βρίσκονται σε απόγνωση.
Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου αναμένεται η γενική συνέλευση των μετόχων, ενώ συνεχίζονται οι διεργασιες για την εξεύρεση μελών τα οποία θα δεχτουν να μετέχουν στο νέο διοικητικό συμβούλιο και με τη συμμετοχή τους να βάλουν υπογραφές για την πώληση του μεγάλου περιουσιακού στοιχείου της βιομηχανίας, της πώλησης των δύο κερδοφόρων εργοστασίων της Σερβίας, όπως απαιτεί η τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου να πληρωθούν και δάνεια που χρωστάει η ΕΒΖ στην τράπεζα. Η διαδικασία είναι πολύ έντονη στο παρασκήνιο, καθώς ο εκκαθαριστής που θα ορίσει το διοικητικό συμβούλιο, όπως πληροφορείται το thraki Νεα έχει επαφές τόσο με την κυβέρνηση, όσο όμως και με την τράπεζα, σχετικά με τη σύνθεση του συμβουλίου.
Να θυμίσουμε ότι οι τέσσερις τελευταίες διοικήσεις, παραιτήθηκαν, καθώς δε δέχτηκαν να βάλουν υπογραφή για την πώληση των εργοστασίων, καθώς αυτό που αναφέρουν εργαζόμενοι και κύκλοι σχετιζόμενοι με τη βιομηχανία, είναι ότι η πώληση δε θα είναι άμοιρη ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών.
Την ίδια ώρα, η καμπάνια του εργοστασίου ζάχαρης δεν μπορεί να ξεκινήσει, καθώς χωρίς διοίκηση δεν μπορούν να μπουν οι απαιτούμενες υπογραφές, αλλά ούτε να αγοραστούν οι πρώτες ύλες που απαιτούνται.
Παράλληλα δεν υπάρχουν και έσοδα για τη βιομηχανία, με την ζάχαρη που έχει παραχθεί στο Πλατύ να παραμένει απούλητη, λόγω της μη δυνατότητας πώλησης, αποτέλεσμα έλλειψης διοικητικού συμβουλίου.

Η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και κάθε καθυστέρηση προκαλεί φόβους ακόμη και για υποβάθμιση του τελικού προϊόντος που θα που θα παραδώσουν οι άνθρωποι που στηρίζουν με κόπο, αυτοθυσία και παρά τις μεγάλες πίκρες που έχουν εισπράξει. Αυτοί δεν είναι άλλοι, από τους ακρίτες αγρότες του Έβρου. Τους αγωνιστές της τελευταίας άκρης της χώρας, που στηρίζουν με νύχια και με δόντια τη βιομηχανία και την οικονομία της περιοχής τους. Η ευθύνη και οι ευθύνες, δε θα αποδοθούν ούτε σε άρθρα, ούτε σε διαμαρτυρίες, ούτε φυσικά θα ξεχαστούν ακόμη κι αν το εργοστάσιο ζάχαρης Ορεστιάδας ανοίξει αύριο.