παραδοσιακή φορεσιά ΘράκηςΤην δημιουργία Τοπικού Μουσείου στον Κυπρίνο το οποίο θα στεγαστεί στον 1ο όροφο του κτιρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης , αποφάσισε στην τελευταία συνεδρίασή του το Τοπικό Συμβούλιο του οικισμού.
Πριν μερικά χρόνια ξεκίνησε από το Σύλλογο Γυναικών Κυπρίνου η συγκέντρωση παλαιών αντικειμένων, ενδυμάτων, εργόχειρων, φωτογραφιών και άλλων παλαιών υλικών, προκειμένου αυτά να συντηρηθούν και να εκτεθούν σε έναν χώρο, ο οποίος θα αποτελούσε ένα είδος μουσείου με ιστορική αναφορά στο παρελθόν των κατοίκων του Κυπρίνου.
Μέσω της δημιουργίας ενός μουσειακού χώρου, σε τοπικό επίπεδο, θα δοθεί η δυνατότητα στη τοπική κοινωνία να παρουσιάσει θέματα που την αφορούσαν και προέρχονται από την ιστορία και την παράδοση του τόπου, θα βελτιώσει τις συνθήκες ζωής μέσα από την επικοινωνία των μελών της κοινωνίας, την εκπαίδευση, τη γνώση και το ενδιαφέρον για το μέρος στο οποίο ζουν, θα ενδυναμώσει το συναίσθημα της εντοπιότητας, προβάλλοντας τη μοναδικότητα του τόπου τους αλλά και των ιδίων των κατοίκων, τόσο σε τοπικό, εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Ένα τοπικό μουσείο άλλωστε, δεν χρειάζεται τις μεγάλες συλλογές για να παρουσιάσει, απλά χρειάζεται τις ιστορίες και τα αντικείμενα των παλαιότερων, τα έθιμα, την καθημερινότητα, την οπτική του τόπου μέσα από τα μάτια των ίδιων των κατοίκων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για γνώση, εκπαίδευση και ψυχαγωγία κυρίως στους νεότερους.
Για την εκπλήρωση του σκοπού αυτού, ο Σύλλογος Γυναικών και το Τοπικό Συμβούλιο Κυπρίνου, σύμφωνα με τον πρόεδρό του κ. Σιώπη, θα συνεργαστεί με όλους τους Πολιτιστικούς Φορείς, τους Επαγγελματίες και τους κατοίκους του χωριού καθώς και την Δημοτική Αρχή.