Για ακόμη μία φορά σηκώθηκε στην περιοχή του Νέου Χειμωνίου Ορεστιάδας, ένας μπαλόνι το οποίο αν μη τι άλλο, προκαλεί τουλάχιστον απορία.

Το μπαλόνι, για το οποίο έχουν φτάσει πολλές αναφορές από αναγνώστες στο thraki Νεα, αποτελεί μέρος των συστημάτων, του επιχειρησιακού προγράμματος για τον έλεγχο των συνόρων.
Το Απρίλιο, το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) του υπουργείου προστασίας του πολίτη ως συντονιστής και αναθέτουσα αρχή του έργου EWISA (http://www.ewisa-project.eu/), εκπροσωπούμενο από τον διευθυντή του ΚΕ.ΜΕ.Α. Παναγιώτη Τρυφιατή και η αστυνομική διεύθυνση της Ορεστιάδας εκπροσωπούμενη από τον αστυνομικό διευθυντή ταξίαρχο Πασχάλη Συριτούδη, οργάνωσαν από κοινού πρόγραμμα εκδηλώσεων για την αξιολόγηση των τεχνολογικών λύσεων του έργου. Το EWISA είναι έργο προ-επιχειρησιακής αξιολόγησης συστημάτων που αναπτύχθηκαν με καινοτόμες υπηρεσίες Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α) τα οποία αυξάνουν τις δυνατότητες έγκαιρου εντοπισμού και υποστηρίζουν την επίγνωση της κατάστασης των επιχειρήσεων, βελτιώνοντας έτσι το επίπεδο ασφάλειας και την ικανότητα ανταπόκρισης των υπηρεσιών και αρχών που επιτηρούν τα εξωτερικά χερσαία σύνορα της Ε.Ε..