Τομαδάκης φωτοΟ μισθός για τους βουλευτές κάποια στιγμή θα παύσει να πέφτει, γιατί δε θα είναι βουλευτές (οι συγκεκριμένοι, θα πάρουν άλλοι τη θέση τους). . .
Δεν ξέρω αν έχουμε αυταπάτες, αλλά η χώρα μας πραγματικά βρίσκεται υπό κατοχή. Ξένη κυριαρχία. Είτε τη λένε Μέρκελ και Λαγκάρντ, είτε τη λένε ΝΑΤΟ και ΔΝΤ.
Η αντιπολίτευση πάντα έχει τον εύκολο ρόλο. Ακόμη κι αν είναι σοβαρή, υπεύθυνη, ακόμη κι αν απαρτίζεται από ανθρώπους οι οποίοι λένε αυτά που βλέπουν πραγματικά, πάντα είναι πιο εύκολη γιατί μπορείς να πεις μια κουβέντα παραπάνω.

Ο Καραμανλής χαιρέτισε ζητώντας στην τελευταία του προεκλογική ομιλία να τον ψηφίσει ο κόσμος για να «περάσουμε μαζί τις δύσκολες μέρες που έρχονται», άρα ήξερε, για να μην πω κάτι παραπάνω. Ο ΓΑΠ έλεγε πράγματα που μάλλον δεν αφορούσαν το ελληνικό πολιτικό σύστημα, ο Σαμαράς χάθηκε όχι στη μετάφραση, αλλά στο δρόμο μεταξύ Ζαππείου και Κοινοβουλίου, όταν ανέλαβε πρωθυπουργός.
Ο Τσίπρας, υποσχέθηκε, έταξε, έκανε. Γοήτευσε, τον ερωτεύτηκαν, τον λάτρεψαν. Τον λατρεύουν ακόμη πολλοί.
Οι πλατείες πριν το Τσίπρα γέμιζαν, με την Αλέκα Παπαρήγα να σχολιάζει ότι οι αγανακτισμένοι θα διαλυθούν.
Οι πλατείες μετά τον Τσίπρα γεμίζουν και πάλι.
Αγρότες, φοιτητές, εργαζόμενοι, επιστήμονες, άνεργοι, άνθρωποι που δε θέλουν να γίνουν μετανάστες.
Οι πλατείες γέμισαν και στην Αίγυπτο, στην Ουκρανία. Εκεί βέβαια οι συνθήκες, το σπίρτο της «επανάστασης» ήταν διαφορετικό. Όπως και η φωτιά που ακολούθησε. Στη χώρα μας, η πορεία απλά καταλήγει στην πλατεία. . .
Είμαι σίγουρος ότι ο Τσίπρας όταν ανέλαβε έψαξε τρόπο να βγει η πατρίδα μας – και δική του πατρίδα – από την κρίση. Είμαι σίγουρος ότι έψαξε, αναζήτησε, εκβίασε και εκβιάστηκε στο παιχνίδι της διεθνούς πολιτικής. Στο τέλος υποχώρησε. Έσκυψε το κεφάλι και το σήκωσε πάλι μήπως και καταφέρει να δει φως.

Κατάφερε προς το παρόν να μείνει πρωθυπουργός, να έχει 153 βουλευτές, να παίρνει μέτρα που του επιβάλλουν οι δανειστές και ίσως να μετανιώνει για πράγματα που έλεγε και τον οδήγησαν στην εξουσία. Τον οδήγησαν όμως στην εξουσία!. . .

Επειδή το σενάριο για εκλογές, για ανατροπή της κυβέρνησης, για οικουμενική και το σενάριο του σεναρίου μέχρι να αλλάξει η κυβέρνηση, θα ακούγεται, επειδή και η επόμενη κυβέρνηση τα ίδια θα κάνει, το μόνο που αλλάξει θα είναι τα πρόσωπα.
Και κάτι πολύ σημαντικό.
Τα 7.000 ευρώ (τουλάχιστον) που λαμβάνουν οι βουλευτές θα τα λαμβάνουν ότι και να γίνει. Το μόνο που άλλαξε είναι ότι τώρα δε συχνάζουν στα κεντρικά καφέ. Εκεί κυκλοφορούν και οι πνιγμένοι από τα μνημόνια που ψηφίζουν.
Γιάννης Τομαδάκης