Με αφορμή την παρουσία του αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» στις ΗΠΑ, αλλά και τη μετέπειτα δήλωσή του στην οποία μεταξύ άλλων τονίζει: «Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου», ο διακεκριμένος νομικός Ηλίας Ηλιακόπουλος σχολιάζει:

Και μόνο «ελπιδοφόρα» δεν μπορεί να είναι τα λόγια που εκστόμισε πριν από λίγες ημέρες ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.
Ο ίδιος, μετά την θλιβερή του εμφάνιση στα εγκαίνια του λεγόμενου «Σπιτιού της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν, δεν ξέρει πως να τα «μαζέψει» τελικά. Φτάνει στο σημείο να αναφέρει σε όλους τους τόνους πόσο λυπάται σε ό,τι υπέστει μέχρι τώρα η ομογένεια της Κωνσταντινούπολης, μιας που τα έζησε και ο ίδιος προσωπικά.
Στην πραγματικότητα «σπεκουλάρει» την θέση του υποψήφιου Οικουμενικού Πατριάρχη, γι αυτό και θέλει να τα έχει καλά με το βαθύ Κράτος της Τουρκίας.
Όχι μόνο δεν πείθει, αλλά προκαλεί αισθήματα οργής και αποτροπιασμού σε όλο τον Ελληνισμό για την εθελόδουλη στάση του. Είναι η ίδια στάση που είχαν οι διάφοροι κοτζαμπάσηδες, προεστοί και ανώτεροι κληρικοί όταν το Έθνος ήταν υποδουλωμένο στον Οθωμανό κατακτητή.
Το καλύτερο που του πρέπει, είναι να σιωπά και να μην μιλά. Γιατί όσο μιλά, τόσο περισσότερο πέφτει στα μάτια των σκεπτόμενων Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων. Βλέπετε είναι ένας απο τους υποψήφιους για τον θρόνο του Οικουμενικού Πατριάρχη καθότι έχει την Τουρκική υπηκοότητα.
Δεν είναι ο μόνος, υπάρχουν πολλοί υποτελείς πολιτικάντηδες και ανώτεροι κληρικοί που εκδηλώνονται προς την ίδια κατεύθυνση.
Εσσεται ήμαρ..