Royal: το θρακιώτικο success story έκλεισε έναν αιώνα ζωής και «κατέκτησε τον κόσμο» μέσω εξαγωγών
Στη φωτογραφία: τα αδέλφια Αλέξης και Άγγελος Τσατσούλης
Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τότε που μια εταιρία άρχισε από την Καβάλα μια λαμπρή επιχειρηματική πορεία και τη συνέχισε από τη Θράκη για να φτάσει σήμερα να κατακτά τις διεθνείς αγορές.
Πρόκειται για την «Royal Mediterranean» που σήμερα τρέχουν οι αδελφοί Άγγελος και Αλέξης Τσατσούλης, ως τρίτη γενιά. Η εταιρία είναι ξακουστή για προϊόντα όπως τουρσιά και ελιές, σάλτσες ντομάτας, dips, antipasti αλλά και μαρμελάδες.
Εξάγει το μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής της
Η εταιρία σήμερα πουλά το 85% της παραγωγής της στο εξωτερικό, από την Ευρώπη μέχρι την Αμερική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Κορυφαίες χώρες στη λίστα των εξαγωγών της είναι: ΗΠΑ, Ολλανδία, Γερμανία, Φινλανδία και Καναδάς.
Εξάγει επίσης σε ασιατικές χώρες όπως η Σιγκαπούρη και η Κίνα ενώ σχεδιάζει άνοιγμα στην αγορά της Κροατίας αλλά και της Σαουδικής Αραβίας.
Μόλις το 15% της παραγωγής της καταλήγει στα ελληνικά ράφια, είτε με τη μάρκα Royal είτε ως προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ Μασούτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, Lidl, Σκλαβενίτης, Metro.
Η ιστορία αρχίζει το 1925
Ο Αλέξιος Τσατσούλης, γεννημένος στην Ήπειρο, εγκαταστάθηκε στην Καβάλα και αποφάσισε το 1925 να μετατρέψει το χόμπι του σε πηγή εισοδήματος για την οικογένειά του.
Οι συνταγές τουρσιών από την πατρίδα του και η τέχνη της φυσικής συντήρησης φρέσκων λαχανικών όλο το χρόνο, αποτελεί μια κληρονομιά από γενιά σε γενιά.
Όταν άρχισε την παραγωγή τουρσιών, το έκανε με έναν δικό του τρόπο, όπως θα το έκανε και στο σπίτι του: επέλεγε τα καλύτερα εποχιακά λαχανικά, ωριμασμένα ακριβώς την κατάλληλη στιγμή και μόνο από αξιόπιστους αγρότες που γνωρίζει καλά.
Με την ίδια φροντίδα και προσοχή στη λεπτομέρεια επέλεγε και όλα τα άλλα υλικά που απαιτούνται για τα τουρσιά. Από την πιο ασήμαντη πρώτη ύλη μέχρι τα υλικά συσκευασίας.
Πολύ γρήγορα, τα τουρσιά του Αλέξιου Τσατσούλη απέκτησαν μεγάλη φήμη, η οποία εξαπλώθηκε πέρα από τα όρια της Καβάλας. Σιγά σιγά το μικρό εργαστήρι τουρσιών μετατράπηκε σε μια μικρή βιομηχανία, η οποία περνά από τον έναν Τσατσούλη στον άλλο.
Η παρουσία μελών της οικογένειας ως εγγύηση διασφάλισης της ποιότητας
Ακολούθησε ο γιος του Σπύρος, τα παιδιά του οποίου, Αλέξης και Άγγελος, αποτελούν σήμερα την τρίτη γενιά Τσατσούλη, η οποία αντιμετώπισε και τις μεγάλες προκλήσεις των διεθνών αγορών.
Η παρουσία των μελών της οικογένειας στην καθημερινή λειτουργία της εταιρείας διασφαλίζει ότι θα διατηρηθούν αναλλοίωτες όλες εκείνες οι αξίες πάνω στις οποίες χτίστηκε η φήμη της.
Έτσι, ένα πράγμα έμεινε ακριβώς ίδιο, όλα αυτά τα χρόνια. Η πολύ σχολαστική επιλογή λαχανικών και η χρήση μόνο κορυφαίων υλικών σε όλα τα στάδια της επεξεργασίας.
Συνεχής έρευνα, καινοτομία, εγρήγορση και πρωτοπορία
Το brand «Royal Mediterranean» είναι σήμερα ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα στο είδος τους κι αυτό επειδή έμαθε να προσαρμόζεται στις γαστρονομικές τάσεις της εποχής και δεν σταμάτησε να εξελίσσεται και να καινοτομεί.
Η εταιρία διαθέτει δικό της Τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης κι έτσι είναι σε θέση να παρακολουθεί διαρκώς τις εξελίξεις της αγοράς και να λανσάρει συνεχώς καινοτόμες ιδέες προϊόντων.
Οι οικονομικές επιδόσεις της εταιρίας είναι αξιοθαύμαστες, με συνεχή ανάπτυξη, αύξηση πωλήσεων και κερδοφορία.
Οι σταθμοί στην ιστορία της Royal
To 1925 o Αλέξιος Τσατσούλης αρχίζει στην Καβάλα την οικογενειακή επιχείρηση πουλώντας μεγάλες ποσότητες τουρσιών στην ελληνική αγορά.
Το 1936 γίνεται η πρώτη εξαγωγική προσπάθεια με συμφωνία εξαγωγής στην Αγγλία λαχανικών με τη μορφή τουρσιού, αποθηκευμένα σε ξύλινα βαρέλια.
Το 1952 κι αφού είχε τελειώσει ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και τέθηκαν οι βάσεις για τη σταδιακή παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, η εταιρία της οικογένειας Τσατσούλη αρχίζει τη βιομηχανική παραγωγή.
Το 1967 αρχίζει τις εξαγωγές στη Γερμανία και αξιοποιεί έτσι την έντονη παρουσία Ελλήνων μεταναστών.
Το 1986 η εταιρεία ξεκίνησε να συσκευάζει τα προϊόντα της σε γυάλινα βάζα με το brand της εταιρείας.
Το 1998 το παραγωγικό κομμάτι της εταιρείας μετεγκαταστάθηκε από την Καβάλα στη Βιομηχανική Περιοχή Ξάνθης. Στην απόφαση αυτή συνετέλεσαν δύο λόγοι: αφενός τα κίνητρα που έδινε ο Αναπτυξιακός Νόμος για επενδύσεις στη Θράκη, αφετέρου η απουσία βιολογικού καθαρισμού στην Καβάλα, κάτι που θεωρείται απαραίτητο για τη λειτουργία της συγκεκριμένης βιομηχανίας.
Το 2004 η εταιρία Τσατσούλη έκανε «άνοιγμα» στην Τουρκία, με παραγωγική μονάδα στο Τσανάκαλε, σε μία απόσταση μόλις 4 ωρών οδικώς από τις εγκαταστάσεις της Ξάνθης. Η μονάδα αυτή παράγει κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, πιπεριές Jalapeño και πράσινο τουρσί σε βαρέλια, ενώ τυποποιημένα βγάζει μόνο την κόκκινη πιπεριά.
Το 2022 η εταιρεία αγόρασε από τη Νίκας Συμμετοχών το πρώην εργοστάσιο των Αλλαντικών Μακεδονίας. Πρόκειται για συνορεύουσα παραγωγική μονάδα, εμβαδού 5.000 τ.μ. σε οικόπεδο 12.000 τ.μ., αυξάνοντας τις συνολικές εγκαταστάσεις των 17.000 τ.μ. και τους χώρους σε 40.000 τ.μ. περίπου.
Το 2025, με αφορμή το κλείσιμο 100 ετών από την ίδρυσή της, η εταιρία προγραμματίζει νέες επενδύσεις ύψους 5 εκατ. ευρώ σε γραμμές παραγωγής που θα χρησιμοποιούν ρομποτική και θα επιτυγχάνουν μεγάλη εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Επιπλέον, σχεδιάζεται η δημιουργία επιπλέον αποθηκευτικών χώρων.
Τα μεγέθη της είναι εκπληκτικά και δεν συναντώνται εύκολα σε εταιρίες που εδρεύουν στην περιφέρεια. Σχεδόν 10 εκατομμύρια κιλά φρέσκων λαχανικών περνούν κάθε χρόνο από τις γραμμές παραγωγής της για να παραχθούν 15 εκατομμύρια βαζάκια και περισσότεροι από 300 κωδικοί διαφορετικών προϊόντων, που καλύπτουν κάθε γευστική απαίτηση σε 30 και πλέον χώρες.
Εκατό και πλέον διαφορετικές συνταγές, που εμπλουτίζονται συνεχώς, δίνουν το στίγμα μιας εταιρίας ζωντανής και εξελισσόμενης, που απασχολεί πάνω από 100 άτομα μόνιμο προσωπικό και περισσότερους από 300 εποχιακούς εργαζόμενους, στα δύο εργοστάσια παραγωγής.