ΠΑΣΟΚΔεν είναι μόνο η χώρα που αναζητάει σωτηρία. Τα κόμματα, προσπαθούν να αλλάξουν, να πιάσουν το σφυγμό. Άλλα να διασωθούν, άλλα να ξαναμπούν στη βουλή, άλλα να κτίσουν συμμαχίες.
Όσο κι αν εξετάσεις τις δημοσκοπήσεις, οι αναποφάσιστοι δε θα σε αφήσουν να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα. Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να παραμένει δημοσκοπηκά πρώτο κόμμα και ο ΣΥΡΙΖΑ να υποχωρεί συνεχώς, στις υπόλοιπες θέσεις κυριολεκτικά, όλα είναι ανοιχτά.
Τα περισσότερα κόμματα δείχνουν να κερδίζουν έδαφος, με το ΠΑΣΟΚ ενταγμένο στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, να μην καταφέρνει να «δέσει» την τρίτη θέση.
Αν και στελέχη του εκφράζουν αισιοδοξία, το πρόσφατο παρελθόν δεν τα επιβεβαίωσε.
Ακόμη και η ένταξη Παπανδρέου στη ΔΗΣΥ δεν έδωσε τον αέρα που αναμένονταν. Μπορεί ο αριθμός των βουλευτών να αυξήθηκε, με την προσχώρηση ανεξάρτητων, η απόσταση όμως με την απογοητευμένη κοινωνία παραμένει.
Εντός του ΠΑΣΟΚ η κατάσταση δεν είναι καλή. Δεν είναι μόνο θέμα προεδρικών και διαφωνούντων. Δεν είναι θέμα εξουσίας, δεν είναι θέμα επαφής. Είναι θέμα στάσης, αλλαγής και προσήλωσης στο στόχο. Αν ο στόχος είναι η εξουσία, το παιχνίδι έχει χαθεί. Αν ο στόχος είναι η επιστροφή των ψηφοφόρων που έφυγαν και πάλι το παιχνίδι έχει χαθεί.
Όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στο εσωτερικού του κόμματος, διαβλέπουν ότι οι δύο τάσεις δεν ρίχνουν τους τόνους, συγκρούσεις και διαφωνίες που κορυφώθηκαν τις τελευταίες μέρες.
Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης, διαφωνεί ανοιχτά με την πρόεδρο του κόμματος Φώφη Γεννηματά και ζητάει σύγκληση της κεντρικής επιτροπής. Από την πλευρά της η πρόεδρος ανακοίνωσε έκτακτο συνέδριο και απέπεμψε τον γραμματέα, αποπομπή που δε δέχεται ο Ξεκαλάκης καθώς τονίζει ότι πρέπει να αποφασίσει η κεντρική επιτροπή.
Σε κάθε περίπτωση, αν το ΠΑΣΟΚ θέλει να αποκτήσει ξανά επαφή με τη βάση του, πρέπει να θέσει νέες βάσεις, ειλικρίνειας, συμμετοχής. Διαφορετικά θα παραμείνει σε χαμηλές πτήσεις και με στελέχη προσκολλημένα στην καρέκλα τους.