Εμείς οι αγρότες και  οι κτηνοτρόφοι του Έβρου που συγκεντρωθήκαμε σήμερα 11 Μάη 2011 στα γραφεία του ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης και  προχωρήσαμε σε συμβολική κατάληψή τους ,  εκφράζουμε την πλήρη διαφωνία μας με το νέο νόμο 3877/2010 περί ΕΛΓΑ.

Με  το  νόμο  αυτό που ψήφισε πέρσι, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ  αρπάζει, προκαταβολικά και «ετσιθελικά»,  μεγάλα χρηματικά ποσά από τις τσέπες των αγροτών, χωρίς ταυτόχρονα να  παρέχει εγγύηση  πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης  σε περίπτωση  ζημιάς.

Αυθαίρετα και εκβιαστικά , μαζί με τις αιτήσεις για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της Ενιαίας Ενίσχυσης, καθώς και για τη σύνταξη του Μητρώου Αγροτών, οι αγρότες υποχρεούνται να υπογράψουν χρέωση λογαριασμού-εξουσιοδότηση προς τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να εισπράξει από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους τις ασφαλιστικές εισφορές .

Μάλιστα, εκβιάζονται  οι αγρότες να το κάνουν, καθώς, στα σχετικά χαρτιά που τους στέλνονται, αναφέρεται πως «σε περίπτωση μη καταβολής της ειδικής υπέρ ΕΛΓΑ ασφαλιστικής εισφοράς», τότε «το οφειλόμενο ποσό αποστέλλεται για βεβαίωση και είσπραξη στη ΔΟΥ και εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις περί είσπραξης δημοσίων εσόδων»!

Ο  νέος νόμος  είναι χειρότερος από τον προηγούμενο, έχει  φοροεισπραχτικό  χαρακτήρα και  δεν εγγυάται αποζημιώσεις σε περίπτωση καταστροφής της παραγωγής.  Ο εκβιαστικός μάλιστα τρόπος είσπραξης της ασφαλιστικής εισφοράς, δείχνει πόσο άδικος και ανήθικος είναι αφού:

– Προβλέπει ότι οι αγρότες δεν θα εισπράττουν τις επιδοτήσεις αν δεν ασφαλίζονται στον ΕΛΓΑ, ταυτόχρονα με τη δήλωση τους στον ΟΣΔΕ.

– Κόβει και ράβει την ασφαλιστική εισφορά κατά καλλιέργεια, προϊόν και ζώα, έτσι όπως συμφέρει την κυβέρνηση για να μαζέψει χρήματα, ληστεύοντας στην κυριολεξία εκατοντάδες χιλιάδες φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους.

– Ουσιαστικά δεν εγγυάται ότι θα παρέχει  ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση ζημιάς, καθώς θέτει ως προϋπόθεση τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ. Δηλαδή, όταν τα χρήματα που συγκεντρώνονται στον ΕΛΓΑ,  από τις ασφαλιστικές εισφορές δε φτάνουν για την συνολική κάλυψη των ζημιών στους αγρότες, τότε θα περικόπτονται και δεν θα αποζημιώνονται οι αγρότες για την κατεστραμμένη παραγωγή τους.

Ταυτόχρονα «αρπάζει» μέρος των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών (περίπου 2 εκατ. ευρώ/χρόνο), για να επιχορηγήσει τις συμβιβασμένες οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ – ΓΕΣΑΣΕ – ΣΥΔΑΣΕ υποστηριχτές της αντιλαϊκής, βάρβαρης  κυβερνητικής πολιτικής και  αυτού του νόμου-έκτρωμα.

– Δεν ασφαλίζει την παραγωγή από όλους τους φυσικούς κινδύνους  και ασθένειες  (τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η ζημιά που προκλήθηκε πέρσι από το σκουλήκι στο βαμβάκι και θα αποζημιωθεί με τα ψίχουλα των ΠΣΕΑ.)

Η ΠΑΣΥ καλεί τους μικρομεσαίους γεωργούς και κτηνοτρόφους :

  • Να διεκδικήσουν να  μην εφαρμοστεί ο  νέος νόμος για τον ΕΛΓΑ.
  • Να αντιπαλέψουν τον νόμο – έκτρωμα, να μην τον νομιμοποιήσουν  και  να μην υπογράφουν τη δήλωση για τον ΕΛΓΑ.
  • Να διεκδικήσουν ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικό φορέα, με πλήρη ασφάλιση αγροτικής παραγωγής και κεφαλαίου για το 100% των ζημιών από όλου τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

Ακόμα εκφράζουμε την πλήρη συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους του ΕΛΓΑ,   θεωρούμε απόλυτα δικαιολογημένα τα αιτήματα και τους αγώνες τους

και τους καλούμε μαζί με τους εργατοϋπάλληλους , τους αυτοαπασχολούμενους , τις γυναίκες , τους σπουδαστές  να χτίσουμε ενιαίο αγωνιστικό μέτωπο, κόντρα στο μαύρο μέτωπο της πλουτοκρατίας.

Ο αγώνας συνεχίζεται

11 – Μάη – 2011