Στη δικαστική αίθουσα του τριμελούς πλημμελειοδικείου Ορεστιάδας εκδικάστηκε η μία από τις υποθέσεις που αφορούν στα επεισόδια που έγιναν το πρωί της Τρίτης στο Φυλάκιο Ορεστιάδας.
Για τα επεισόδια συνελήφθησαν 26 ανήλικοι και 2 ενήλικες, με τους 2 ενήλικες να δικάζονται και να καταδικάζονται σήμερα στο αυτόφωρο.
Πρόκειται για δύο Αφγανούς, με τον έναν να έχει δηλώσει κατά την σύλληψή του ανήλικος, κάτι που αποδείχθηκε ψευδές ύστερα από σχετικές εξετάσεις.
Στο δικαστήριο κατέθεσαν ως μάρτυρες αστυνομικοί και ο νέος διοικητής του ΚΥΤ. Οι αστυνομικοί, ανέφεραν τα γεγονότα όπως τα έζησαν, λέγοντας ότι δέχτηκαν επιθέσεις με διάφορα αντικείμενα, από φούρνους μικροκυμάτων και θερμοσίφωνες, μέχρι και μεγάλα σίδερα και κλιματιστικά, τα οποία πετάγονταν προς το μέρος τους. Μάλιστα οι αστυνομικοί ανέφεραν ότι τα άτομα που είχαν εξεγερθεί κρατούσαν κατσαβίδια, μεταλλικές λάμες, ακόμη και τσεκούρια και φτυάρια.
Στο ερώτημα του δικαστηρίου το πως προμηθεύτηκαν τα εργαλεία και τα άλλα υλικά, προέκυψε ότι αυτά προέρχονταν από αποθήκη υλικού η οποία βρίσκεται εντός του ΚΥΤ και από αντικείμενα που ξήλωναν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης. Ο διοικητής του ΚΥΤ μάλιστα υποστήριξε ότι η αποθήκη ήταν κλειδαμπαρωμενη.
Κατά την ακροαματική διαδικασία αναφέρθηκε ότι οι επιθέσεις ήταν συνεχείς στους 6 αστυνομικούς που βρίσκονται σε υπηρεσία στο ΚΥΤ, αλλά και στις ενισχύσεις που κατέφθασαν.
Κανείς από τους μάρτυρες πάντως δεν αναγνώρισε ως καθοδηγητή κάποιον από τους δύο κατηγορούμενους, για τους οποίους είπαν με βεβαιότητα ότι συμμετείχαν ενεργά στα επεισόδια.

Οι δύο κατηγορούμενοι, είπαν ότι η εξέγερση έγινε γιατί το βράδυ ένας αστυνομικός μπήκε σε θάλαμο και κτύπησε κρατούμενο, κάτι όμως που δεν έπεισε το δικαστήριο, καθώς δεν είχε ξανα καταγγελθεί. Μάλιστα ο ένας είπε ότι την ώρα των επεισοδίων βρίσκονταν στο κρεβάτι του και κοιμόταν.
Ο ένας Αφγανός είχε περάσει παράνομα στη Χώρα στις 29 Φεβρουαρίου με την έναρξη της μαζικής απόπειρας εισβολής στην Ελλάδα. Τότε είχε δηλώσει ανήλικος, προκειμένου να αποφύγει το δικαστήριο, καθώς όσοι είχαν δικαστεί εκείνο το διάστημα, καταδικάστηκαν από την Ελληνική Δικαιοσύνη και οδηγήθηκαν στη φυλακή. Ο δεύτερος Αφγανός μπήκε παράνομα στη χώρα πριν από περίπου 8 μήνες.

Παράλληλα τους επιβλήθηκε χρηματική ποινή 275 ημερήσιων μονάδων προς 5 ευρώ η ημέρα.

Οι ποινές που επιβλήθηκαν και στους δύο κατηγορούμενους ήταν 6 χρόνια και 9 μήνες φυλάκιση, με την Έδρα να τονίζει ότι τους επιβλήθηκε η μικρότερη δυνατή ποινή.
Οι καταδικασθέντες έχουν το δικαίωμα έφεσης, αλλά η έφεση δεν έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Οι δύο καταδικασθέντες κατηγορούνταν για:
Βία κατά υπαλλήλων
Στάση υπό τη μορφή της μεταχείρισης βίας και τέλεση βιοπραγιών κατά συναυτουργία
Διατάραξη της κοινής ειρήνης με τη μορφή της υποκείμενης
Διακεκριμένη περίπτωση φθοράς ξένης ιδιοκτησίας
Παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία
ενώ αθωώθηκαν για την κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.