Η ιερά μητρόπολη Αλεξανδρούπολης οργανώνει και λειτουργεί από 14 Ιανουαρίου 2014 το νέο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης για το «Σύνδρομο DOWN».

Περιγραφή: Το Επιστημονικό Πρόγραμμα Επιμόρφωσης (Ε.Π.Ε.) περιλαμβάνει τα κυριότερα θεωρητικά, μεθοδολογικά και ερευνητικά ζητήματα που θέτουν οι μελέτες για το Σύνδρομο Down. Τα στοιχεία που συνθέτουν τη φυσιογνωμία του Ε.Π.Ε. είναι η επιστημονική προσέγγιση την οποία εφαρμόζει, ο εξ’ ορισμού ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ του προσανατολισμός, καθώς και η έμφαση στις ποιοτικές κυρίως μεθόδους έρευνας και ιδιαίτερα στην ενταξιακή προσέγγιση.

Στόχος του σεμιναρίου: Στόχος είναι η υψηλού επιπέδου εκπαίδευση επιστημόνων και μη στις σπουδές και τις μελέτες για το Σύνδρομο Down.

Ειδικότερα το Ε.Π.Ε. σκοπεύει:
Να εισάγει τους εκπαιδευόμενους στους κυριότερους σύγχρονους προβληματισμούς για το σύνδρομο Down.
Να παρέχει υψηλού επιπέδου επιμόρφωση σε κοινωνικά ευαίσθητους τομείς όπου διαμορφώνονται οι πολιτικές της ισότητας και της ένταξης.
Να συνδέσει τις παρεχόμενες γνώσεις με τις διεθνείς εξελίξεις στις σχετικές επιστήμες, ερευνητικές κατευθύνσεις και ειδικότητες.
Σε ποιους απευθύνεται: Στο Ε.Π.Ε. γίνονται δεκτοί για την απόκτηση της Πιστοποίησης εκπαιδευτικοί, φοιτητές, γονείς παιδιών με αναπηρία και μη, πτυχιούχοι κάθε ΑΕΙ ή ΤΕΙ, καθώς και όσοι ενδιαφέρονται για το γεμάτο προκλήσεις τομέα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Μεθοδολογία: Για την Πιστοποίηση απαιτείται η επιτυχής ολοκλήρωση των υποχρεώσεων των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια τριών (3) μηνών, και ακολούθως η εκπόνηση μίας εργασίας ανά μήνα, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί σε διάστημα δέκα ημερών. Στη λήξη του Ε.Π.Ε. υποβάλλονται σε γραπτή εξέταση. Για την απόκτηση της Πιστοποίησης απαιτείται η παρακολούθηση όλων των μαθημάτων, ενώ επιτρέπονται στους συμμετέχοντες 4 ώρες απουσίας.

Οι βασικές μέθοδοι διδασκαλίας του Ε.Π.Ε. είναι:

α) διαλέξεις, εισηγήσεις και ομάδες εργασίας (workshops),

β) προφορικές παρουσιάσεις εργασιών που διεξάγονται κατά τη διάρκεια του τριμήνου από τους συμμετέχοντες με στόχο την ανάπτυξη της αυτενέργειας,

γ) εκπόνηση εργασιών.

Οι συμμετέχοντες αξιολογούνται στη βάση της προφορικής συμμετοχής και των γραπτών εργασιών που εκπονούν σε κάθε θεματική ενότητα. Η επιτυχής παρακολούθηση των μαθημάτων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την γραπτή πιστοποίηση στο τέλος του τριμήνου. Η εργασία τριμήνου κυμαίνεται από 500 ως 800 λέξεις και ολοκληρώνεται σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των δέκα ημερών. Στην περίπτωση που για σοβαρούς λόγους οι συμμετέχοντες αδυνατούν να καταθέσουν εμπρόθεσμα την εργασία τους, μπορούν σε συνεννόηση με τον διδάσκοντα, και αφού ενημερωθεί σχετικά η Γραμματεία του Σεμιναρίου, να πάρουν παράταση, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 15 ημέρες.

Πληροφορίες συμμετοχής

1. Διάρκεια Σεμιναρίου:

Τρεις (3) μήνες.

2. Κόστος συμμετοχής:

– για εργαζομένους: 20 ευρώ,

– για ανέργους, φοιτητές: 10 ευρώ

Στο κόστος συμμετοχής περιλαμβάνεται:

Βεβαίωση παρακολούθησης-πιστοποίησης
Γραμματειακή υποστήριξη του Σεμιναρίου

3. Εγγραφές

Οι εγγραφές για το Σεμινάριο μπορούν να γίνονται στη Γραμματεία του Σεμιναρίου:

Α. Με φυσική παρουσία

Από Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013 έως Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014, στο Ανθίμειο Πολιτιστικό Κέντρο (απέναντι από τον Ναό της Αγίας Κυριακής)

Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη 9.00’-13.00’.

Πέμπτη-Παρασκευή 17.30’-21.00’.

Β. Ηλεκτρονικά για όσους διαμένουν εκτός Αλεξανδρουπόλεως

Συμπληρώνοντας την φόρμα που υπάρχει αναρτημένη στο site της Ιεράς Μητροπόλεως (www.imalex.gr)

Σημείωση:

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή είναι η καταβολή του κόστους συμμετοχής. Όσοι εγγραφούν ηλεκτρονικά θα πρέπει να αποστείλουν τα χρήματα με ταχυδρομική επιταγή έως τις 8/1/2014 με την σημείωση «Σεμινάριο Ειδικής Αγωγής».
Πληροφορίες στην Γραμματεία του Σεμιναρίου (κ. Ιωάννης Σκάγιας, τηλ. 6948727198 και e-mail: see.imalex@gmail.com) κατά τις ημέρες και ώρες των εγγραφών.

4. Τμήματα

Μετά τον πρώτο μήνα γενικής επιμόρφωσης θα καθοριστούν ειδικά τμήματα:

Α. Για γονείς.

Β. Για φοιτητές – εκπαιδευτικούς – πτυχιούχους ΑΕΙ & ΤΕΙ.

Γ. Για υπαλλήλους ΝΠΔΔ & ΝΠΙΔ.

Το κάθε τμήμα θα είναι μέχρι 100 άτομα.

Τα τμήματα και οι ώρες είναι οι εξής:

ΤΡΙΤΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ

08.00-10.00

08.00-10.00

10.00-12.00

10.00-12.00

12.00-14.00

12.00-14.00

15.00-17.00

15.00-17.00

17.00-19.00

17.00-19.00

19.00-21.00

19.00-21.00

ΕΝΑΡΞΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ:

ΤΡΙΤΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014