Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την κατάργηση της ταξιαρχίας που εδρεύει στον Προβατώνα και μία συζήτηση που άνοιξε για το μεταναστευτικό, ο δημοτικός σύμβουλος Σουφλίου Απόστοδος Δαβής καταθέτει μία τελείως διαφορετική άποψη.
Ο κ. Δαβής, σύμβουλος της μειοψηφίας εξαπολύει σκληρή κριτική, χαρακτηρίζει τη δημοτική αρχή θεατή των εξελίξεων και λέει στη δημιουργία Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών στο δήμο Σουφλίου, με συγκεκριμένες και απαραβίατες προϋποθέσεις.
Ολόκληρη η δήλωση του Απόστολου Δαβή.

Ένα πράγμα δεν μου αρέσει ως αυτοδιοικητικός: η χειραγώγηση του λαού, η δημαγωγία.

Έχουμε μια Δημοτική Αρχή διοργανωτή επικοινωνιακών φιεστών χωρίς αποτέλεσμα και θεατή των εξελίξεων. Καλώ την Δημοτική Αρχή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τον έλεγχο της ανεξέλεγκτης πλέον κατάστασης στο μεταναστευτικό, η οποία πλέον κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Προέκυψε ένα ζήτημα εκ των ων ουκ άνευ για επικοινωνιακούς λόγους, εσωτερική κατανάλωση και προσωπική προβολή ορισμένων. Θέμα κλεισίματος του στρατοπέδου Δελαγραμμάτικα στον Προβατώνα δεν υφίσταται και είμαι αντίθετος σε οποιεσδήποτε σκέψεις οδηγούν στο ενδεχόμενο κλεισίματος του στρατοπέδου στον Προβατώνα, είμαι όμως υπέρ της υποχρεωτικής μόνιμης διαμονής των στελεχών εντός των γεωγραφικών ορίων του Δήμου Σουφλίου.

Όσον αφορά τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές καλώ την Δημοτική Αρχή να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων και συγκεκριμένα να διαπραγματευτεί με 4 απαράβατους όρους την δημιουργία ενός κλειστού κέντρου κράτησης μεταναστών, μιας κλειστής δομής τύπου Φυλακίου Ορεστιάδας, (στην οποία δομή τώρα γίνεται τριπλασιασμός της δυναμικής της και προσλαμβάνονται επιπλέον 36 υπάλληλοι).

Συγκεκριμένα:
1) Προμήθεια των υλικών οικοδομής για την κατασκευή του κέντρου κράτησης μεταναστών, μόνον από σχετικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην επικράτεια του Δήμου.
2) Σίτιση των κρατουμένων μόνον από επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης του Δήμου Σουφλίου.
3) Πρόσληψη υπαλλήλων του κέντρου κράτησης μόνον από κατοίκους του Δήμου Σουφλίου,
4) Έργα υποδομής στην Δημοτική Ενότητα που θα δημιουργηθεί το κέντρο κράτησης.

Στην δημιουργία μιας ανοιχτής δομής μεταναστών είμαι κάθετα αντίθετος, όπως επίσης είμαι κάθετα αντίθετος στην μόνιμη εγκατάσταση μεταναστών στον Έβρο.

Μετά λύπης μου διαπιστώνω πολύ υποκρισία και άγνοια στο θέμα του μεταναστευτικού και συγκεκριμένα:
1) Καμία δομή στον Έβρο, στην Θράκη, λένε…
μα στο Φυλάκιο Ορεστιάδας λειτουργεί ΚΥΤ εδώ και δέκα χρόνια, δυναμικής 300 μεταναστών.
2) Θα κυκλοφορούν ελεύθεροι μέσα στα χωριά, λένε…
μα τώρα κυκλοφορούν ελεύθεροι μέσα στα χωριά, στο κλειστό κέντρο κράτησης δεν υπάρχουν εξοδούχοι, υπάρχουν κρατούμενοι.
3) Θα υποβαθμιστεί η περιοχή, λένε…
εγώ προσωπικά στο Φυλάκιο δεν έχω δει καμία υποβάθμιση.
4) Θα μείνουν για χρόνια οι μετανάστες, λένε…
μα στο κλειστό κέντρο κράτησης η παραμονή είναι προσωρινή και δεν ξεπερνά του τρείς μήνες, μέχρι να εκδοθεί η σχετική απόφασης απέλασης.
5) Να κλείσει το ΚΥΤ στο Φυλάκιο, λένε…
μα οι πρώτες αντιδράσεις θα είναι από τους ντόπιους κατοίκους.

Ένα είναι σίγουρο: όταν ξέρει ο μετανάστης ότι περνώντας τον Έβρο θα συλληφθεί και θα οδηγηθεί σε κλειστό κέντρο κράτησης, θα το σκεφτεί πολύ…

Απόστολος Δαβής
Δημοτικός Σύμβουλος Σουφλίου

Διαβάστε: Μία άλλη άποψη για τον Προβατώνα