Την Πέμπτη, 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014,
Ο σύλλογος «Φιλαδελφία» διοργανώνει …
– Ώρα 18:00, προβολή του ντοκυμαντέρ:
«ΤΟΠΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ»
της Coline Serreau, δημιουργού της περίφημης ταινίας «La Belle Verte».
Άνθρωποι που έχουν να παρουσιάσουν εγχειρήματα βιώσιμης ανάπτυξης που έχουν καλές πρακτικές να προτείνουν. Διάρκειας 1.52″
– Ώρα 20.00, δημόσια, ανοικτή ΣυΖήτηση, με θέμα:
» Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων »

Η 16η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων.
προσκαλούμε ΦΟΡΕΙΣ, πρόσωπα να συμμετέχουν :
philadelpheia@gmail.com
Εισηγητές:*
1. «Αναζητώντας το Σωστό τρόφιμο» Γεροστεργίου Αικατερίνη
– Αντιπρόεδρος ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ»,
– Πρόεδρος ΔΣ της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας
– Μέλος της Επιτροπής Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος της περιφέρειας ΑΜΘ.
2. «Επιχειρήσεις Κοινωνικής Οικονομίας και κρίση» ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ Ν. ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ,
– ΕΠ.ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θράκης.
Μελέτες και έρευνες στο τομέα των επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας.
Ενδεικτικά:
‘’Η διαχρονική σημασία και ο ρόλος της συνεταιριστικής νομοθεσίας στην Ελλάδα”,
‘’Φορείς κοινωνικής οικονομίας , τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη”,
‘’ Kοινωνικοί Συνεταιρισμοί’’,
‘’Κείμενα Κοινοτικού και Διεθνούς Συνεταιριστικού Δικαίου και Πολιτικής’’,
‘’Συνεταιρισμοί και Περιβάλλον’’,
‘’H ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών στα περιθώρια της παγκοσμιοποίησης’’,
‘’’Η συμβολή των κοινωνικών επιχειρήσεων στην ανάπτυξη της υπαίθρου χώρας’’,
‘’ Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις’’,
‘’ Κώδικας Συνεταιρισμών’’,
‘’ Θεσμοθετημένες δυνατότητες επιχειρηματικής ανάπτυξης της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα’’
* Τη συζήτηση θα παρουσιάσει και θα συντονίσει ο Μανώλης Κιουτσούκης Πρόεδρος ΔΣ «Φιλαδελφία», στο Πολυλειτουργικό Κέντρο – ΚΑΠΗ του Δήμου Κομοτηνής.

Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, μέρα που το 1945 ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Η Π.Η.Δ. σε αριθμούς κατά την Greenpeace:
Περισσότεροι από 850 εκ. άνθρωποι εξακολουθούν να πεινούν σε όλο τον κόσμο.
2 δισ. άνθρωποι υποφέρουν από χρόνια έλλειψη θρεπτικών ουσιών.
40 εκ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από πείνα, ενώ καθημερινά παράγονται 356 κιλά δημητριακών ανά άτομο.
Μεταξύ 1967- 1997, η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών αυξήθηκε κατά 84% και ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξήθηκε κατά 67%, εξασφαλίζοντας ένα καθεστώς επισιτιστικής ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Την ίδια περίοδο, το κόστος παραγωγής των τροφίμων μειώθηκε εντυπωσιακά, παρασύροντας σε αντίστοιχη μείωση και τις τιμές τους.
Η βιομηχανία τροφίμων σπαταλά 40 δις δολάρια σε διαφήμιση.
Για κάθε δολάριο που ξοδεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την καταπολέμηση του υποσιτισμού στον κόσμο, η βιομηχανία τροφίμων ξοδεύει 500 δολάρια για την προώθηση των επεξεργασμένων τροφίμων.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αυτή τη στιγμή 300 εκ. ενήλικες σε όλο τον κόσμο είναι παχύσαρκοι. 100 εκ. περισσότεροι από το 1995.
Μέχρι το 2020, η παχυσαρκία και οι επιπλοκές που δημιουργεί (καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνου) θα ευθύνονται για το 72% των θανάτων παγκοσμίως. Το 1998, το αντίστοιχό ποσοστό ήταν της τάξεως του 60%.
Από το 1979 μέχρι τα μέσα 1990, η ετήσια κατανάλωση κρέατος στο νότιο ημισφαίριο αυξήθηκε κατά 70 εκ. Τόνους, σε αντίθεση με μια αύξηση 26 εκ. τόνων που σημειώθηκε στο βόρειο ημισφαίριο.
Οι Η.Π.Α., η Κίνα, η Ε.Ε και η Βραζιλία αποτελούν το 33% του παγκόσμιου πληθυσμού, το οποίο καταναλώνει το 60% της παγκόσμιας παραγωγής μοσχαριού, περισσότερο από το 70% της παγκόσμιας παραγωγής πουλερικών και περισσότερο από το 80% της παραγωγής χοιρινού.
Στη Ρωσία και στη Βραζιλία, σύμφωνα με στοιχεία του 1996 και 1998, τα υπέρβαρα άτομα αντιπροσωπεύουν το 45,4% και 31,8% του ενήλικου πληθυσμού αντίστοιχα.
Στις Η.Π.Α. περισσότερο από το 40% των παραγόμενων τροφίμων πετιέται στα σκουπίδια, με κόστος πάνω από 100 δισ. δολάρια για την αμερικάνική κοινωνία. Υπολογίσθηκε ότι το 14% των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια ενός νοικοκυριού βρίσκεται πακεταρισμένο και δεν έχει λήξει.
Αν κάθε αμερικάνος μειώσει την κατανάλωση κρέατος κατά 5%, αν δηλαδή τρώει ένα πιάτο λιγότερο την εβδομάδα, τότε θα παραχθεί ποσότητα δημητριακών ικανή να θρέψει 25 εκατομμύρια ανθρώπους.
Αν οι 670 εκ. τόνοι από την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών που προορίζεται για ζωοτροφές μειώνονταν κατά 10%, τα περίσσια δημητριακά θα έφταναν για να θρέψουν 225 εκατομμύρια ανθρώπους.
Τα προϊόντα αδυνατίσματος αντιπροσωπεύουν σήμερα στην Ευρώπη μια αγορά 100 δις. δολαρίων, ποσό που ισοδυναμεί με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν του Μαρόκου.
5 πολυεθνικές ελέγχουν το 90% του παγκόσμιου εμπορίου δημητριακών.
Μία πολυεθνική, η Μονσάντο ελέγχει το 91% των μεταλλαγμένων σπόρων στον κόσμο.
6 πολυεθνικές (BASF, Bayer, Dow, Dupont, Μonsanto και Syngenta) ελέγχουν το 75-80% της παγκόσμιας αγοράς φυτοφαρμάκων. Το 1994, ο αντίστοιχος αριθμός εταιριών ανερχόταν στις 12.
Η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος καταστρέφει δάση σε ραγδαίο ρυθμό. Στην κεντρική Αμερική, τα τελευταία 40 χρόνια, το 40% των τροπικών δασών έχει καταστραφεί ή καεί για να μετατραπεί σε βοσκοτόπια βοοειδών.
10.000 διαφορετικά είδη έχουν χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους για την παραγωγή τροφής εδώ και 10.000 χρόνια. Σήμερα, μόνο 150 είδη τρέφουν την ανθρωπότητα και μόνο 12 είδη παρέχουν το 80% της θερμιδικής αξίας – το στάρι, το ρύζι, το καλαμπόκι και η πατάτα καλύπτουν το 60%.