Η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Ορεστιάδας, με το συνδυασμό Δήμος Ορεστιάδας Τόπος να Ζω, απαντάει στις ερωτήσεις του thraki Νεα.

Ήρθε λοιπόν και η δική σας στιγμή για την τοπική αυτοδιοίκηση. Γιατί με το συγκεκριμένο συνδυασμό και όχι με κάποιον άλλο; Τι είναι αυτό που ξεχωρίζεται από το πρόγραμμα του συνδυασμού σας και δεν μπορεί να υλοποιηθεί από κάποιον άλλο;
Εκείνο που ξεχωρίζει κατ΄ αρχήν τον συνδυασμό μας από τους άλλους είναι η επικεφαλής του. Μόνο η Μαρία Γκουγκουσκίδου έχει αποδείξει μέχρι τώρα ότι μπορεί να διεκδικήσει και να πετύχει ένα καλύτερο αύριο για τον Δήμο μας. Διαθέτει και την γνώση και την ευφυΐα, είναι τολμηρή αλλά και οργανωτική και εργατική ταυτόχρονα, χωρίς να υπολογίζει το προσωπικό της κόστος όταν αφοσιώνεται στον στόχο της. Το τιμόνι του Δήμου χρειάζεται έναν άνθρωπο που θέλει και μπορεί να εργαστεί, τολμά και συγκρούεται με το παλιό, έχει όραμα, έχει προτάσεις, πιστεύει ότι υπάρχει ελπίδα για τον τόπο δεν θέλει να μείνει απλά σε μια διαχείριση της κρίσης αλλά ούτε και στην πολλές φορές στείρα αντιπολίτευση του κατεστημένου.
Όλο το πρόγραμμα του συνδυασμού μας έχει στόχευση και πιστεύει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και στις δυνατότητες που έχει η περιοχή μας. Έχω την εντύπωση ότι κανένας άλλος συνδυασμός δεν έχει κοινοποιήσει κάποιο πρόγραμμα εκτός από τον δικό μας στο διαδίκτυο αλλά και στις συνεντεύξεις των επικεφαλείς των συνδυασμών και αυτό δεν είναι τυχαίο γιατί κανείς συνδυασμός δεν έχει εκπονήσει κανένα πρόγραμμα. Οι άλλοι συνδυασμοί είτε αρκούνται στην διαχείριση της κρίσης και της καθημερινότητας και αυτό το ονομάζουν και επιτυχία είτε μένουν στην κριτική της χωρίς συγκεκριμένες υλοποιήσιμες προτάσεις.
Και μέσα στην κρίση έχουν γίνει ωραία πράγματα ποτέ όμως από ανθρώπους που δεν πίστευαν σε αυτά.

Τι έχει υλοποιήσει ο δήμαρχος Ορεστιάδας και σας ικανοποίησε και τι δεν έχει υλοποιήσει;
Αυτό ακριβώς. Εννοώ ότι επί εφτάμισυ χρόνια ο δήμαρχος Ορεστιάδας έχει υλοποιήσει τόσα λίγα πράγματα σε σχέση με αυτά που μπορούσε να κάνει. Βλέπω σε άλλους Δήμους στον ίδιο χρόνο να έχουν γίνει πράγματα και ζηλεύω. Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε μια Ονειρούπολη Δράμας για παράδειγμα, ένα καρναβάλι Ξάνθης, ενίσχυση της κτηνοτροφίας τύπου Ανάβρας και άλλα πολλά; Γιατί αυτοί μπόρεσαν και μείς όχι; Ο δικός μας Δήμαρχος αντίθετα άφησε στο έλεος τους υποδομές και πρωτοπόρες δράσεις που είχαν δημιουργήσει με κόπο οι προηγούμενοι καποδιστριακοί δήμοι (Τριγώνου, Κυπρίνου και Βύσσας). Δεν δημιούργησε τίποτα καινούριο τίποτα πρωτοποριακό. Κι έρχεται σήμερα και μας λέει ότι έκανε σφιχτή διαχείριση. Μα υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη ότι δεν έκανε τίποτα; Είναι σαν το πρωτογενές πλεόνασμα της κυβέρνησης μόνο που στην περίπτωση του Δημάρχου Ορεστιάδας δεν υπάρχει καν πλεόνασμα.
Και από αυτές τις εκλογές δε λείπουν τα θα. Λείπουν όμως δυστυχώς πολλοί ψηφοφόροι οι οποίοι δεν είχαν άλλη επιλογή και μετανάστευσαν για να ζήσουν. Υπάρχει ελπίδα να επιστρέψουν;
Η μετανάστευση εξαιτίας των προσωπικών μου βιωμάτων είναι μια κατάσταση που πραγματικά με πληγώνει. Η μόνη ελπίδα για να επιστρέψουν είναι να βελτιωθεί η τοπική οικονομία ώστε να μπορέσει ο επαγγελματίας να νιώσει την ασφάλεια ότι δεν θα συσσωρεύει χρέη και θα μπορεί να συντηρήσει αξιοπρεπώς την οικογένεια του. Οι περισσότεροι από αυτούς που μεταναστεύουν αυτόν τον καιρό είναι επαγγελματίες, συνομήλικοι μου περίπου με μικρά παιδιά που διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει προοπτική επιβίωσης τους και της οικογένειας τους. Τρία μεγάλα «εργοστάσια» θα έλυναν το πρόβλημα της περιοχής. Ο Δήμος θα έπρεπε να δίνει καθημερινή μάχη προς αυτή τη κατεύθυνση και όχι να σταυρώνει τα χέρια και να «κλαίει» τη μοίρα του.

Πόσο δύσκολο είναι για μία σύζυγο και μητέρα δύο παιδιών να κάνει προεκλογικό αγώνα;
Είμαι σύζυγος και μητέρα όχι δύο αλλά τριών παιδιών. Επειδή η δικηγορία μοιάζει από την άποψη της αφοσίωσης και του χρόνου που απαιτεί με τον προεκλογικό αγώνα, μπορώ να πω ότι την μάχη της ισορροπίας ανάμεσα στην οικογένεια και τα υπόλοιπα την δίνω εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Επομένως οι δυσκολίες πολλές αλλά και η εμπειρία βοηθάει. Επίσης εκείνο που σίγουρα βοηθά ακόμη πιο πολύ είναι η πραγματική στήριξη που έχω από τον σύζυγο μου τον Χρήστο. Άλλη μια φορά απέδειξε με την στάση του ότι είναι κοντά μου και με στηρίζει και αν και δεν του αρέσουν οι δημόσιες εξομολογήσεις τον ευχαριστώ γι΄ αυτό που κάνει και γι΄ αυτό που είναι.

Αν ο συνδυασμός σας δεν περάσει το δεύτερο γύρο, θα πάρετε ανοιχτά θέση υπέρ κάποιου υποψηφίου; Είτε σαν συνδυασμός είτε σαν μεμονωμένοι υποψήφιοι.
Ο στόχος τον οποίο δουλεύουμε και σκεφτόμαστε είναι να περάσουμε εμείς στον δεύτερο γύρο. Επομένως το σενάριο της ερώτησης δεν υπάρχει ούτε καν σαν δεύτερη σκέψη αλλά πιστεύω δεν θα χρειαστεί να το συζητήσουμε ούτε το βράδυ της πρώτης Κυριακής των εκλογών.