Το ενδεχόμενο πληρωμής τέλους εξόδου από τη χώρα της αναμένεται να εφαρμόσει σε όλους τους Τούρκους πολίτες από την 1η Αυγούστου η Τουρκία.
Συγκεκριμένα, η Τουρκία αναμένεται να επιβάλει τέλος ύψους 50 λιρών, σε όποιον πολίτη θελήσει να επισκεφτεί την Ελλάδα.
Τέλος εξόδου πληρώνουν και τώρα οι Τούρκοι οι οποίοι είναι κάτοχοι κόκκινου διαβατηρίου, το οποίο όμως είναι σαφώς μικρότερο καθώς ανέρχεται στις 15 λίρες.
Αν τελικά επιβληθεί η πληρωμή ύψους 50 λιρών σ’ όλους τους Τούρκους οι οποίοι επιθυμούν να επισκεφτούν έστω για λίγες ώρες την Ελλάδα, το πλήγμα για την Ελληνική οικονομία και ειδικά για την οικονομία των παραμεθόριων περιοχών θα είναι τεράστιο, καθώς ελάχιστοι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σ’ αυτό το χαράτσι.

Στην Τουρκία το κράτος χορηγεί δύο τύπων διαβατηρίων. Το κόκκινο και το πράσινο.
Το πράσινο, θεωρείται σαφώς καλύτερο διαβατήριο, καθώς το λαμβάνουν κρατικοί αξιωματούχοι, επιχειρηματίες, πολίτες με οικονομική επιφάνεια και δημόσιοι υπάλληλοι, ύστερα από συγκεκριμένα έτη υπηρεσίας.
Οι κάτοχοι των πράσινων διαβατηρίων μέχρι σήμερα, δεν πληρώνουν για την έξοδό τους προς την Ελλάδα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν απαιτείται καν η έκδοση βίζας.
Οι κάτοχοι κόκκινων διαβατηρίων, πληρώνουν τέλος εξόδου από τη χώρα τους και οι περισσότεροι δεν έχουν οικονομική άνεση, ώστε να βγαίνουν συχνά εκτός Τουρκίας.

Το μέτρο, που αναμένεται να εφαρμοστεί από 1η Αυγούστου, σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν έχει εισπρακτικό χαρακτήρα για την Τουρκία, αλλά έρχεται προκειμένου να περιοριστεί η εκροή συναλλάγματος προς την Ελλάδα.
Αν τελικά ισχύσει από τις πρώτες πόλεις που θα το νοιώσουν ως πραγματικό οικονομικό σεισμό θα είναι η Αλεξανδρούπολη, η οικονομία της οποίας όλο το χρόνο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους Τούρκους επισκέπτες.

φωτό: yenisafak