Κορονοϊός: Επιστροφή στην κανονικότητα από αύριο -Ποια μέτρα φεύγουν, ποια μένουν
Επιστροφή στην κανονικότητα, την οποία είχε ανατρέψει ο κορονοϊός, από αύριο 1η Μαΐου καθώς ξεκινάει η άρση των μέτρων.
Ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν πως δεν υπάρχει άρση όλων των μέτρων, καθώς ο κορονοϊός δεν έχει τελειώσει, είναι ακόμα εδώ και χρειάζεται προσοχή από όλους.
Ενδεικτικές εξάλλου είναι οι δηλώσεις του καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδη Βατόπουλου. «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο κορωνοϊός δεν έχει τελειώσει και ότι μπαίνουμε σε φάση χρονιότητας. Συνεπώς δεν θα έχουμε έκτακτα, αλλά μόνιμα μέτρα, τα οποία θα αλλάξουν κάπως τον τρόπο, ζωής μας. Θα πρέπει να οργανώσουμε την καθημερινότητα μας από δω και πέρα, έχοντας στο μυαλό μας ότι υπάρχει ένα αναπνευστικά μεταδιδόμενο νόσημα, που μπορεί για κάποιους να γίνει βαρύ, ενίοτε και να αποβεί μοιραίο. Άρα πρέπει να προσαρμόσουμε ανάλογα την κοινωνική μας ζωή. Δηλαδή οι πιο ευάλωτοι θα πρέπει να συνηθίσουν να αποφεύγουν τους συνωστισμούς και να φοράνε μάσκα. Οι πιο νέοι θα πρέπει από την πλευρά τους να προσέχουν τους πιο ηλικιωμένους κλπ».
Αυτές είναι οι επισημάνσεις έκανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ».
Παράλληλα όμως εξέφρασε την αισιοδοξία ότι τα επόμενα επιδημικά κύματα θα είναι πολύ πιο ήπια (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου εμφάνισης μιας παραλλαγής, η οποία θα είναι ανθεκτική στα εμβόλια, που είναι ένα υπαρκτό σενάριο). Η επιδημία, όπως έχουμε δει, λέει ο καθηγητής, εξελίσσεται σε επάλληλα επιδημικά κύματα.
Υποθέτουμε ότι τα επόμενα κύματα θα είναι πολύ πιο ήπια
«Αυτά τα κύματα κρατούν κάπου δυο-τρεις μήνες, με δύο τρεις μήνες μεσοδιάστημα ηρεμίας. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο τέταρτο. Άρα έχουμε κάθε λόγο να περιμένουμε ότι μετά θα έρθει ένα πέμπτο, ένα έκτο, ένα έβδομο κύμα, τα οποία υποθέτουμε, ότι θα είναι πολύ πιο ήπια, διότι ήδη ο πληθυσμός σε μεγάλο βαθμό είναι ανοσοποιημένος, είτε από το εμβόλιο, είτε από τη νόσο, είτε και από τα δύο. Δεν είναι απόλυτο ότι όσο περνάει ο χρόνος θα γίνεται πιο ήπιος ο ιός. Το είδαμε με τη Δέλτα, που έδινε πιο σοβαρό νόσημα σε σχέση με την προηγούμενη παραλλαγή Άλφα. Δεν είμαστε βέβαιοι για το τι πρέπει να περιμένουμε. Λογικά θα επικρατούν οι πιο μεταδοτικές και λιγότερο παθογόνες παραλλαγές, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο» είπε ο κ. Βατόπουλος.
Σχετικά με την αύξηση της θετικότητας τα τελευταία 24ωρα, λόγω της έντονης κινητικότητας τις ημέρες του Πάσχα ο κ. Βατόπουλος αναφέρει ότι «λογικά θα υπάρξει μία αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες, αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει να έχουμε τύψεις ότι «ξεσαλώσαμε» το Πάσχα. Μετά από δύο χρόνια ο κόσμος έχει ήδη μπει σε μία νέα φάση. Άλλωστε και ψυχολογικά όταν έχεις μία συνεχή κατάσταση, παύει να είναι οξεία. Και να σημειώσουμε ότι αλλιώς αντιμετωπίζαμε τη μόλυνση πριν από δύο χρόνια και αλλιώς σήμερα, όταν πχ μαθαίνουμε ότι κάποιος από το περιβάλλον μας είναι θετικός».
Άρση μέτρων: Τι ισχύει από 1η Μαΐου για τα πιστοποιητικά
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση από το αρμόδιο υπουργείο, αναστέλλεται το Covid pass από την 1η Μαΐου. Επίσης, αναστέλλεται το πιστοποιητικό EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.
Σχετικά με τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους και τα rapid test, θα πρέπει να κάνουν ένα την εβδομάδα, από δύο που ήταν ως τώρα. Εξαίρεση αποτελούν τα νοσοκομεία και οι ΜΦΗ, όπου παραμένουν τα δύο rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους.
Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας για τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων η οποία εισηγήθηκε ομόφωνα:
Αναστολή Covid pass από 1η Μαΐου και επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%.
Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.
1 rapid test την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, εξαίρεση τα νοσοκομεία και οι ΜΦΗ που παραμένουν τα 2 rapid τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους.
1 rapid test (από 2 που ηταν ως τώρα) σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ. Θα υπάρξουν διευκρινίσεις από το υπουργείο Παιδείας.
Η εισήγηση της επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ.
Τι ισχύει για τη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους
Αναφορικά με τη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην καταργηθεί. «Μπορεί ενδεχομένως η μάσκα και να μην καταργηθεί στους εσωτερικούς χώρους, γιατί είναι ένα ήπιο μέτρο. Η μάσκα θα παραμείνει τον Μάιο και από εκεί και πέρα θα αποφασίσουμε, παρακολουθώντας την επιδημιολογική κατάσταση» ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Ωστόσο, στην απογευματινή ενημέρωση για τον κορονοϊό, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ανέφερε πως οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους παραμένουν υποχρεωτικές.
Πάντως, είναι ένα θέμα το οποίο η Επιτροπή θα εξετάσει εκ νέου αργότερα, για το τι θα γίνει από την 1η Ιουνίου με τη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους.
Πηγή: iefimerida.gr – Κορωνοϊός: Επιστροφή στην κανονικότητα από αύριο -Ποια μέτρα φεύγουν, ποια μένουν – iefimerida.gr