λαογραφικό μουσείο Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 την 18η Μαΐου κάθε έτους ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών.
Για το 2016 το έχει επιλεγεί το θέμα «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία». Τα Μουσεία είναι άμεσα συνδεδεμένα με το τοπίο που τα περιβάλλει. Κύρια αποστολή τους είναι η διατήρηση και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, είτε αυτή βρίσκεται μέσα στο κτιριακό κέλυφος του μουσείου, είτε έξω από αυτό. Θα πρέπει, λοιπόν και με την βοήθεια της τεχνολογίας, τα μουσεία να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο ευρύτερο περιβάλλον τους, διαμορφώνοντας το πολιτιστικό τοπίο, ώστε να αποτελέσουν δυναμικά κέντρα πολιτισμού.
Την Τετάρτη 18 Μαϊου 2016, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείου 2016, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νέας Ορεστιάδας και Περιφέρειας θα υποδεχθεί μικρούς μαθητές από σχολεία της περιοχής, οι οποίοι θα περάσουν ένα ευχάριστο πρωινό, με περιήγηση και βόλτα στο Μουσείο, παραδοσιακά παιχνίδια και κατασκευές. Το Μουσείο θα είναι ανοιχτό για όποιον επιθυμεί να το επισκεφτεί και να ξεναγηθεί στους εκθεσιακούς του χώρους από τις 8 το πρωί και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους τους επισκέπτες. Σας περιμένουμε!

Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος Πασχάλης Μαυρίδης και το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Συλλόγου του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Νέας Ορεστιάδας και Περιφέρειας