Πράσινες Ειδήσεις

Με περισσή προσοχή και αφοσίωση παρακολουθήσαμε την περασμένη Δευτέρα 9 Μαΐου 2011 την εισήγηση του Αντιδημάρχου Τραϊανούπολης, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων κ. Ιωάννη Φαλέκα ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης αναφορικά με την αξιοποίηση της γεωθερμίας στην περιοχή της Τραϊανούπολης. Ειδικότερα ο κ. Φαλέκας εισηγήθηκε την Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης του Δήμου Αλεξανδρούπολης με το Ινστιτούτο Εγγείων Βελτιώσεων (Ι.Ε.Β.) του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. στις παρακάτω εργασίες:

Α) Οικονομοτεχνική μελέτη διαχείρισης του γεωθερμικού πεδίου του Αρίστηνου.

Β) Οικονομοτεχνική προσέγγιση θέρμανσης-ψύξης του νέου κολυμβητηρίου Αλεξανδρούπολης με την χρήση γεωθερμικών αντλιών θερμότητας και αξιοποίηση της αβαθούς γεωθερμίας.

Γ) Τεχνικο-επιστημονική υποστήριξη του Δήμου Αλεξανδρούπολης σε θέματα αξιοποίησης της γεωθερμικής ενέργειας.

Δ) Εξουσιοδότηση του Δημάρχου για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης.

Ε) Σύσταση επιτροπής ελέγχου της προγραμματικής σύμβασης.

Κατά την εισήγηση του ο κ. Φαλέκας ανέλυσε ότι στην περιοχή ανατολικά της Αλεξανδρούπολης και στα δυτικά του μεγάλου ιζηματογενούς χώρου της Τριτογενούς λεκάνης του Έβρου αναπτύσσεται ένα σημαντικό γεωθερμικό κοίτασμα που φιλοξενεί γεωθερμικά ρευστά με θερμοκρασίες 30°-95°C. Το δεδομένο, έως σήμερα, και αξιοποιήσιμο ενεργειακό φορτίο του γεωθερμικού πεδίου Αρίστηνου – Αλεξανδρούπολης ξεπερνά τα 15 MWt, ισχύς πολύ σημαντική για τα οικονομικά δεδομένα της περιοχής που, υπό προϋποθέσεις, ισοδυναμεί με εξοικονόμηση 10.000Τ.Ι.Π. Η γεώτρηση αυτή από μόνη της μπορεί να θερμάνει 50 στρέμματα θερμοκηπίων κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, ενώ παράλληλα υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης των ρευστών και σε άλλες παραγωγικές διαδικασίες, όπου απαιτούνται χαμηλότερες θερμοκρασιακές τιμές. Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης έχει θέσει ως έναν από τους σημαντικούς αναπτυξιακούς του στόχους την εκμίσθωση και διαχείριση του παραπάνω γεωθερμικού πεδίου. Προκειμένου να συμβεί αυτό θα πρέπει να συμμετέχει στη διαδικασία εκμίσθωσης του δικαιώματος αξιοποίησης και διαχείρισης του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου Αρίστηνου, την οποία πρόκειται σχετικά σύντομα να ενεργοποιήσει η Περιφέρεια Α.Μ.Θ., και για την οποία ο Δήμος έχει ήδη υποβάλει σχετική εκδήλωση ενδιαφέροντος. Ένας δεύτερος εξίσου σημαντικός ενεργειακός στόχος είναι η διερεύνηση των δυνατοτήτων θέρμανσης (ψύξης) των εγκαταστάσεων του νέου κλειστού κολυμβητηρίου Αλεξανδρούπολης με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ειδικότερα της αβαθούς γεωθερμίας (αξιοποίηση αβαθών ταμιευτήρων με Τ<25°C) με χρήση γεωθερμικών αντλιών θερμότητας. Το αναμενόμενο πολύ υψηλό  ετήσιο κόστος θέρμανσης του κολυμβητηρίου, (πιθανά >350.000,00€), θα πρέπει να κινητοποιήσει το Δήμο Αλεξανδρούπολης προς την κατεύθυνση αξιοποίησης μιας Α.Π.Ε. και ένταξης της στο ενεργειακό ισοζύγιο του κολυμβητηρίου. Μετά από την ατόφια κατ ‘ουσίαν παρουσίαση της εισήγησης του Αντιδημάρχου Τραϊανούπολης ενώπιον του σώματος του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού είχα την τύχη να είμαι ανάμεσα στους παρισταμένους πολίτες(ο γράφοντας τις ΄΄Πράσινες Ειδήσεις΄΄) το συμπέρασμα που συνάγεται είναι ένα, ουσιωδέστατο και μοναδικό. Ευτυχώς που η Δημοτική Αρχή της Αλεξανδρούπολης αφουγκράζεται τα σημεία των καιρών, την επικείμενη κλιματική αλλαγή και φέρνει στο προσκήνιο την εκμετάλλευση των Α.Π.Ε. Και τούτο μέσα από την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων της περιοχής, στοχεύοντας στην οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση και την πρόοδο του Τόπου και μάλιστα με φιλικές προς το περιβάλλον(΄΄πράσινες΄΄) πηγές ενέργειας. Μακάρι το παράδειγμα του Δήμου Αλεξανδρούπολης να βρει και άλλους μιμητές στην ευρύτερη περιοχή της Α.Μ.Θράκης!!!

Χρήστος Κ. Γκιουμουσίδης,

Γεωτεχνικός – Δασολόγος

Master στην Περιβαλλοντική Πολιτική &

Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη της Υπαίθρου

chgioum@hotmail.com