τζιχαντιστής Αλ Κάιντα εξτρεμιστήςΚατηγορίες για διασπορά ακραίας ιδεολογίας και για υποκίνηση σε πόλεμο απαγγέλθηκαν εναντίον οκτώ ακόμη ανθρώπων στη νότια Βουλγαρία στο πλαίσιο μιας τεράστιας έρευνας της αστυνομίας για την εξάρθρωση ενός δικτύου που υποστηρίζει το Ισλαμικό Κράτος.
Έξι άνθρωποι συνελήφθησαν στις πόλεις Πλόβντιβ, Ασένοβγκραντ και Πάζαρτζικ, όπου ζουν κυρίως Ρομά, ενώ ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης έχει εκδοθεί εναντίον δύο ακόμη προσώπων στα οποία έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ερήμην, ανακοίνωσε η εισαγγελία.
«Όλοι κατηγορούνται για συμμετοχή σε μια οργάνωση που προάγει την εξτρεμιστική θρησκευτική ιδεολογία και τη δημιουργία ενός χαλιφάτου», διευκρίνισε η εισαγγελία.
Κατηγορίες απαγγέλθηκαν τον Νοέμβριο εναντίον επτά άλλων Ρομά, μεταξύ αυτών και ο ιμάμης της Πάζαρτζικ, ο Άχμεντ Μούσα Άχμεντ, στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας. Η εισαγγελία είχε επισημάνει ότι ο ιμάμης διέσπειρε «τρομοκρατικές ιδέες» στα κηρύγματά του και ότι η οργάνωση προσέφερε επιμελητειακή υποστήριξη στους τζιχαντιστές της Βοσνίας ώστε να μεταβούν στη Συρία.
Ο Άχμεντ Μούσα Άχμεντ είχε ήδη καταδικαστεί τον Μάρτιο του 2014 σε ένα χρόνο φυλάκιση, σε πρώτο βαθμό, για διασπορά ακραίας ιδεολογίας.
Στο σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, η Βουλγαρία βρίσκεται ακριβώς στον χερσαίο δρόμο τον οποίο επιλέγουν οι επίδοξοι τζιχαντιστές από τη δυτική Ευρώπη, οι οποίοι επιθυμούν να φτάσουν στην Τουρκία και στη συνέχεια στη Συρία.
Η πιο φτωχή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Βουλγαρία, έχει το μεγαλύτερο ποσοστό μουσουλμάνων στην ΕΕ, το οποίο εκτιμάται ότι φτάνει το 13%.
ethnos.gr