δικαστήριο
Σε ποινή φυλάκισης 3 ετών με τριετή αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 4.200 ευρώ ο καθένας
, καταδικάστηκε στο αυτόφωρο τριμελές δικαστήριο Ορεστιάδας, το ανδρόγυνο το οποίο συνελήφθη την Κυριακή στο τελωνείο Καστανεών καθώς μετέφερε 1600 σφαίρες και γεμιστήρες. Τα πυρομαχικά εντοπίστηκαν κρυμμένα σε αεραγωγούς του αυτοκινήτου του ανδρόγυνο, λίγο πριν περάσουν στην Τουρκία. Πρόκειται για έναν 49χρονο και μία 49χρονη, οι οποίοι είναι Τούρκοι υπήκοοι, αλλά μένουν μόνιμα στη Γερμανία. Το ανδρόγυνο επιχείρησε να περάσει τα σύνορα με την 15χρονη κόρη τους.
Στο αυτοκίνητο τελωνειακοί εντόπισαν κρυμμένες στους αεραγωγούς 1600 σφαίρες διαφόρων διαμετρημάτων. Η αντίστροφη μέτρηση για την ανακάλυψη των πυρομαχικών ξεκίνησε όταν τελωνειακός άνοιξε ένα κουτί που ήταν στο χώρο αποσκευών και ήταν γεμάτο με σοκολάτες. Μέσα στο κουτί όμως, ήταν τυλιγμένες γεμιστήρες, οι οποίες κίνησαν τις υποψίες.
Στη συνέχεια, όταν στο τελωνείο κλήθηκε η αστυνομία, έγινε σωματικός έλεγχος στη σύζυγο του 49χρονου. Η γυναίκα είχε πάνω της ένα φάκελο που περιείχε 2200 ευρώ αλλά και ένα όνομα, το όνομα του παραλήπτη.
Σε κάθε κουτί με σφαίρες αναγράφονταν ένα όνομα, πιθανώς το όνομα του κάθε ατόμου που θα τις παραλάμβανε.

Στο δικαστήριο, οι κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν χωρίς δικηγόρο και μάλιστα ζήτησαν να μην πάρουν αναβολή, προκειμένου να πραγματοποιηθεί σήμερα η δίκη. Ο 49χρονος, ο οποίος είναι εργάτης σε εργοστάσιο της Γερμανίας υποστήριξε ότι τις σφαίρες τους τις έδωσε ένας ξάδελφός του και από κοινού της έκρυψαν στο αυτοκίνητο. Για τη μεταφορά τους και την παράδοσή τους σε άτομο στην Προύσα, θα έπαιρνε 2000 ευρώ, όταν επέστρεφε στην Γερμανία. Όπως είπε χαρακτηριστικά όταν ανέλαβε να κάνει τη μεταφορά δεν αντιλήφθηκε το μέγεθος της πράξης του, κάτι το οποίο αντιλαμβάνεται τώρα.
Η 49χρονη υποστήριξε ότι δεν γνώριζε τίποτα κι ότι ο ξάδελφός της έδωσε το γράμμα, το οποίο έπρεπε να το παραδώσει σε έναν γνωστό της στην Προύσα, καθώς περιείχε χρήματα για ένα σπίτι που φτιάχνει.
Το ανδρόγυνο έχει το δικαίωμα να υποβάλει έφεση.
Οι ελληνικές αρχές κατέσχεσαν το αυτοκίνητο, ένα παλιό BMW, 2330 ευρώ που βρέθηκαν πάνω στους συλληφθέντες και τα πυρομαχικά. Την υπόθεση πλέον χειρίζονται ελληνικές υπηρεσίες.