Με ιδιαίτερη ευλάβεια μέσα στο πέρασμα του χρόνου άσβεστη διατηρεί ο λαός του Διδυμοτείχου τη θαυματουργική παρέμβαση του Σωτήρος για τη διάσωση του Κάστρου, που απειλείτο από τους Σταυροφόρους, κατά μήνα Ιούνιο του 1205 ή του 1206, την Κυριακή της Πεντηκοστής. Όπως τότε έτσι μέχρι σήμερα αυτή την μέρα λιτανεύονται στα Κάστρα του Διδυμοτείχου οι θαυματουργές εικόνες του Σωτήρος Παντοκράτορος και της Παναγίας της Διδυμοτειχιτίσσας, ενώ οι πιστοί περνούν «χάριν αγιασμού και ευλογίας» κάτω από αυτές.
Επίκεντρο όλων των λατρευτικών εκδηλώσεων είναι το βυζαντινό Κάστρο και ο Ναός του Σωτήρος Χριστού, απομεινάρι της άλλοτε ακμάζουσας Παλαιολόγειας Μονής του Σωτήρος Παντοκράτορος.
Φέτος στις εορταστικές εκδηλώσεις προσήλθε προσκεκλημένος του μητροπολίτη Διδυμοτείχου Δαμασκηνού, ο μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος, ο οποίος χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού και προέστη της Θείας Λειτουργίας.
Μετά την Ακολουθία της Γονυκλισίας σχηματίσθηκε η λιτανευτική πομπή, η οποία κατέληξε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου και την οποία συνόδευσε πλήθος πιστών.
Το βράδυ της παραμονής σε χώρο του Κάστρου πραγματοποιήθηκε λαϊκή εκδήλωση των γκαϊταζίδων της περιοχής, την οποία παρακολούθησαν οι πανηγυριστές.
Image and video hosting by TinyPic