δεπαΤη συμμετοχή της στο project του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) Αλεξανδρούπολης σε ποσοστό 20% εξετάζει η ΔΕΠΑ, ενώ νέα πνοή στο έργο έδωσε η ολοκλήρωση της συμμετοχής της GasLog, συμφερόντων του εφοπλιστή Πήτερ Λιβανού, σε ποσοστό επίσης 20%.

Το ενδιαφέρον της ΔΕΠΑ που είχε εκφραστεί αρχικά από την προηγούμενη διοίκηση της εταιρείας και στη συνέχεια ατόνησε, έχει σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» επανακάμψει, με τη νέα διοίκηση του κ. Θεόδωρου Κιτσάκου να συζητάει με την Gastrade (όμιλος Κοπελούζου), που προωθεί το έργο του τερματικού σταθμού LNG της Αλεξανδρούπολης, τη συμμετοχή της σε ποσοστό 20%.

Το ενδιαφέρον της ΔΕΠΑ συνδέεται με την προώθηση και του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB, καθώς τα δύο έργα μπορούν να ενισχύσουν τον στρατηγικό στόχο της χώρας για τη λειτουργία ενός hub φυσικού αερίου που θα αποτελέσει εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας για τις χώρες της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. H ΔΕΠΑ φέρεται να θέτει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή της την πραγματοποίηση ενός market test που να πιστοποιεί τη βιωσιμότητα του έργου.

Με την αλληλεξάρτηση του project Aλεξανδρούπολης με τον αγωγό IGB συνδέεται και το ενδιαφέρον της Βουλγαρίας, η οποία μέσω της «Bulgarian Energy Holding (BEH)» προωθεί, από κοινού με τη ΔΕΠΑ και την ιταλική Εdison, την κατασκευή της ελληνοβουλγαρικής διασύνδεσης για εναλλακτική πηγή προμήθειας αερίου, αφού εξαρτάται σε ποσοστό 100% από την Gazprom.