ΚάπνισμαΤης Κικής Ηπειρώτου από την Εφημερίδα «Η Γνώμη».

Σε αντίθεση με οποιαδήποτε επιβολή νέων φόρων ή αυξήσεων, για παράδειγμα, σε τιμολόγια ΔΕΚΟ, ζητήματα τα οποία το κράτος φροντίζει να εφαρμόζονται άμεσα και οι πολίτες, υπό το φόβο κυρώσεων, στην πλειοψηφία τους, προσπαθούν να ανταποκρίνονται, η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ενός νόμου-προστάτη για τη δημόσια υγεία, συνιστά, δυστυχώς, σύντομο ανέκδοτο.

Οι ελάχιστοι έλεγχοι που διενεργούνται, που αρκετές φορές δεν έχουν ως αποτέλεσμα απλώς μία σύσταση, αλλά την επιβολή τσουχτερών προστίμων, δεν έχουν τη συχνότητα και την επιμονή που θα έπρεπε, καθώς γίνονται σπάνια. Το χειρότερο βεβαίως είναι ότι στην εφαρμογή της νομοθεσίας δεν βοηθά καθόλου η νοοτροπία του Έλληνα καπνιστή, που έχει άρρηκτα συνδέσει την έξοδό του για καφέ, ποτό ή φαγητό, με το τσιγάρο. Δεν είμαστε άλλωστε τυχαία στην κορυφή της λίστας των καπνιστών, σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Αυτά που συμβαίνουν, και στον Έβρο, είναι γνωστά και τραγελαφικά. Στα περισσότερα καταστήματα εστίασης, το κάπνισμα επιτρέπεται με … μυστικότητα και αυτοσχέδια σταχτοδοχεία. Αν τύχει και περάσει κάποιο κλιμάκιο, είτε της διεύθυνσης υγείας της περιφερειακής ενότητας Έβρου, η οποία διαθέτει ελάχιστο προσωπικό εδώ και χρόνια κι έχει να ελέγξει σχεδόν τα πάντα, είτε της αστυνομίας, η συμμόρφωση διαρκεί από κάποιες ώρες έως και κάποιες μέρες, στη συνέχεια όμως, το τσιγάρο επιστρέφει…

Νέα πρόστιμα
Σε αυτό το πλαίσιο, από φέτος τον Σεπτέμβριο ως και σήμερα, σε όλο το νομό Έβρου, κλιμάκια της αστυνομίας, πραγματοποίησαν ελέγχους σε καταστήματα εστίασης και καφέ για την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου. Βρέθηκαν 12 επιχειρήσεις να παραβαίνουν τη νομοθεσία, στις οποίες και επιβλήθηκαν πρόστιμα, από 600 ευρώ έως και 1.200, σε περίπτωση που υπήρχε θέμα υποτροπής. Παράλληλα, επιβλήθηκαν πρόστιμα 50 ευρώ και σε 8 θαμώνες που βρέθηκαν να καπνίζουν.
Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» η προϊσταμένη της διεύθυνσης υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου Ευαγγελία Κοσμαδάκη, σημείωσε πως, παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό, γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την υπηρεσία, ώστε να πραγματοποιούνται έλεγχοι και για τον αντικαπνιστικό νόμο, όσο πιο συχνά γίνεται, σε όλο το νομό. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, για την εφαρμογή του νόμου, υπεύθυνος είναι ο κάθε πολίτης, από τον ιδιοκτήτη μιας επιχείρησης, μέχρι τον θαμώνα, δίχως να πρέπει να διενεργούνται έλεγχοι και να επιβάλλονται πρόστιμα διαρκώς.

Έλεγχοι και
στην Καβάλα
Όπως γράφει η εφημερίδα «Πρωινή» της Καβάλας, μέχρι και πριν από 10 μέρες οι έλεγχοι της Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε. Καβάλας για την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου αφορούσαν μόνο συστάσεις. Τόσο προς τους επαγγελματίες όσο και προς τους θαμώνες των καταστημάτων.
Το Σαββατοκύριακο «έπεσαν» τα πρώτα πρόστιμα, υπάρχει μάλιστα κατάστημα στο οποίο βεβαιώθηκε παράβαση για το κάπνισμα με αποτέλεσμα το κατάστημα να κινδυνεύει τώρα ακόμη και με σφράγισμα! Μπορούσε να γίνει διαφορετικά; Σαφώς και όχι. Ειδικά όταν στην ίδια υπηρεσία  της Καβάλας καταφθάνουν οι πρώτες καταγγελίες. Αυτές γίνονται με δύο τρόπους. Είτε στο γνωστό τηλεφωνικό νούμερο (ίδιο για όλη την Ελλάδα), είτε με επισκέψεις πολιτών στον 3ο όροφο του Διοικητηρίου που είναι η έδρα της υπηρεσίας.