Ο μαθητής της A΄ τάξης του 1ου Λυκείου Αλεξανδρούπολης Ορέστης Τσαταλμπασίδης, βραβεύτηκε από τον υπουργό παιδείας σε εκδήλωση που οργάνωσε το ίδρυμα Ωνάση, για την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στην Βαλκανική Ολυμπιάδα Μαθηματικών του 2016 που έγινε στη Ρουμανία.
Στην εκδήλωση αυτή βραβεύτηκαν 24 μαθητές από όλη την Ελλάδα οι οποίοι κατάφεραν να διακριθούν αποσπώντας μετάλλιο σε μία από τις επιστημονικές κατηγορίες: μαθηματικών, πληροφορικής, βιο-επιστημών, αστρονομίας και φυσικής.
«Είναι σημαντικό να ακούγεται η Ελλάδα στο εξωτερικό για τέτοιου είδους επιτυχίες. Μας κάνατε όλους υπερήφανους», είπε, απευθυνόμενη στους βραβευθέντες η γραμματέας του ΔΣ Ιδρύματος, Μαριάννα Μόσχου.
ΤσαλαμπασίδηςΑξίζει να σημειωθεί ότι και κατά την περσινή χρονιά ο Ορέστης κατέκτησε με την εθνική ομάδα το χάλκινο μετάλλιο στη Βαλκανική Ολυμπιάδα Μαθηματικών που είχε γίνει στο Βελιγράδι, γεγονός για το οποίο βραβεύθηκε τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, όσο και από τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελο Λαμπάκη, κατά τη διάρκεια των εργασιών του 10ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών.
Πέραν αυτών ο Ορέστης έχει κατακτήσει μέχρι τώρα τρία πανελλήνια μετάλλια Μαθηματικών (ένα ασημένιο και δύο χάλκινα) στον διαγωνισμό Αρχιμήδης, τρία πανελλήνια βραβεία (δύο πρώτα και ένα τρίτο) στον Πανελλήνιο διαγωνισμό Ευκλείδης και ένα 2ο Πανελλήνιο βραβείο Φυσικής.
Αξίζει να σημειωθεί πέραν των μαθηματικών ασχολείται σε υψηλό επίπεδο με τη μουσική (φοιτά στο Ωδείο Φαέθων και έχει πτυχίο αρμονίας ήδη από την Α τάξη Γυμνασίου και είναι στο πτυχίο στο βιολί) και με τον αθλητισμό (έχει κατακτήσει το Πανελλήνιο πρωτάθλημα παίδων στο ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ).