Ζάχαρη2Συνεδριάσεις, συσκέψεις και απογοήτευση – Ερώτημα του thraki Νεα στους βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Εξαιρετικά δύσκολη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στην ΕΒΖ, καθώς οι αγρότες παραμένουν απλήρωτοι. Το μέγα πρόβλημα όμως αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να θεωρηθεί η μη πληρωμή των αγροτών, αλλά το μέλλον της βιομηχανίας.
Σήμερα πραγματοποιήθηκε σειρά επαφών και συσκέψεων, των οποίων αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα, ίσως και κάποια ενημέρωση.
Το διοικητικό συμβούλιο της βιομηχανίας συνεδρίασε παρουσία του αναπληρωτή υπουργού οικονομίας Αλέξη Χαρίτση. Απ’ όσα έχουν γίνει γνωστά, καθώς και η συγκεκριμένη σύσκεψη ήταν κλειστή, η τράπεζα Πειραιώς θα πραγματοποιήσει δια περιφοράς διοικητικό συμβούλιο, ώστε να πληρωθούν οι αγρότες για το 40% των χρημάτων που τους οφείλονται, ίσως και μέσα στην εβδομάδα. Μετά οι αγρότες θα περιμένουν την εξόφλησή τους, σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Το θέμα όμως που πρέπει να απασχολεί αγρότες, εργαζομένους και τοπικές κοινωνίες είναι το τι θα γίνει με το εργοστάσιο ζάχαρης Ορεστιάδας. Το αν το εργοστάσιο θα ξανανοίξει και από τι αυτό εξαρτάται. Σύμφωνα με όσα είναι σε θέση να γνωρίζει το thraki Νεα, μέσα από το ρεπορτάζ, είναι ότι υπάρχουν σκέψεις  να ανοίξει το εργοστάσιο μόνο αν καλλιεργηθούν 40.000 στρέμματα τεύτλων, κάτι δηλαδή που φαίνεται ανέφικτο, καθώς μόνο αν προστεθούν τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν στις τρεις τελευταίες καμπάνιες, θα πιαστεί ο στόχος.
Αν τελικά επαληθευτούν οι πληροφορίες, τότε η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για ανάκαμψη της τευτλοκαλλιέργειας κι όσες προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι τώρα για επιστροφή των αγροτών στα τεύτλα, είναι προφανές ότι θα πέσουν στο κενό.

Ερώτημα του thraki Νεα στους βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Πριν λίγο αποστείλαμε στα email των βουλευτών Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ το παρακάτω κείμενο:

Αξιότιμοι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Έβρου,
Γιώργο Καϊσα, Αναστασία Γκαρά, Δημήτρη Ρίζο,
το thraki Νεα, δέχτηκε παραινέσεις από αγρότες να σας μεταφέρουμε το παρακάτω ερώτημα. Παρακαλούμε για την απάντησή σας.

«Πέρα από το γεγονός των υποσχέσεων για «γλυκά Χριστούγεννα» στους αγρότες και της μη πληρωμής τους, σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για να διασφαλιστεί η άμεση πληρωμή των αγροτών και η λειτουργία του εργοστασίου της Ορεστιάδας στην ερχόμενη καμπάνια.
Πώς θα ενεργήσετε αν τελικά το εργοστάσιο δε θα ανοίξει, δεδομένου των δηλώσεων και των απόψεων που έχετε εκφράσει τα τελευταία χρόνια για την ΕΒΖ και ειδικά για το εργοστάσιο ζάχαρης Ορεστιάδας;
».