πυροσβεστική άσκησηΗ φετινή αντιπυρική περίοδος ήταν η δυσκολότερη μάλλον της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με τον απολογισμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αλεξανδρούπολης, που εκπροσωπεί και τις υπόλοιπες Πυρ/κές Υπηρεσίες του Νομού Έβρου ως Διοίκηση Νομού.

Όπως αναφέρεται σε απολογιστική ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, η φετινή αντιπυρική περίοδος, ήταν μια από τις δυσκολότερες αντιπυρικές περιόδους αν όχι η δυσκολότερη της τελευταίας δεκαετίας για τον Νομό Έβρου (μετά το 2007), λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, της ξηρασίας των αυξημένων θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων που έπνεαν καθ΄όλη την διάρκειά της περιόδου αυτής από τις αρχές Ιουνίου έως  και το τέλος σχεδόν του Οκτωβρίου. Χαρακτηριστικό της φετινής αντιπυρικής περιόδου ήταν η απουσία βροχοπτώσεων καθ΄όλη την διάρκειά της, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα ιδιαίτερα φέτος ο Νομός Έβρου να συγκαταλέγεται μαζί με αυτόν της Αττικής, της Εύβοιας ,της Κρήτης και των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου ως ένας από τους περισσότερο επικίνδυνους, για εκδήλωση πυρκαγιών σε όλη την Χώρα (Συνολικά κατά την διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου οι ημέρες υψηλής  επικινδυνότητας στον Νομό Έβρου και την Σαμοθράκη, με βάση τον δείκτη  ήταν ( 45 ημέρες δείκτης 3 & 7 ημέρες δείκτης 4).

Παρά τις δυσοίωνες καιρικές και κλιματολογικές συνθήκες (Υψηλές Θερμοκρασίες-ξηρασία-ισχυροί άνεμοι κ.λ.π) και του γεγονότος ότι είχαμε  εκδήλωση μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, καθημερινά και καθ΄όλη την διάρκεια της περιόδου (οι αγροτικές και δασικές πυρκαγιές ξεκίνησαν στον Νομό στις αρχές Ιουνίου και περιορίσθηκαν στο τέλος Οκτωβρίου ),οι Υπηρεσίες μας ανταπεξήλθαν αποτελεσματικά και κατάφεραν να τις περιορίσουν γρήγορα στο σύνολό τους, χάρη στην αυξημένη ετοιμότητα και επαγγελματισμό που επέδειξε το προσωπικό τους. Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι να έχουμε αναλογικά με τον αυξημένο αριθμό των πυρκαγιών μικρό αριθμό καιομένων εκτάσεων.(Οι μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν φέτος στον Νομό Έβρου ήταν  αυτές στο Δωρικό(60 στρ) στην Αγριάνη Σουφλίου(150 στρ) και δύο πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν κατά την διάρκεια της Άσκησης ΄΄Παρμενίων ΄΄ στο πεδίο Βολής ΄΄Αετός΄΄ και κάηκαν 150 στρέμματα περίπου από την κάθε μία. Στις υπόλοιπες δασικές πυρκαγιές λόγω της άμεσης και αποτελεσματικής επέμβασης των δυνάμεων πυρόσβεσης ,οι καιόμενες εκτάσεις περιορίσθηκαν σε πολύ μικρό αριθμό καιόμενων στρεμμάτων. Επίσης οι υπηρεσίες του Νομού συμμετείχαν με προσωπικό και οχήματα σε όλες τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές, άλλων νομών της Περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης πυρκαγιάς στην Ν. Θάσo και η συμβολή τους κατά γενική ομολογία ήταν σημαντική.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ στον Νομό Έβρου και την Ν.Σαμοθράκη εκδηλώθηκαν διακόσιες τριάντα δύο πυρκαγιές (232 έναντι 87 πέρυσι) και κάηκαν συνολικά Οκτώ χιλιάδες οκτακόσια ογδόντα εννέα (8.889 έναντι 1.602 πέρυσι) στρέμματα μικτής έκτασης. Δηλαδή είχαμε μεγάλη αύξηση  του αριθμού πυρκαγιών (300%) και των καιόμενων εκτάσεων(500%) περίπου. Ο μεγαλύτερος αριθμός πυρκαγιών και καιγομένων στρεμμάτων εκδηλώθηκε στον Β.Έβρο (περιοχή ευθύνης Π.Υ Ορεστιάδας και ο μικρότερος αριθμός καιγομένων στρεμμάτων στον Ν.Έβρο (περιοχή ευθύνης Π.Υ Αλεξανδρούπολης).

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Α) Στην περιοχή ευθύνης της Π.Υ Αλεξανδρούπολης και του Πυρ/κού Κλιμακίου Σαμοθράκης εκδηλώθηκαν συνολικά (69) Αγροτικές &δασικές πυρκαγιές και κάηκαν (784) στρέμματα .

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: Από τα παραπάνω προκύπτει ότι φέτος είχαμε τον διπλάσιο αριθμό πυρκαγιών,  σε σχέση με πέρυσι (69 έναντι 33), αλλά είχαμε  μείωση των καιόμενων εκτάσεων (784 έναντι 1.115 στρεμμάτων πέρυσι).Αυτό όμως είναι συμπτωματικό λόγω της μεγάλης περυσινής πυρκαγιάς της Ν.Σαμοθράκης όπου κάηκαν 980 στρέμματα. Εάν αφαιρέσουμε αυτή την πυρκαγιά και συγκρίνουμε, βλέπουμε ότι έχουμε αύξηση και σε καιγόμενες εκτάσεις (784 έναντι 135 στρεμμάτων πέρυσι).Παρατηρούμε λοιπόν συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές, αύξηση  και του αριθμού πυρκαγιών και των καιγόμενων εκτάσεων σε ποσοστό 100% για τον αριθμό των δασικών πυρκαγιών.

Β)Στην περιοχή ευθύνης της Π.Υ Διδυμοτείχου και του Π/Κ Σουφλίου εκδηλώθηκαν συνολικά τριάντα επτά(37)  δασικές και Αγροτικές πυρκαγιές και κάηκαν (1.096)στρέμματα.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: Aπό τα παραπάνω προκύπτει ότι φέτος είχαμε μεγάλη αύξηση συνολικά των πυρκαγιών(37 έναντι 8 πέρυσι) καθώς και των καιόμενων στρεμμάτων (1.096 έναντι 165 πέρυσι)  .

Γ) Στην περιοχή ευθύνης  της Π.Υ Ορεστιάδας και του Π/Κ Δικαίων εκδηλώθηκαν συνολικά σαράντα έξι (126) Δασικές & Αγροτικές πυρκαγιές και κάηκαν (7.910) στρέμματα.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ:   Από τα παραπάνω προκύπτει ότι φέτος είχαμε υπερδιπλάσιο αριθμό πυρκαγιών(126 έναντι 46 πέρυσι) με τεράστια αύξηση των καιόμενων στρεμμάτων(7.910 έναντι 322 πέρυσι) κυρίως σε αγροτικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις που εκδηλώθηκαν τους μήνες Σεπτέμβριο & Οκτώβριο .Επίσης το 50% των καιομένων εκτάσεων (3.954 στρεμ) αφορά σκουπιδότοπους.

 

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ-ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ: Κατά την διάρκεια της φετινής Αντιπυρικής περιόδου , όσον αφορά την επικινδυνότητα, με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν στον Νομό Έβρου ,αυτές ήταν σαφώς δυσμενέστερες όλων των προηγουμένων ετών και συγκεκριμένα, επικρατούσαν από τις αρχές Ιουνίου έως και το τέλος Σεπτεμβρίου, ενισχυμένοι ΒΑ άνεμοι 5-6 Β και μερικές φορές 7-8 Β ( Μελτέμια μεγάλης διάρκειας έως και εβδομάδα) που σε συνδυασμό με την χαμηλή σχετική υγρασία  και την αυξημένη θερμοκρασία ιδιαίτερα τις μεσημβρινές ώρες καθιστούσαν επικίνδυνα εκρηκτικό μίγμα για εκδήλωση πυρκαγιών. Επίσης υπήρξε απουσία βροχοπτώσεων καθ΄όλη την διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου (Υπήρξε η μεγαλύτερη  ξηρασία και ανομβρία της τελευταίας δεκαετίας τουλάχιστον).

 

Ενδεικτικά σας γνωρίζουμε ότι φέτος κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου είχαμε συνολικά σαράντα πέντε (45) ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας ήταν (3) έναντι τριάντα δύο(32)  αντίστοιχων ημερών πέρυσι και επτά(7) ημέρες φέτος με δείκτη  (4) ,έναντι δύο(2) ημερών  την περσινή αντιπυρική περίοδο. Συνολικά λοιπόν είχαμε αύξηση των ημερών υψηλής επικινδυνότητας με δείκτη (3) κατά 30% σε σχέση με την περυσινή αντιπυρική περίοδο & με δείκτη (4) αύξηση των ημερών κατά 150% .Ο αυξητικός αριθμός ημερών υψηλής επικινδυνότητας οφείλεται στους μήνες Ιούνιο & Σεπτέμβριο κατά τους οποίους φέτος ο συνδυασμός των παραγόντων αυξημένη θερμοκρασία- ξηρασία-ισχυροί άνεμοι ήταν πολύ έντονος & επικίνδυνος για την εκδήλωση από νωρίς δασικών πυρκαγιών. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι φέτος οι κλιματολογικές συνθήκες ήταν κατά πολύ δυσμενέστερες σε σχέση με πέρυσι αλλά και με τα προηγούμενα χρόνια γι΄ αυτό και η επιτυχία του έργου μας αποκτά μεγαλύτερη αξία. Ο Νομός Έβρου και η Ν.Σαμοθράκη συγκαταλέγεται στους νομούς της Ελλάδας με την μεγαλύτερη επικινδυνότητα και στην Περιφέρεια Αν.Μακεδονίας και Θράκης κατέχει την πρώτη θέση.

 ΑΙΤΙΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ:Oι αιτίες των πυρκαγιών ποικίλουν. Η περισσότερες πυρκαγιές οφείλονται σε αμέλεια, αλλά την φετινή περίοδο παρατηρήθηκαν περιπτώσεις πυρκαγιών που οφείλονται σε εμπρησμό από πρόθεση(όλες οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν για καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών ιδιαίτερα στις περιοχές ευθύνης των Π.Υ Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας κατά τους μήνες Σεπτέμβριο & Οκτώβριο). Επίσης ένα μικρό μέρος πυρκαγιών οφείλονται σε φυσικά φαινόμενα(κεραυνοί) .

 

ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:

Η επιτυχής αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών της φετινής αντιπυρικής περιόδου αλλά και των προηγουμένων ετών, δεν είναι ασφαλώς τυχαία και οφείλεται κατά κύριο λόγο στον επαγγελματισμό και στην ετοιμότητα που επέδειξαν τα στελέχη των υπηρεσιών του Νομού και του Π/Κ  Σαμοθράκης αλλά και στην αξιοπιστία των Οχημάτων και μηχανημάτων που διαθέτουμε , στην άριστη και άμεση συνεργασία που είχαμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες όπως το Τμήμα ΠΣΕΑ της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, τα αντίστοιχα τμήματα των Δήμων, την Δασική Υπηρεσία, τις ένοπλες δυνάμεις, την ΕΛΑΣ,  τους Εθελοντές  οι οποίοι συνέβαλαν και αυτοί ιδιαίτερα στον τομέα της πρόληψης  και τα τοπικά Μ.Μ.Ε για την αναμετάδοση ενημερωτικών μηνυμάτων για την πρόληψη των πυρκαγιών και τέλος στην σωστή συμπεριφορά των πολιτών και των αγροτών του νομού μας (πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων στον Βόρειο Έβρο) ,οι οποίοι γνωρίζοντας τους κινδύνους, απέφυγαν να προβούν σε ενέργειες απερίσκεπτες όπως το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο για οποιονδήποτε λόγο, όπως κάνουν με συνέπεια τα τελευταία χρόνια, ακολουθώντας πιστά τις συμβουλές μας και γι΄αυτό τους «ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ »  θερμά.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Παρά το γεγονός ότι η φετινή αντιπυρική περίοδος έφτασε αισίως στο τέλος της, θεωρούμε καθήκον , να πούμε στους πολίτες και αγρότες του Ν.Έβρου, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, λόγω της παρατεταμένης φετινής ανομβρίας( που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα) , όταν ανάβουν φωτιά στην ύπαιθρο για καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, χόρτων, μπάρμπεκιου κ.λ.π  και να λαμβάνουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας (Ζώνες περιμετρικά ,ύπαρξη γεωργικών ελκυστήρων, ύπαρξη νερού καθώς και προσωπική παρουσία ), προκειμένου να μην έχουμε εκδήλωση πυρκαγιών, τους επόμενους μήνες.

Τέλος, η ΠΥ θεωρεί υποχρέωσή της να ευχαριστήσει δημόσια, κατ΄αρχήν όλους τους Πυροσβέστες των Υπηρεσιών του Νομού Έβρου, τους εθελοντές πυροσβέστες, τους πολίτες και αγρότες , τους υπόλοιπους φορείς – αρχές και υπηρεσίες που συνεργάστηκαν μαζί της(Τμήματα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και των Δήμων- Δασαρχεία του Νομού την ΕΛΑΣ και τις Ε.Δ), καθώς επίσης και τους εθελοντικούς συλλόγους και ιδιαίτερα για φέτος, αυτόν που εκπροσωπεί τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης, τα μέλη των οποίων βοήθησαν ενεργά ,κυρίως στην πρόληψη αλλά και στην καταστολή όπου αυτό απαιτήθηκε κατάσβεσης πυρκαγιών καθώς και τα ΜΜΕ του Νομού μας (ηλεκτρονικά- έντυπα – τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά) για την μέγιστη συμβολή τους στην πρόληψη κατά των πυρκαγιών με την αναμετάδοση ενημερωτικών μηνυμάτων  αλλά και για την προβολή του έργου μας.