ΟΜΙΛΙΑ
Το ΕΜΘ σας προσκαλεί στην ομιλία του Χάρρη Σαρρή με τίτλο: Οι μουσικές της Θράκης μέσα από την ματιά των μουσικών δικτύων, αυτό το Σάββατο 27/7 στις 20:30 στον πολυχώρο του μουσείου.
Πώς μπορεί να περιγράψει κανείς τις μουσικές μιας περιοχής όπως η Θράκη, η οποία για αιώνες βρίσκεται σε ένα κρίσιμο ιστορικό και πολιτισμικό σταυροδρόμι; Πώς μπορεί να αποφύγει μια στείρα «διπολική» θεώρηση (παλαιό-καινούριο, παραδοσιακό-μοντέρνο, ανατολικό-δυτικό κ.λπ.) και να ιχνηλατήσει στοιχεία και διαδρομές, φωτίζοντας σχέσεις και αλληλεπιδράσεις συχνά απρόσμενες; Η έννοια του μουσικού δικτύου προσφέρεται για τον σκοπό αυτό. Βοηθά να «ξεμπερδευτεί το κουβάρι» και να αναδειχθούν τα στοιχεία εκείνα που δομούν τις εκάστοτε μουσικές και πολιτισμικές οντότητες.

Στην διάλεξη αυτή θα γίνει μια συνοπτική παρουσίαση της έννοιας του μουσικού δικτύου. Έχοντας ως σημείο αναφοράς τις μουσικές της Θράκης, θα επιχειρηθεί να παρουσιαστούν, με τρόπο συνοπτικό, οι διαδρομές και οι μουσικοί μετασχηματισμοί οι οποίοι έλαβαν χώρα κατά την μεταπολεμική κυρίως περίοδο. Στόχος είναι, όχι τόσο η κάλυψη όλων των περιπτώσεων, όσο η κατανόηση και ανάδειξη των μηχανισμών μέσα από τους οποίους η μουσική ενός τόπου «αναμορφώνεται» σε συνάρτηση με την ιστορική και κοινωνικοπολιτισμική διαδρομή της περιοχής.

Ελεύθερη είσοδος

Βιογραφικό σημείωμα Χάρρη Σαρρή

Ο Χάρης Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος και διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι βοηθός έκδοσης στο διεθνές διεπιστημονικό μουσικολογικό περιοδικό Journal of Interdisciplinary Music Studies
(JIMS) και επιστημονικός συνεργάτης στο μουσικολογικό περιοδικό Πολυφωνία.
Σπούδασε δυτική μουσική και πήρε πτυχία Ακορντεόν, Αρμονίας και Αντίστιξης. Παράλληλα, από την ηλικία των εννέα ετών, παίζει κρητική λύρα, μαθητεύοντας αρχικά πλάι στον πατέρα του και στη συνέχεια πλάι στον Γιώργο Βυζιριανάκη. Στα φοιτητικάτου χρόνια ασχολήθηκε με διάφορους τύπους λύρας (παλαιά κρητική, δωδεκανησιακή, θρακιώτικη, πολίτικη), ενώ στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής ασχολήθηκε και με την γκάιντα.
Εργάστηκε ως ερευνητής στο Ερευνητικό Πρόγραμμα «Θράκη» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» (1995-2004). Δίδαξε στο Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2001-2004), στο Τμήμα Μουσικών
Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (2008-2009), στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου (2008-2017) και στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών «Εκτέλεση/ερμηνεία της Παραδοσιακής Μουσικής» (2016- σήμερα).
Παράλληλα, από το 2007 διδάσκει στο Τμήμα Μουσικοκινητικής Αγωγής της Σχολής Μωραϊτη. Από το 1998 ως το 2010 συνεργάστηκε σε μηνιαία βάση ως μουσικοκριτικός στο περιοδικό Hitech. Από το 2002 συνεργάζεται ως εθνομουσικολόγος με την
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στις ετήσιες Συναντήσεις Λαϊκών Πνευστών και σε ερευνητικές δράσεις για τις λαϊκές μουσικές των Κυκλάδων.
Ασχολείται με το εθνογραφικό φιλμ, σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Κιτσικούδη. Καρπός της έως τώρα συνεργασίας τους η ταινία «Γκάιντες λαλούν» (διάκριση στο Φεστιβάλ Πάτρας, 2012), η ταινία «Ο Τίγρης από τ Απεράθου» (2015) και η ταινία «Μουσικές και Μουσικοί της Άνδρου» (61’, 2016).
Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά. Δείγμα της επιστημονικής αρθρογραφίας του μπορεί κανείς να βρει στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://uoa.academia.edu/HarisSarris

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

“Τα Πρώτα ΚΛΙΚ”

Οι μαθητές του εργαστηρίου φωτογραφίας «Φωτογραφίας Παίδευση» του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούν στην 2η έκθεση τους “Τα Πρώτα ΚΛΙΚ”

Οι συμμετέχοντες στον 2ο κύκλο μαθημάτων φέτος διδάχτηκαν τις βασικές και ουσιαστικές αρχές της σύνθεσης και της οπτικής αντίληψης. Δόθηκε έμφαση στην λειτουργία μιας φωτογραφικής μηχανής dslr αλλά και μίας mirroless φωτογραφικής μηχανής. Παρουσιάστηκαν και διερευνήθηκαν τα βασικά στοιχεία μιας ενδιαφέρουσας φωτογραφίας. Στο τελος η κύρια μας ενασχόληση αφορούσε τις τεχνικές παραμέτρους της επεξεργασίας μιας φωτογραφίας με την χρήση του λογισμικού Photoshop.
Υπεύθυνος εργαστηρίου: Νάσος Ναλμπάντης
Η έκθεση ξεκινάει την Κυριακή 28 Ιουλίου στις 19.30 και θα παραμείνει εως τις 08 Αυγούστου στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης.

Ωράριο Λειτουργίας της Έκθεσης:

Δευτέρα Κλειστά

Τρίτη έως Σάββατο 09:00 – 15:00

Κυριακή 10:00 – 15:00

Είσοδος ελεύθερη