Συγκλονίζουν τα νούμερα που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, σχετικά με τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η ευλογιά στον Έβρο.

Εκτός από το δυσβάστακτο οικονομικό κόστος, αφανίζεται η κτηνοτροφία στο νομό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή των Φερών, έχουν απομείνει μόνο έξι μονάδες με πρόβατα από τις 170 που λειτουργούσαν.

Το γραφείο του αντιπεριφερειάρχη αναφέρει:
Η ζωονόσος της ευλογιάς με τη θανάτωση χιλιάδων προβάτων, έχει προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στην κτηνοτροφία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ιδιαίτερα στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου. Από τη πρώτη στιγμή, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Α.Μ.Θ., έχει λάβει και εφαρμόζει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της νόσου. Παρά ταύτα, η κατάσταση εξελίσσεται ραγδαία και τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά δυσμενή για τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες του Νομού Έβρου. Σημειώνεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, καλούνται εδώ και μήνες να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, με ελάχιστο προσωπικό.

Η σημερινή κατάσταση συνοπτικά διαμορφώνεται ως εξής:
• Το κόστος επιζωοτίας στο νομό Έβρου, ανέρχεται κατ’ εκτίμηση στα 8.000.000 ευρώ, ποσό που αφορά άμεσες και έμμεσες απώλειες για το χρονικό διάστημα από 14/06/2014 έως και 30/09/2014.
• Ο αριθμός των προβάτων που θανατώθηκαν από τον Αύγουστο του 2013 είναι συνολικά 31.329, εκ των οποίων τα 22.255 πρόβατα θανατώθηκαν στο νότιο τμήμα του Έβρου από τις 14/06/2014 μέχρι και 30/09/2014.
• Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι εκτροφές που ανήκουν στο Κτηνιατρείο Φερών. Από τις 170 εκτροφές προβάτων, έχουν απομείνει μόνο 6, με το ποσοστό των απωλειών να είναι στο 97%.

Για τα νέα δεδομένα ενημερώθηκε αρμοδίως από τον Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Έβρου κ. Δημήτριο Πέτροβιτς, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Καρασμάνης. Ο κ. Πέτροβιτς θέτει ως κατεπείγοντα θέματα προς επίλυση: την πληρωμή το ταχύτερο δυνατόν των αποζημιώσεων, τόσο για τα προσβληθέντα ζώα που θανατώθηκαν, όσο και για το κόστος διατροφής αυτών που παρέμειναν ή και παραμένουν σε υποχρεωτικό εγκλεισμό στις εκτροφές που ενέπιπταν στις ζώνες προστασίας, την άμεση πρόσληψη Κτηνιάτρων και την χρηματοδότηση των δαπανών για τις θανατώσεις.
Παράλληλα ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Έβρου, τόνισε ότι η διατήρηση των υπαρχουσών εκτροφών, καθώς και η ανασύσταση του χαμένου ζωικού κεφαλαίου, αποτελεί μείζον θέμα επιβίωσης για τους κτηνοτρόφους του Έβρου και βασικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής, ενώ έθεσε και το πρόβλημα απορρόφησης της μηδικής που έχει αποθηκευτεί στην περιοχή και λόγω των περιοριστικών μέτρων δεν μπορεί να διατεθεί προς πώληση, με αρνητικές οικονομικές συνέπειες για τον αγροτικό κόσμο.
Υπενθυμίζουμε ότι η επιζωοτία της ευλογιάς προσβάλει μόνο τα πρόβατα και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.