Επιστολή προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικόλαο Δένδια, απέστειλε η Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Νομού Έβρου για το θέμα που προέκυψε από την πρόθεση κατεδαφίσεως των καλυβών στο Δέλτα του ποταμού Έβρου.
Αναλυτικά η επιστολή:
«Κύριε Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή μας επιθυμούμε να εκφράσουμε την στήριξή μας σε μία ομάδα συμπολιτών μας αλλά ταυτόχρονα να ζητήσουμε την δική σας παρέμβαση σε ένα θέμα μείζονος σημασίας στην ευρύτερη περιοχή του Ν. Έβρου.
Εδώ και δεκαετίες στο Δέλτα του ποταμού Έβρου δραστηριοποιούνται σειρά επαγγελματιών που ασχολούνται με την κτηνοτροφία, την αλιεία, το κυνήγι, τον τουρισμό και άλλα συναφή επαγγέλματα, για την λειτουργία δε αυτών των δραστηριοτήτων, υπάρχουν εδώ και χρόνια παραπήγματα, τα οποία χρησιμοποιούνται είτε ως αποθηκευτικοί χώροι για εργαλεία επαγγελματικών δραστηριοτήτων, είτε ως πρόχειροι κοιτώνες για τη μικρής διάρκειας διαμονή των εκεί δραστηριοποιούμενων επαγγελματιών, χωρίς ουδέποτε να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα με την ύπαρξη αυτών των πρόχειρων κατασκευών.
Σήμερα ανακύπτει θέμα κατεδάφισης αυτών των πρόχειρων παραπηγμάτων, κάτι που δυστυχώς θα έχει συνέπειες σε πολλά επίπεδα της κοινωνικοοικονομικής ζωής του τόπου και όχι μόνο. Επιγραμματικά μόνο να αναφέρουμε ότι εάν οι υπηρεσίες προβούν σε κατεδάφιση αυτών ή οι ιδιοκτήτες τους υπό την πίεση των προστίμων που θα υποχρεωθούν να πληρώσουν τελικά το κάνουν από μόνοι τους, το αποτέλεσμα που θα προκύψει είναι η εξάλειψη όλων σχεδόν των δραστηριοτήτων από το Δέλτα.
Επιπρόσθετα, θα ελαχιστοποιηθεί ή θα μηδενιστεί η ελληνική ανθρώπινη παρουσία σ’ αυτό, με ότι αυτό συνεπάγεται, καθώς η Αίνος και άλλες τουρκικές πόλεις βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής. Τέλος, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, ο ποταμός Έβρος είναι ίσως το κυριότερο σημείο εισόδου λαθρομεταναστών στην χώρα μας. Οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στον ποταμό Έβρο συμβάλλουν καθημερινά τα μέγιστα στην πάταξη της αθρόας έλευσης λαθρομεταναστών στην χώρα μας είτε με την φυσική τους παρουσία που από μόνη της αποτελεί ανασταλτικό εμπόδιο είτε με την ενεργή συμμετοχή τους στο έργο της ελληνικής αστυνομίας (πχ έγκαιρη ενημέρωση για τυχόν ύποπτες κινήσεις κλπ).
Εξαιτίας της σοβαρότητας του θέματος αλλά και των δυσάρεστων συνεπειών που θα προκαλέσει η ερήμωση του δέλτα του Έβρου με την κατεδάφιση αυτών των κατασκευών, σύσσωμη ολόκληρη η τοπική κοινωνία αλλά και οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου έχουν δραστηριοποιηθεί προκειμένου να βρεθεί μία λύση για το θέμα αυτό, οι δε αρμόδιοι φορείς έχουν καταθέσει προτάσεις επ΄ αυτού.
Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρούμε ότι το εν λόγω ζήτημα που έχει δημιουργηθεί, λόγω των πολλαπλών εκφάνσεων που έχει, άπτεται και του δικού σας ενδιαφέροντος και πιστεύουμε ότι με την ευαισθησία που σας διακρίνει, θα συμβάλλετε με την παρέμβασή σας στην αντιμετώπισή του».