Το νησί που ο Φίλιππος γνώρισε την Ολυμπιάδα, αναζητεί τη θέση του στη σύγχρονη ιστορία.

Δεκαετίες αναφέρεται από την τοπική κοινωνία του Έβρου το όνομα Φώτης Μανούσης. Ο πλοιοκτήτης που έχει συνδέσει το όνομά του με την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης, η οποία γινόταν αποκλειστικά από πλοία της SAOS FERRIES, απασχολεί πολύ συχνά την κοινή γνώμη και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, είτε λόγω κάποιας διαμάχης – αντιδικίας τα τελευταία χρόνια με εκπροσώπους του δήμου Σαμοθράκης, είτε στο παρελθόν με εκπροσώπους του ΟΛΑ, αλλά ακόμα και με πρώην εργαζόμενους του. Στις αρχές του μήνα η τουριστική κίνηση της Σαμοθράκης τινάχτηκε στον αέρα καθώς το ΣΑΟΣ τέθηκε σε ακινησία. Και ενώ η βλάβη ακόμη δεν έχει επιδιορθωθεί, παρά τα ανταλλακτικά που φαίνεται ότι έφτασαν ακόμη και από το εξωτερικό (η βλαβη είναι πιθανώς μεγαλύτερη απο την αρχική εκτίμηση) – το άλλο πλοίο το ΣΑΟΝΗΣΟΣ είναι και αυτό ακινητοποιημένο- προέκυψε χθες η μηχανική βλάβη για το ταχύπλοο της εταιρείας, το ΖΕΦΥΡΟΣ.
Με αφορμή τα όσα απαράδεκτα σημειώθηκαν σε Σαμοθράκη και Αλεξανδρούπολη αλλά κυρίως στο νησί με τον αποκλεισμό τουριστών, ήρθαν στο φως παλαιότερα δημοσιεύματα αλλά και νεότερες απόψεις και το πρόσωπο του Φώτη Μανούση, αρνητικές και θετικές. Πολλές φορές η αναπαραγωγή και η υιοθέτησή τους, εγινε εν θερμώ, ίσως και δικαιολογημένα, καθώς η ένταση και ο εκνευρισμός δεν είχαν προηγούμενο.
Όσο και να θεωρήσεις όσο και να πιστέψεις ότι ακόμα και πριν τις βλάβες των πλοίων η εταιρεία και ο πλοιοκτήτης δεν εξυπηρετούσαν τις ανάγκες του νησιού, δεν μπορείς να μην αφήσεις ασχολίαστα δύο γεγονότα. 1ον ότι μέχρι σήμερα δεν βρέθηκε άλλη εταιρεία να δρομολογήσει σε μόνιμη βάση πλοίο και 2ον ότι η SAOS FERRIES χάνει το βασικό έσοδο, το οποίο προέρχεται από την επιβατική και εμπορική κίνηση. Είναι προφανές ότι η οικονομική ζημιά που υπέστη η Σαμοθράκη είναι τεράστια. Προφανές επίσης είναι ότι μεγάλη ζημιά έχει υποστεί και και η εταιρεία τα πλοία της οποίας συνέδεαν το νησί με την υπόλλοιπη Ελλάδα.
Και το κακό είναι ότι η δυσφήμιση ή η αρνητική δημοσιότητα, θα ακολουθεί για καιρό το μοναδικό αυτό σε ομορφιά και ιστορία νησί. Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι η ζημιά είναι μεγάλη και για την Αλεξανδρούπολη καθώς οποίος θέλει να πάει Σαμοθράκη υποχρεωτικά θα βρεθεί στην πρωτεύουσα του Έβρου.
Την ώρα που η κυβέρνηση και αντιπολίτευση μαλώνουν για το ποιος φταίει η Σαμοθράκη πρέπει να διεκδικήσει τις λύσεις της.
Το ποιες θα είναι αυτές πρώτα από όλα θα το αποφασίσει ο κόσμος του νησιού. Θεωρούμε δεδομένο ότι κανείς δεν ήθελε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Για το αν θα είμαι όμως δεδομένη και η λύση, δεν έχουμε πειστεί ακόμη.

Για την ιστορία και ο Φώτης Μανούσης πολλές φορές έχει αναφερθεί και έχει ζητήσει την εκβάθυνση των λιμανιών της Καμαριώτισσας και των Θερμών. Πρόσφατα κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι αποχωρεί από το νησί.
Το αν θα αποχωρήσει η όχι θα φανεί.