Το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής και το Τμήμα Ιατρικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης συνδιοργανώνουν σειρά επιστημονικών εκδηλώσεων ενημέρωσης, κατάρτισης, προβολής και δημοσιότητας στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας: Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013 και του έργου «Διασυνοριακή Επιδημιολογία Σεξουαλικά Μεταδιδόμενων Ιικών Μολύνσεων: Μοριακές Διαγνωστικές Προσεγγίσεις-MEVIR» το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και Εθνικούς Πόρους των δύο χωρών (http://mevir.duth.gr).

Κεντρική εκδήλωση, με στόχο τη δημοσιοποίηση των επιστημονικών δραστηριοτήτων του έργου, αποτελεί το τριήμερο Διεθνές Συνέδριο το οποίο θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Palace Hotel and Conference Center στην Αλεξανδρούπολη από 15 έως 17 Νοεμβρίου 2013. Στο συνέδριο θα συμμετέχουν προσκεκλημένοι επιφανείς εισηγητές από ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, καθώς και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών όπως η Αυστρία, Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το επιστημονικό πεδίο του Συνεδρίου θα καλύψει θέματα που αφορούν τη βιολογία, την κλινικοεργαστηριακή διάγνωση με έμφαση στις μοριακές τεχνικές, την επιδημιολογία, πρόληψη και θεραπεία των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων ιογενών νοσημάτων. Το Συνέδριο απευθύνεται σε ιατρικές ειδικότητες συναφείς με το αντικείμενο του προγράμματος, όπως βιοπαθολόγους, γυναικολόγους, αφροδισιολόγους, ουρολόγους, ογκολόγους, ΩΡΛ, πνευμονoλόγους, κλπ. Επίσης, σε βιοεπιστήμονες (βασικούς ερευνητές και κλινικο-εργαστηριακούς), καθώς και άλλα κλινικά επαγγέλματα (π.χ. νοσηλευτικό προσωπικό). Τέλος, σε φοιτητές ιατρικών, νοσηλευτικών και βιολογικών τμημάτων. Η εγγραφή θα είναι δωρεάν και επίσημη γλώσσα η Αγγλική. Προεγγραφές μπορούν να γίνουν στο mevir.duth@gmail.com.
Δορυφορικά του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια δύο ημερών στην Αλεξανδρούπολη στις 13 και 14 Νοεμβρίου 2013, τα οποία θα διεξαχθούν στο ξενοδοχείο Thraki Palace Hotel and Conference Center και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, αντίστοιχα, ενώ οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με τη διενέργεια στο συνεδριακό χώρο ημερίδας ευαισθητοποίησης του κοινού στις 18 Νοεμβρίου 2013.
Κατά την έναρξη των εκδηλώσεων θα διεξαχθεί συνέντευξη τύπου, όπου οι βασικοί συντελεστές του έργου MEVIR θα έχoυν την ευκαιρία να ενημερώσουν τα ΜΜΕ για τα αποτελέσματα του προγράμματος και το παραγόμενο όφελος για τους πληθυσμούς της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Διοργανωτής των εκδηλώσεων είναι η εταιρεία ΝΕΟΑΝΑΛΥΣΙΣ (www.neoanalysis.eu).