Του Νίκου Παπανικολόπουλου**
…Στο

της ΙΤΑΛΙΑΣ μετέβη την περασμένη εβδομάδα αποστολή από τον ΟΛΑ ΑΕ, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλό του κ. ΧΡΗΣΤΟ ΔΟΥΚΑ, το Νομικό Σύμβουλο του κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ και τον ιδιοκτήτη εταιρίας ρυμουλκών πλοίων με έδρα την Αλεξανδρούπολη κ. ΓΑΒΡΙΗΛ ΧΑΤΖΗΓΑΒΡΙΗΛ…Η αποστολή είχε επαφές και συνομιλίες με εκπρόσωπους του Λιμένα του Λιβόρνο… καθόσον στη θαλάσσια περιοχή του Λιβόρνο λειτουργεί ήδη πλωτός τερματικός σταθμός αποθήκευσης καιαεριοποίησης LNG
…με εκπροσώπους της εταιρίας OLT Offshore LNG Toscana οι οποίοι παρουσίασαν το project της πλωτής εξέδρας FSRU TOSCANA, που λειτουργεί από το 2015 στην θαλάσσια περιοχή του Λιβόρνο και παρείχαν πληροφορίες για μία σειρά θεμάτων, δεδομένου ότι παρόμοια πλωτή εξέδρα FSRU πρόκειται να λειτουργήσει και στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης…
Η είδηση, από την ιστοσελίδα του ΟΛΑ ΑΕ, όπως αναρτήθηκε στις 18-3-2019, είναι άκρως ευχάριστη και επαινετή.
Παίρνω το θάρρος και καταπιάνομαι με το θέμα καθώς για πρώτη φορά το είχα θίξει με αρθρογραφία μου, τόσο το Δεκέμβριο του 2014 με τίτλο «Η περιδεής συνείδηση των αρχόντων μας» όσο και το Νοέμβριο του 2015 με τίτλο «Τα ατοπήματα για το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης».
Επί λέξει μεταξύ άλλων είχα αναφέρει τότε ότι «… πράγματι η χρήση του φυσικού αερίου είναι οικολογική. Η μετατροπή του όμως από υγρό σε αέριο και αντίστροφα, καθώς και η μεταφορά του με πλοία, εγκυμονεί κινδύνους. Η πλωτή εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) από τη νομοθεσία της Ε.Ε. (Οδηγία 96/82/ΕΚ – Seveso Ι και 2003/105/ΕΚ Seveso II – ΚΥΑ 12044/2007 ΦΕΚ 376 Β/19-3-2007), θεωρείται επικίνδυνη εγκατάσταση και απαιτείται η λήψη ειδικών μέτρων.
Στην περίπτωση του πετρελαιαγωγού, πριν μερικά χρόνια είχαμε φτάσει στο σημείο να δημιουργηθούν πέντε (5) επιτροπές για να βρεθούν λύσεις και δυο πολυμελείς επιτροπές να επισκεφτούν αντίστοιχες εγκαταστάσεις σε Ισπανία και Ρωσία.
Είχα καυτηριάσει το γεγονός ότι κανένας Φορέας και κανένας Τοπικός Άρχοντας δεν πρότεινε μια επίσκεψη στην πανομοιότυπη εγκατάσταση που λειτουργεί στο Λιβόρνο της Ιταλίας
http://www.oltoffshore.it/en/terminal/location/, ώστε να αντληθούν χρήσιμα συμπεράσματα, ενώ αντιθέτως ξοδεύονταν τόσα και τόσα χρήματα σε επισκέψεις από το Δήμο και Φορείς για άλλους σκοπούς (τουριστικούς, αδελφοποίησης κλπ)…»
***

Πέντε χρόνια μετά τη δημόσια πρότασή μου, η αποστολή του ΟΛΑ ΑΕ στο Λιβόρνο, αξίζει το δημόσιο έπαινο.
Όμως, πρέπει να έχει και συνέχεια.
Θα προβούν Δήμος και Περιφέρεια σε ανάλογη κίνηση ;
Εκτός από θέματα τα οποία ενδεχομένως να αφορούν αποκλειστικά τον ΟΛΑ ΑΕ, υπάρχουν και θέματα που απασχολούν το σύνολο της τοπικής κοινωνίας μας. Η προστασία του περιβάλλοντος μας αφορά όλους μας.
Οι αιρετοί Α’ και Β’ βαθμού δεν μπορούν να αδρανούν άλλο.

Αλεξανδρούπολη Μάρτιος 2019
** Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α)

*Floating Storage and Regasification Unit for LNG -Liquefied Natural Gas