ΟΕΒΕΣΕΒΕΑνακοίνωση της ομοσπονδίας επαγγελματικών, βιοτεχνικών και εμπορικών σωματείων Έβρου.
Ύστερα από συσκέψεις επαγγελματικών και αγροτικών φορέων του νομού παρουσία του Επιμελητηρίου Έβρου, του Οικονομικού Επιμελητηρίου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Θράκης σχετικά με τις επαναλαμβανόμενες παραποτάμιες πλημμύρες και τις επιπτώσεις στην αγροτική οικονομία της περιοχής και κατ’ επέκταση σε όλους τους κλάδους της οικονομίας του νομού αποφασίστηκε : α) συντονισμός δράσης και διεκδίκησης των παραγωγικών φορέων με επίκεντρο την Περιφέρεια, τους Δήμους και τους Βουλευτές, β)κεντρικός σχεδιασμός διαχείρισης του προβλήματος σε μόνιμη βάση.

Όλοι οι αγροτικοί φορείς συμφώνησαν ότι στόχος τους είναι η καλλιέργεια, όχι η αποζημίωση. Ομόφωνα αποφασίστηκαν και διατυπώθηκαν οι παρακάτω προτάσεις για άμεση επίλυση:

ΥΠΟΔΟΜΕΣ
1. Αποκατάσταση αναχωμάτων ρηγμάτων όπου αυτά έχουν προκληθεί.
2. Άντληση διαφυγή υδάτων από τα αγροκτήματα με κάθε πρόσφορο τρόπο.
3. Απομάκρυνση φερτών υλικών από τα αγροκτήματα φέροντας αυτά στην πρότερη τους κατάσταση (άμμος, δέντρα κ.α.)
4. Αποκατάσταση αγροτικής οδοποιίας.
5. Ένταξη των πάγιων υποδομών (αντλιοστάσια-ηλεκτρομοτέρ κ.α.) ιδιωτών και Τ.Ο.Ε.Β. σε πρόγραμμα αποζημίωσης (ΠΣΕΑ-ΕΛΓΑ) από 2008 δεν προβλέπεται πλέον.
6. Αποκατάσταση τεχνικών έργων, διαβάσεις γέφυρες πόρτες κ.α.
7. Αποκατάσταση και επισκευή (καθαρισμός αρδευτικών δικτύων υπόγεια και επιφανειακά, κανάλια κ.α.)
8. Κατασκευή θυρών ασφαλείας σε σημεία που θα υποδείξουν οι αρμόδιες υπηρεσίες όπου θα χρησιμοποιούνται αναλόγως όταν χρειάζεται, αποφεύγοντας με το παραμικρό παρόμοιες καταστάσεις.
9. Καθορισμό χρήσεων γης στις παραποτάμιες περιοχές.
10. Ενίσχυση του δικτύου της πολιτικής προστασίας τόσο σε περιφερειακό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Νομού.
11. Καταβολή ενίσχυσης στους Τ.Ο.Ε.Β. Γ.Ο.Ε.Β. για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών (άντληση υδάτων κ.α.) προβλέπεται από κανονισμό του Υ.Π.Α.Τ.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
1 Έγκαιρες αποζημιώσεις αγροτών στο 100% του προβλεπόμενου εισοδήματός τους.(χαμένη καλλ. περίοδος).
2 Εξαίρεση λόγω ανωτέρας βίας από δεσμεύσεις νέας ΚΑΠ (τρεις καλλιέργειες, πλαφόν κιλών, δεσμεύσεις προγραμμάτων κ.α.).
3 Επιχορήγηση από διάφορα προγράμματα Δημοσίων επενδύσεων κ.α. των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και άλλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο κλάδο, για κτιριακές εγκαταστάσεις, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μηχανήματα τα οποία υπέστησαν ζημιά.
4 Πρόβλεψη διακανονισμού καταβολής υποχρεώσεων προς το Δημόσιο με περίοδο χάριτος για αυτούς που επλήγησαν από τη καταστροφή και έχει μειωθεί ή και μηδενιστεί το εισόδημά τους.
5 Αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και των θεσμικών οργάνων της για την διευθέτηση του προβλήματος, με γνώμονα τις πρακτικές που εφαρμόσθηκαν σε άλλες παρόμοιες περιοχές (παραδουνάβιες χώρες κλπ).

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΜΠΕΛΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΗΛΙΑΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ