μυελός δότηςΜία αξιέπαινη προσπάθεια από την πυροσβεστική υπηρεσία Διδυμοτείχου. Η υπηρεσία σε συνεργασία με το Ευγενίδιο κέντρο πολιτισμού αθλητισμού παιδείας νεολαίας και περιβάλλοντος του δήμου Διδυμοτείχου και το σύλλογο «Όραμα Ελπίδας» διοργανώνουν εκδήλωση ευαισθητοποίησης εθελοντών δοτών, την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016 στις 18:00 στο αμφιθέατρο του δήμου Διδυμοτείχου.
Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης είναι η κοινωνική λειτουργός του συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» Παναγιώτα Καραφυλλίδου.
Παράλληλα θα διενεργηθεί συλλογή δείγματος από τμήμα της αιμοδοσίας του νοσοκομείου Διδυμοτείχου.

Η αλλογενής μεταμόσχευση μυελού των οστών, αποτελεί μια καθιερωμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση αρκετών σοβαρών αιματολογικών, νεοπλασματικών και γενετικών νοσημάτων. Στόχος της είναι η αντικατάσταση του παθολογικού μυελού των οστών με υγιή κύτταρα, τα οποία λαμβάνονται από ένα συγγενή ή μη συγγενή εθελοντή δότη και δημιουργούν στο λήπτη ένα νέο, υγιές αιμοποιητικό σύστημα.
Προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί η μεταμόσχευση είναι η ύπαρξη κατάλληλου συμβατού δότη, δηλαδή ενός ατόμου με ομοιότητα ως προς τα αντιγόνα ιστοσυμβατότητας (HLA). Τα αντιγόνα αυτά είναι μόρια που εκφράζονται πάνω στα κύτταρα, είναι κληρονομικά και αποτελούν την ιστική ταυτότητα του κάθε ατόμου.
Ένα ποσοστό 20% των ασθενών δε βρίσκει συμβατό δότη!
Tο 70% των ασθενών δε βρίσκουν συμβατό δότη μέσα στην οικογένειά τους και θα πρέπει να αναζητηθεί μη συγγενής εθελοντής δότης από το Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.