Τι είναι το νέο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού ή αυτοπαραγωγή ή net metering

Το net-metering ή αλλιώς η αυτοπαραγωγή επιτρέπει πλέον στον Έλληνα καταναλωτή να τοποθετήσει φωτοβολταϊκά για να παράγει μόνος του την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται στο σπίτι του ή στο χώρο της εμπορικής του δραστηριότητας. Συνεπώς ο καταναλωτής γίνεται και παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να μπορεί να καλύπτει τις δικές του ανάγκες. Το μέτρο του ενεργειακού συμψηφισμού, ισχύει σε πολλά κράτη του εξωτερικού, όπως η Γερμανία, η Μ.Βρετανία, ο Καναδάς, η Κύπρος κτλ και επιτέλους και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθεσία, «…επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών και σταθμών μικρών ανεμογεννητριών από αυτοπαραγωγούς σε εγκαταστάσεις τους που συνδέονται στο Δίκτυο». Με απλά λόγια σημαίνει πως ενώ είσαι συνδεδεμένος με την ΔΕΗ, εσύ καταναλώνεις το ρεύμα που παράγεις μόνος σου, οπότε ουσιαστικά μηδενίζεται ο λογαριασμός ρεύματος.

net metering

Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από Φ/Β μπορεί να καταναλώνεται άμεσα από τον ιδιοκτήτη του Φ/Β. Εάν η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια δε επαρκεί (νύχτα, συννεφιά κτλ) ο καταναλωτής προμηθεύεται την ηλεκτρική του ενέργεια κανονικά, από το δίκτυο της ΔΕΗ.

Ο συμψηφισμός της συνολικής παραγόμενης από τα Φ/Β ηλεκτρικής ενέργειας, με την καταναλισκόμενη από τον καταναλωτή ηλεκτρική ενέργεια γίνεται σε ετήσια βάση (12 μήνες). Στην αυτοπαραγωγή οσυμψηφισμός είναι ενεργειακός. Δηλαδή ο μετρητής της ΔΕΗ μετράει την ενέργεια που παράγει το φωτοβολταϊκό και παράλληλα την ενέργεια που απορροφά από το δίκτυο ο καταναλωτής. Εάν η διαφορά τους είναι μηδενική τότε θα είναι μηδενικός και ο λογαριασμός του ρεύματος. Ο 12μηνος συμψηφισμός ευνοεί ιδιαίτερα τον Ελλαδικό χώρο μιας και η περίσσεια ενέργεια του καλοκαιριού θα καλύπτει την μειωμένη παραγωγή κατά τους χειμερινούς μήνες.

Τα Φ/Β συστήματα αυτοπαραγωγής μπορούν να εγκαθίστανται επί κτηρίων ή επί εδάφους ή άλλων κατασκευών στον ίδιο ή και σε όμορο χώρο με την εγκατάσταση κατανάλωσης, σύμφωνα με την κείμενη πολεοδομική νομοθεσία.

Τι πληρώνουμε σήμερα για ρεύμα στην ΔΕΗ;

Στους παρακάτω πίνακες, φαίνονται οι διάφορες χρεώσεις για οικιακό καταναλωτή με κατανάλωση 4.500 kWh και μικρό εμπορικό καταναλωτή με κατανάλωση 10.000 kWh, όπως ισχύουν σήμερα.

Οικιακό τιμολόγιο  
Ετήσια κατανάλωση (kWh) 4.500
Χρέωση ενέργειας (Ανταγωνιστικές χρεώσεις, €/kWh) 0,1059
Χρέωση ενέργειας (Δίκτυο Μεταφοράς, €/kWh) 0,0059
Χρέωση ενέργειας (Δίκτυο Διανομής, €/kWh) 0,0224
Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (€/kWh) 0,0070
ΕΦΚ (€/kWh) 0,0022
Ειδικό Τέλος 5‰ 0,0004
ΕΤΜΕΑΡ (€/kWh) 0,0263
Λοιπές επιβαρύνσεις (€/kWh) 0,0005
ΣΥΝΟΛΟ (€/kWh) 0,1706
ΦΠΑ 0,0221
ΣΥΝΟΛΟ με ΦΠΑ (€/kWh) 0,1927

 

Εμπορικό τιμολόγιο Γ21  
Ετήσια κατανάλωση (kWh) 10.000
Χρέωση ενέργειας (Ανταγωνιστικές χρεώσεις, €/kWh) 0,1021
Χρέωση ενέργειας (Δίκτυο Μεταφοράς, €/kWh) 0,0058
Χρέωση ενέργειας (Δίκτυο Διανομής, €/kWh) 0,0228
Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (€/kWh) 0,0182
ΕΦΚ (€/kWh) 0,0050
Ειδικό Τέλος 5‰ 0,0004
ΕΤΜΕΑΡ (€/kWh) 0,0309
Λοιπές επιβαρύνσεις (€/kWh) 0,0005
ΣΥΝΟΛΟ (€/kWh) 0,1857

 

* Στον εμπορικό καταναλωτή δεν υπολογίζουμε το ΦΠΑ διότι στις επιχειρήσεις συμψηφίζεται.

 

Αν ο καταναλωτής τοποθετήσει στο σπίτι ή την επιχείρησή του σύστημα αυτοπαραγωγής (net metering) από τις παραπάνω χρεώσεις, θα πληρώνει μόνο τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ).

Αφαιρώντας τα ΥΚΩ, ο συμψηφισμός θα γίνεται, για μεν τον οικιακό καταναλωτή περίπου στα 0,185 €/kWh (περιλαμβανομένου του ΦΠΑ), για δε τον εμπορικό καταναλωτή (που υπάγεται στο εν λόγω τιμολόγιο) στα 0,165 €/kWh.

 

Παράδειγμα 3kW οικιακό σύστημα

  • Ενδεικτικό συνολικό κόστος συστήματος 6500 €                            
  • Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 4,5 MWh        
  • Ετήσια μείωση απόδοσης Φ/Β συστήματος 0,7 %
  • Ετήσιο κόστος αύξησης ηλεκτρικής ενέργειας 0-3 %
  • Η εξοικονόμηση ανά παραγόμενη kWh αντιστοιχεί σε 0,185 €/kWh, απόσβεση σε περίπου 6 έτη

σχήμα1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Παράδειγμα 20kW εμπορική επιχείρηση

  • Συνολικό κόστος συστήματος 29.000 €
  • Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 30,0 MWh 
  • Ετήσια μείωση απόδοσης Φ/Β συστήματος 0,7 %
  • Ετήσιο κόστος αύξησης ηλεκτρικής ενέργειας 0-3 %
  • Η εξοικονόμηση ανά παραγόμενη kWh αντιστοιχεί σε 0,165 €/kWh, απόσβεση σε περίπου 5 έτη

σχήμα2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πλεονεκτήματα του net metering

  1. Δραματική μείωση ή καιμηδενισμός των λογαριασμών ρεύματος. Επιπλέον δεν θα σας απασχολήσουν ξανά οι τυχόν μελλοντικές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, γιατί ο συμψηφισμός είναι ενεργειακός και όχι λογιστικός. Αντίθετα σε μελλοντικές αυξήσεις εσείς θα είστε ευνοημένοι, διότι θα γλυτώνετε περισσότερα χρήματα.
  2. Αν συνδυάσετε την αυτοπαραγωγή (net metering) με την παράλληλη χρήση οικονομικών συστημάτων θέρμανσης-ψύξης-παραγωγής ΖΝΧ, όπως είναι οι αντλίες θερμότητας, τότε θα έχετε και μηδενισμό των ετήσιων εξόδων σας για την θέρμανση–ψύξη–ζεστά νερά χρήσης (ΖΝΧ) – με άλλα λόγια δωρεάν θέρμανση.
  3. Η αυτοπαραγωγή (net metering) είναι ένα βιώσιμο και δοκιμασμένο μοντέλο ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το οποίο εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια, με μεγάλη επιτυχία και χωρίς αναθεωρήσεις, στα περισσότερα κράτη της Ευρώπης αλλά και την Αμερική.

Τι πρέπει να κάνετε αν ενδιαφέρεστε να μηδενίσετε τον λογαριασμό σας της ΔΕΗ;

Κατ’αρχάς επικοινωνήστε με Ηλεκτρολόγο-Μηχανολόγο Μηχανικό ή με μία σοβαρή τεχνική εταιρεία με εξειδίκευση στα φωτοβολταϊκά. Ο μηχανικός θα υπολογίσει το φωτοβολταϊκό που χρειάζεστε για να καλύψετε τις καταναλώσεις σας σε ρεύμα και εν συνεχεία το κόστος του και το νόμιμο και ασφαλή τρόπο τοποθέτησης.

 

      Αδαμάντιος Παπαδόπουλος

Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, MSc

 Ηφαίστου 4 – Ν.Ορεστιάδα

1ος Όροφος

Τηλ: 25520 22428 / 25510 71434

www.apenergy.gr