Αυτό που φοβόντουσαν και προέβλεψαν πολλοί, ίσως και να αποτελεί πραγματικότητα. Το σίγουρο είναι ότι το κατάστημα των ΕΛΤΑ στα Δίκαια θα ανοίγει για δύο ώρες την εβδομάδα, καλά διαβάσατε, όχι δύο μέρες, αλλά δύο ώρες, ενώ το κατάστημα των Μεταξάδων, θα επανέλθει σε καθημερινή λειτουργία, σύμφωνα με πληροφορίες του thraki Νεα σε 15 περίπου μέρες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το κατάστημα των Μεταξάδων θα ανοίγει κάθε Τετάρτη, καθώς ο ένας υπάλληλος μετακινήθηκε προσωρινά στο Διδυμότειχο, προκειμένου να καλυφθούν εκεί ελλείψεις λόγω αδειών προσωπικού.
Το μεγάλο πρόβλημα εστιάζεται πλέον στο κατάστημα των Δικαίων, το οποίο δε θα ανοίγει ούτε καν για μία μέρα της εβδομάδα, αλλά για δύο ώρες την εβδομάδα. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, όποιος θέλει να εξυπηρετηθεί από τα ΕΛΤΑ στα Δίκαια, θα πρέπει να περιμένει να πάει Παρασκευή και να βρεθεί εκεί μεταξύ 9 και 11.
Τώρα αν η Παρασκευή πέσει αργία, εικάζουμε ότι ο πολίτης θα περιμένει 15 μέρες για να δει ανοιχτό το κατάστημα. . .

Σύμφωνα με πληροφορίες του thraki Νεα, όλα αυτά γίνονται λόγω έλλειψης προσωπικού, αν και είχαν ακουστεί και στο παρελθόν και τότε συνδέονταν και με προτάσεις λόγω του κόστους λειτουργίας.

Για τις εξελίξεις η δημοτική παράταξη της Ορεστιάδας «Είναι στο Χέρι μας» αναφέρει:
Παρά τα παχιά λόγια που ακούμε κατά καιρούς από κυβερνητικούς πολιτικούς, όπως το κλασικό και πλέον κλισέ «φυλάτε Θερμοπύλες», δυστυχώς καμία ουσιαστική παρέμβαση δεν πραγματοποιείται για την ανάπτυξη της περιοχής μας.
Αντίθετα, το 2020 φέρνει για τους πολίτες του βορείου Έβρου την υποβάθμιση των υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ σε Δίκαια, Κυπρίνο και Μεταξάδες, ενώ επίκειται και το οριστικό τους κλείσιμο. Οι ρυθμοί απαξίωσης της περιοχής μας είναι πλέον καταιγιστικοί. Οι υποβαθμίσεις σχολείων στα χωριά, η απροθυμία στελέχωσης των υγειονομικών μονάδων στην περιφέρεια του Δήμου Ορεστιάδας σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη των υποδομών, καθιστούν, χωρίς καμία διάθεση υπερβολής, αδύνατη τη διαβίωση των δημοτών των χωριών μας.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όχι μόνο οι νέοι, αλλά και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, παίρνουν το δρόμο της μετανάστευσης, αφού πλέον νιώθουν ότι είναι παρατημένοι και πως δεν αξίζει τον κόπο να κάνουν οποιαδήποτε προσπάθεια, βλέποντας ότι δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε αυτονόητες για την καθημερινότητα υπηρεσίες.
Στην Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών «Είναι Στο Χέρι Μας» θεωρούμε πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο για τον Δήμο Ορεστιάδας, που απειλείται πλέον πολύ ορατά με δημογραφική κατάρρευση και αφανισμό των χωριών της. Προτείνουμε επειγόντως το ξεκίνημα μιας προσπάθειας από όλες τις δημοτικές παρατάξεις, τους παραγωγικούς φορείς, τους πολιτικούς εκπροσώπους, συλλογικότητες. αλλά και από τους πολίτες μεμονωμένα, που θα καθίσουν στο τραπέζι και θα διεκδικήσουν δυναμικά άμεσες λύσεις για να σταματήσει επιτέλους η κατρακύλα του βορείου Έβρου. Καλούμε τη δημοτική αρχή και τους κυβερνητικούς βουλευτές να πάρουν άμεσα θέση σχετικά με το νέο πλήγμα που δέχεται η περιφέρεια του δήμου.