πλημμύρα σπαραγγάδικοΤης Κικής Ηπειρώτου από την εφημερίδα «Η Γνώμη»
Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΤΥΧΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ ΣΠΑΡΑΓΓΙΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΤΩΝ 4,8 ΕΚ ΕΥΡΩ!

Σε αναμονή για τη διορθωτική απόφαση ο συνεταιρισμός και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας
Μία τυπική, αλλά πολύ ουσιαστική διόρθωση περιμένουν εδώ και μήνες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας ΑΜΘ από τα υπουργεία που διαχειρίζονται το θέμα της αποκατάστασης των ζημιών από τις πλημμύρες που έπληξαν τον Έβρο τον περασμένο χειμώνα.
Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που οριοθετεί τις πλημμυροπαθείς περιοχές του Έβρου, με σκοπό τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια, δεν συμπεριλαμβάνεται η Δημοτική Κοινότητα Τυχερού, όπου ανήκουν οι εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κοινής Γεωργικής Εκμετάλλευσης Τυχερού, οι οποίες καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις πλημμύρες του περασμένου Φεβρουαρίου! Παράλληλα, δεν αναφέρονται και άλλες περιοχές του νομού, για τις οποίες αναμένεται επίσης η ανάλογη διόρθωση.
Στην ΚΥΑ που υπογράφηκε τον περασμένο Μάιο και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στα τέλη Ιουνίου 2015, για το δήμο Σουφλίου ορίζονται ως πλημμυροπαθείς περιοχές οι εξής: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΟΡΦΕΑ: Τοπική Κοινότητα Λαβάρων, Τοπική Κοινότητα Μάνδρας, Τοπική Κοινότητα Αμορίου, ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΟΥΦΛΙΟΥ: Δημοτική Κοινότητα Σουφλίου, Τοπική Κοινότητα Κορνοφωλεάς, Τοπική Κοινότητα Λυκόφωτος, Τοπική Κοινότητα Λαγυνών.
Δεν γίνεται καμία αναφορά στο Τυχερό, το συσκευαστήριο σπαραγγιού του οποίου έχει υποστεί ζημιές που η Περιφέρεια έχει κοστολογήσει περί τα 4,8 εκ. ευρώ. Επιπλέον, ούτε σε νεότερη απόφαση (Σεπτέμβριος 2015) των αρμόδιων υπουργείων, αναφορικά με τον καθορισμό ελάχιστων υποχρεωτικών απαιτήσεων για τη σύνταξη μελετών αποκατάστασης κτιρίων που έχουν υποστεί βλάβες από πλημμύρες και την έκδοση των σχετικών αδειών επισκευής, δεν υπάρχει διόρθωση, αφού για την οριοθέτηση των περιοχών αναφέρονται οι αποφάσεις του Μαΐου.
«Το Τυχερό δεν περιλαμβάνεται στην απόφαση οριοθέτησης των πλημμυροπαθών περιοχών, προφανώς από παράλειψη των αρμόδιων υπουργείων, αφού η Περιφέρεια έκανε κανονικά όσα προβλέπονταν, στέλνοντας μάλιστα και την έκθεση αυτοψίας που διενήργησε πριν μήνες. Έχουν υπάρξει επανειλημμένες οχλήσεις της ΠΕ Έβρου προς τα υπουργεία για να υπάρξει η διορθωτική απόφαση, αλλά ακόμη δεν έχουμε κάποια εξέλιξη», λέει στη «ΓΝΩΜΗ» ο πρόεδρος του ΑΣΚΓΕ Τυχερού Θανάσης Μαλτεπιώτης.