Αριθμός ρεκόρ στις στειρώσεις των αδέσποτων καταγράφηκε τα τελευταία περίπου τέσσερα χρόνια στο δήμο Ορεστιάδας καθώς πραγματοποιήθηκαν περίπου 500 στειρώσεις. Παράλληλα ολοκληρώθηκαν και 320 υιοθεσίες. Ο δήμος Ορεστιάδας συνεχίζει σε συνεργασία με το φιλοζωικό σωματείο “Η Αλκυόνη και Λέων” την προσπάθεια για μείωση του αριθμού των αδέσποτων, κάτι όμως που για να πετύχει πρέπει πρώτα και πάνω απ’ όλα να σταματήσουν οι εγκαταλείψεις ζώων από ασυνείδητους.
Εκτός από τις στειρώσεις και τις υιοθεσίες έχουν δοθεί περισσότερα από 125.000 ευρώ για ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη. Όσον αφορά στην περισυλλογή, έχει υπογραφεί σύμβαση με άνθρωπο ο οποίος έχει την κατάλληλη πιστοποίηση για τον συγκεκριμένο τομέα.
Η νομοθεσία προβλέπει τη σύσταση και λειτουργία πενταμελούς επιτροπής, η οποία απαρτίζεται από εκπροσώπους του δήμου και μέλη φιλοζωικών οργανώσεων, με την επιτροπή να λειτουργεί κανονικά και στο δήμο Ορεστιάδας, ενώ ο δήμος, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά επιχορηγείται από τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξη και Εσωτερικών.
Είναι προφανές, ότι όχι μόνο στο δήμο Ορεστιάδας, αλλά σ’ όλους τους δήμοι οι οποίοι ασχολούνται σοβαρά με το θέμα, αν εκλείψουν οι εγκαταλείψεις ζώων, σύντομα δε θα υπάρχουν και αδέσποτα.