Ζάχαρη2Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το «κλείσιμο» της συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) και της Τράπεζας Πειραιώς.
Κάτι που επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς χθες και ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης ο οποίος είπε: «η ΕΒΖ είναι στο στάδιο της συμφωνίας αναδιάρθρωσης.” Και συμπλήρωσε, απαντώντας σε ερώτηση, για το εάν βορειοελλαδίτικη βιομηχανία βρίσκεται στα πλάνα για χρηματοδότηση από την Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου: «Μόλις ολοκληρωθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης θα έχουμε μια τελική εικόνα για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.»
Το οριστικό κλείσιμο της συμφωνίας με την Τράπεζα Πειραιώς, που περιλαμβάνει την αναδιάρθρωση των δανειακών υποχρεώσεων ύψους 150 εκατ. ευρώ της εταιρείας και την παροχή ρευστότητας 12 εκατ. ευρώ προς αυτή, αποτελεί κομβικό σημείο για το μέλλον της ΕΒΖ, με την εκπόνηση και υλοποίηση ενός βιώσιμου business plan να είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την εταιρεία.
Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς, αυτή με βάση πληροφορίες που υπάρχουν προβλέπει, την άμεση αποδέσμευση 5 εκατ. ευρώ από την τράπεζα, τα οποία θα διατεθούν από την ΕΒΖ για την αποπληρωμή μέρους των οφειλομένων της προς τους τευτλοπαραγωγούς που αγγίζουν τα 8 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο πακέτο από τα 12 εκατ. ευρώ, δηλαδή τα 4 εκατ. ευρώ θα δοθούν στην εταιρεία μέσα στο καλοκαίρι και τα υπόλοιπα 3 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Εκτός από την παροχή ρευστότητας, ο βασικός κορμός της συμφωνίας με την Πειραιώς αφορά τη διευθέτηση των δανείων ύψους 150 εκατ. ευρώ της εταιρείας.
Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν το 1/3 αυτών, ήτοι τα 50 εκατ. ευρώ, θα διαγραφεί σε βάθος χρόνου, υπό την προϋπόθεση ότι η εταιρεία θα εξυπηρετήσει το υπόλοιπο μέρος των οφειλών που ρυθμίζονται. Αντίστοιχο ποσό, δηλαδή 50 εκατ. ευρώ, θα ρυθμιστεί σε βάθος 10ετίας με 2ετή περίοδο χάριτος και το υπόλοιπο ποσό των 50 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από εκποίηση περιουσιακών στοιχείων της ΕΒΖ, όπως τα δύο εργοστάσια της Σερβίας, που μεταβιβάζονται στην Πειραιώς.
Βέβαια εκτός από τη διευθέτηση των οφειλών της, η επιχείρηση πρέπει να εκπονήσει ένα βιώσιμο business plan, να προχωρήσει σε λειτουργική ανασυγκρότησή, προκειμένου το 2017, όπως είναι και ο στόχος της διοίκησής, της να γυρίσει σε λειτουργική κερδοφορία και σε βάθος χρόνου να διπλασιαστεί η καλλιεργούμενη ποσότητα τεύτλων προκειμένου να λειτουργήσει και το εργοστάσιο των Σερρών πέραν του Πλατέος και της Ορεστιάδας.
captital.gr