Δραματικές είναι οι εξελίξεις στο θέμα της επέκτασης ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, καθώς παρά τη δέσμευση του υπουργού μετανάστευσης και ασύλου κατά τη συνάντησή του με την επιτροπή αγώνα του δήμου Ορεστιάδας όταν επισκέφτηκε την Ορεστιάδα στις 8 Φεβρουαρίου, ότι θα ανακοινώσει την τελική του απόφαση σε 15 μέρες, ο υπουργός ούτε απάντησε ούτε «έστειλε κάποιο μήνυμα». . . Αντίθετα αργά το μεσημέρι της Παρασκευής στη Διαύγεια του υπουργείου μετανάστευσης και ασύλου αναρτήθηκε απόφαση για: «Ανάληψη και Δέσμευση πίστωσης 27.917,00 € από τον Ε.Φ. 1055 203 , ΑΛΕ 2440989001 για τη μίσθωση γεωτεμαχίων συνολικής έκτασης 33,50 στρεμμάτων για τις ανάγκες επέκτασης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Φυλακίου του Δήμου Ορεστιάδας της Περιφερειακής Ενότητας ‘Εβρου, της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης για την χρονική περίοδο από την εκτιμώμενη ημερομηνία υπογραφής των συμβάσεων μίσθωσης (01.03.2021) μέχρι 31.12.2021»

Τι προκύπτει από την απόφαση. 

Από την απόφαση προκύπτει ότι έχουν νοικιαστεί χωράφια 33,5 στρεμμάτων, οι ιδιοκτήτες των οποίων θα λάβουν για δέκα μήνες 27.917 ευρώ.  Με απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς (27.917:33,5)×10, προκύπτει ότι το στρέμμα ενοικιάζεται προς 833 ευρώ το μήνα, ποσό απίστευτα υψηλό.

Αν το υπουργείο ή οι ιδιοκτήτες δώσουν στη δημοσιότητα τα συμβόλαια προφανώς και θα βγουν πολλά ακόμη στοιχεία.

 

Τι προκύπτει από το ρεπορτάζ

Το thraki Νεα, είναι σε θέση να γνωρίζει ότι δύο ιδιοκτήτες χωραφιών, τα οποία εφάπτονται με τις υπάρχουσες δομές, έχουν έρθει σε συμφωνία με το υπουργείο να νοικιάσουν τα χωράφια τους για περισσότερο από ένα χρόνο, προκειμένου αυτά να χρησιμοποιηθούν από το υπουργείο. Πρόκειται για καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ενώ οι δύο ιδιοκτήτες εκπροσωπήθηκαν στις συζητήσεις με το υπουργείο από δικηγόρο. Τα στοιχεία των ιδιοκτητών και του δικηγόρου, είναι στη διάθεση του thraki Νεα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στους οποίους έγινε πρόταση για να νοικιαστούν τα χωράφια τους έχουν πει όχι. Μάλιστα όσοι διαθέτουν χωράφια απέναντι από το ΚΥΤ, τα χωράφια που τα χωρίζει ο αγροτικός δρόμος, είναι αποφασισμένοι να μην υποκύψουν σε καμία πρόταση όσο δελεαστική κι αν είναι. Ιδιοκτήτης που έχει μιλήσει στο thraki Νεα στο παρελθόν μας τόνισε ότι δεν το δίνει ότι και να γίνει.

Διαβάστε ΕΔΩ όλη την απόφαση όπως αναρτήθηκε στη Διαύγεια.

Όταν ο Μηταράκης επισκέφτηκε την Ορεστιάδα, παρά το γεγονός ότι η επίσκεψή του είχε γίνει γνωστή μόλις λίγες ώρες πριν, χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, ενώ αποδοκίμασαν τον υπουργό και τις κυβερνητικές αποφάσεις. Οι αποδοκιμασίες είχαν ενοχλήσει σφόδρα την κυβέρνηση, η οποία έκανε προσπάθειες ακόμη και μέσω της Ντόρας Μπακογιάννη που είναι πρόεδρος της διακομματικής για τη Θράκη να περάσει διαφορετικά μηνύματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι και η υφυπουργός μετανάστευσης και ασύλου Σοφία Βούλτεψη δύο μέρες μετά τις δυναμικές κινητοποίησειςτων Εβρίτων είχε μιλήσει για μικρότερη δομή.

Όπως και να έχει, ακόμη κι αν η κυβέρνηση επιμείνει και ενοικιάσει τα 33,5 από τα 72 στρέμματα που έλεγε αρχικά, πάλι υπάρχει μεγάλο θέμα αξιοπιστίας απέναντι στους Εβρίτες και στον Ελληνικό λαό, καθώς οι 15 μέρες από την επίσκεψη Μηταράκη πέρασαν κι όχι μόνο δεν έδωσε απάντηση, αλλά έστειλε «χαιρετίσματα» μέσα από τη Διαύγεια.

Οι εξελίξεις είναι δραματικές για όλη την Ελλάδα, καθώς ο Έβρος αποτελεί το μοναδικό χερσαίο σύνορο με την Τουρκία και κανείς δεν έχει απαντήσει στο ερώτημα πώς θα μπορέσει μία δομή 1500 ατόμων, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, να ελεγχθεί σε έκτακτο περιστατικό εξέγερσης, όταν συμβεί παράλληλα ένα ακόμη γεγονός με την Τουρκία όπως συνέβη τον Φεβρουάριο – Μάρτιο του 2020.
Η δυσπιστία είναι τεράστια καθώς όλοι στον Έβρο εκφράζουν φόβους ότι η δομή θα είναι ανοιχτή, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για το αντίθετο.
Άλλωστε όπως γράφτηκε παραπάνω, ο Μηταράκης δεσμεύτηκε για ανακοίνωση της απόφασής του στην επιτροπή αγώνα σε 15 ημέρες από την επίσκεψή του στην Ορεστιάδα και κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ.

Είναι σίγουρο πάντως, ότι στην περιοχή ετοιμάζονται κινητοποιήσεις, η μορφή των οποίων δεν θα αφορά απλά σε μία συγκέντρωση διαμαρτυρίας.