Τομαδάκης φωτοΘα περίμενε κάποιος η Ρωσική αρκούδα να είχε ξεσκίσει με τα νύχια της την Τουρκία, η οποία τόλμησε και έριξε το αεροπλάνο της.
Κι όμως, η Ρωσία αντιδρά προς το παρόν με δηλώσεις του τύπου, να λειτουργήσει ως εκκλησία η Αγία Σοφία.
Φυσικά το διπλωματικό παιχνίδι και το πολεμικό, δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε εμείς. Το παιχνίδι παίζεται σε διαφορετικά επίπεδα. Κάτω από το έδαφος, πάνω από τις πολιτικές αναλύσεις. Η Ρωσία, παραδοσιακά, ποτέ δε συμμάχησε με την Ελλάδα και κυρίως ποτέ δε τη βοήθησε, λόγω του ομόθρησκου. ΠΟΤΕ.
Όταν το έπραξε, είχε οικονομικά κίνητρα και μόνον αυτά.
Εδώ η Ελλάδα δε βοήθησε το τμήμα ελληνικής γης που λέγεται Κύπρος. Η Ρωσία θα βοηθήσει μία ξένη χώρα;
Ας μην έχουμε αυταπάτες. Φίλοι στις διεθνείς σχέσεις, δεν υπάρχουν. Μόνο εντυπώσεις υπάρχουν και πάνω απ’ όλα συμφέροντα.

Όταν έπεσε η Πόλη, πολεμιστές από την Κρήτη, μάχονταν λυσσαλέα. Δεν ήθελαν να αφήσουν τον πύργο στον οποίο πολεμούσαν. Δεν ήθελαν να παραδοθούν στους κατακτητές. Ο σουλτάνος, εντυπωσιασμένος απ’ την ανδρεία τους, τους επέτρεψε να φύγουν με ένα καράβι για την Κρήτη. Οι Κρητικοί έφυγαν για το νησί τους, όμως το πλοίο δεν έδεσε ποτέ σε κρητικό λιμάνι. Ο θρύλος λέει ότι περιπλανιούνται στη θάλασσα και θα επιστρέψουν όταν οι Έλληνες θα πολεμήσουν για να πάρουν ξανά την Πόλη.
Οι Έλληνες δημιουργήσουμε πολλούς μύθους, πολλές ιστορίες, πολλές ελπίδες.
Ευτυχώς όχι αυταπάτες.

 

Γιάννης Τομαδάκης