Οι καλά διαβασμένοι και υποψιασμένοι αστυνομικοί, γλύτωσαν την Ελλάδα από μία εξέλιξη που αν ήταν διαφορετική, τότε η κατάσταση στις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας θα ήταν επιβαρυμένη.
Την ώρα που χιλιάδες άτομα περνούν παράνομα στη Χώρα και στα νησιά η κατάσταση είναι δύσκολη για όλους, στον αστυνομικό σταθμό Καστανέων, ο επαγγελματισμός του προσωπικού είναι απόλυτος.

Όταν τη Δευτέρα εμφανίστηκαν Τούρκοι αστυνομικοί, με ένα άτομο, αρχικά υπήρξε περιέργεια – κι όχι έκπληξη – καθώς υπάρχει συχνά άμεση επικοινωνία των αρχών των δύο πλευρών για διάφορα θέματα.
Στη συνέχεια όμως, όταν ζητήθηκε να περάσει στη χώρα μας ένα άτομο το οποίο η Τουρκία ήθελε να απελάσει, αμέσως οι αστυνομικοί λειτούργησαν κατά γράμμα στα όσα προβλέπονται.
Δεν επέτρεψαν την είσοδο στη Χώρα, είπαν στους Τούρκους αστυνομικούς να επιστρέψουν στη χώρα τους και άμεσα ειδοποίησαν τους ανωτέρους τους.
Παράλληλα με τον έλεγχο του διαβατηρίου του Αμερικανού υπηκόου, έγινε αντιληπτή και η αντίδρασή του η οποία έδειξε ότι το άτομο δεν επιθυμεί να περάσει στην Ελλάδα.
Όταν το άτομα επανήλθε αργότερα μόνο του, η αντίδραση και πάλι ήταν άμεση.
Επιστροφή στο τουρκικό έδαφος και δημιουργία φραγμού από αστυνομικούς στην όριο γραμμή. Αν στο σημείο αυτό υπήρχε αργοπορία ίσως να ήταν αδύνατη η επιστροφή του στην Τουρκία.
Από τότε μέχρι και σήμερα, αστυνομικοί και φυσικά στρατιώτες (όπως πάντα) βρίσκονται στο σημείο για να μην επιχειρήσει να περάσει άτομο ανεπιθύμητο στο Χώρα.

Αν περνούσε στην Ελλάδα, εικάζεται ότι η Τουρκία θα επιχειρούσε να στείλει κι άλλα άτομα, ενώ είναι άγνωστο το ποιες θα ήταν οι συνέπειες για την Ελλάδα, καθώς ίσως ασκούνταν πιέσεις για παραμονή τους εντός ελληνικού εδάφους.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το θέμα αφού είχε λάβει διεθνείς διαστάσεις η ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει:
Ανακοινώνεται ότι σήμερα (11-11-2019) το πρωί, Τούρκοι αστυνομικοί μετέβησαν στον συνοριακό σταθμό στις Καστανιές Έβρου και ζήτησαν να εισέλθει στην Ελλάδα, Αμερικανός υπήκοος, αραβικής καταγωγής, τον οποίο συνόδευαν, επικαλούμενοι ότι είχε συλληφθεί γιατί είχε υπερβεί τις δικαιούμενες ημέρες παραμονής του στην Τουρκία.
Ο προαναφερόμενος δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να εισέλθει στην Ελλάδα και στη συνέχεια επέστρεψε στην Τουρκία, συνοδευόμενος από τους Τούρκους αστυνομικούς. Από έλεγχο που διενεργήθηκε σε βάσεις δεδομένων ελληνικών και συνεργαζόμενων χωρών, δεν προέκυψε τίποτα σε βάρος του.
Σήμερα το απόγευμα ο εν λόγω επανήλθε εκ νέου, μόνος του, στον ίδιο συνοριακό σταθμό και ζήτησε να εισέλθει στην Ελλάδα.
Οι ελληνικές Αρχές δεν του επέτρεψαν την είσοδο και σφράγισαν το διαβατήριό του. Κατόπιν τούτου επέστρεψε στην Τουρκία.

Ο άνδρας για το οποίο η Ελλάδα διαρρέει ότι είναι 33 ετών (γεννημένος το 1986) και η Τουρκία 40, παραμένει ακόμη στα σύνορα, παρά το γεγονός ότι το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα μεταφερθεί στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την Τουρκία πρόκειται για τρομοκράτη μέλος του Ισλαμικού Κράτους και συνελήφθη στην Συρία κατά την πρόσφατη επιχείρηση του τουρκικού στρατού.

 

Αξίζει να αναφερθεί ότι στους συνοριακούς σταθμούς – τελωνεία οι αστυνομικοί πραγματοποιούν έλεγχο εγγράφων και οι τελωνειακοί έλεγχο επιβατών και οχημάτων.