Τοψίδης: “περιορισμένη ροή υδάτων στον ποταμό Άρδα – είμαστε δίπλα στους αγρότες, ενημερώθηκαν τα Υπουργεία”
Ο περιφερειάρχης ΑΜΘ, Χριστόδουλος Τοψίδης, ενημέρωσε με ανάρτηση του πως είναι περιορισμένη η ροή υδάτων από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα μέσω του ποταμού Άρδα, ένα πρόβλημα που είναι σοβαρό και διαρκές.
Ο κ. Τοψίδης τόνισε πως είναι δίπλα στους αγρότες, που βιώνουν τις επιπτώσεις από το πρόβλημα αυτό, αναφέροντας πως έχουν ενημερωθεί σχετικά τα Υπουργεία Εξωτερικών και Περιβάλλοντος.
Η ανάρτηση του κ. Tοψίδη αναφέρει τα εξής:
«Προς αποκατάσταση της αλήθειας και για να μην υπάρχουν παρερμηνείες:
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με την περιορισμένη ροή υδάτων από τη Βουλγαρία προς τη χώρα μας μέσω του ποταμού Άρδα είναι σοβαρό και διαρκές. Οι επιπτώσεις του είναι άμεσες και επώδυνες για τους αγρότες του Έβρου, που βρίσκονται σήμερα σε μια κρίσιμη μάχη για να κρατήσουν ζωντανή την παραγωγή τους.
Το όριο της στάθμης υδάτων στο φράγμα Θεραπειού είναι 2,5 μέτρα.
Όταν η στάθμη πέσει κάτω από αυτό το όριο, τα αντλητικά συστήματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν.
Δηλαδή: δεν υπάρχει νερό για άρδευση.
Τη δεδομένη χρονική στιγμή η στάθμη έχει πέσει κάτω από 2.50 μέτρα.
🔸 Χθες ενημερώσαμε υπεύθυνα πως η στάθμη είχε πέσει κάτω από το κρίσιμο όριο.
🔸 Σήμερα το πρωί, με βάση την ένδειξη του μετρητικού οργάνου, ενημερώσαμε πως η στάθμη είχε φτάσει τα 2,65 μέτρα.
Πληροφόρησα προσωπικά τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Χάρη Θεοχάρη για τη σημερινή εικόνα, επιμένοντας όμως στη σοβαρότητα της κατάστασης. Η κατάσταση δεν έχει εξομαλυνθεί, το αντίθετο. Το πρόβλημα είναι διαρκές και οριακό και απαιτεί συνεχή παρακολούθηση και λύσεις, όχι διαβεβαιώσεις μόνο.
Από την πρώτη στιγμή, είμαστε σε καθημερινή επικοινωνία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και το Υπουργείο Εξωτερικών, με συνεχείς παρεμβάσεις για το θέμα του Άρδα.
Οι αγρότες του Έβρου δεν είναι μόνοι τους.
Ήμουν, είμαι και θα συνεχίσω να είμαι δίπλα τους, όχι με λόγια αλλά με πράξεις. Το απέδειξα από την πρώτη μέρα που ανέλαβα καθήκοντα Περιφερειάρχη, και θα το αποδεικνύω καθημερινά.
Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας.»