φωτιά ΒαγιαζήτΤρεις μεγάλοι κίνδυνοι, υπήρχαν κατά τη διάρκεια της γιγάντιας προσπάθειας, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο.
Ο άμεσος κίνδυνος ήταν η κατάρρευση τμημάτων από το κέλυφος, αλλά ακόμη και του μιναρέ, στην περιοχή όπου επιχειρούσαν πυροσβέστες, καθώς οι συνέπειες θα ήταν απρόβλεπτες.
Παράλληλα, αστυνομικοί άμεσα έδωσαν εντολές εκκένωσης των γειτονικών κατοικιών καθώς οι θερμοκρασίες που είχαν αναπτυχθεί ήταν πολύ μεγάλες, χαρακτηριστικό είναι ότι κάηκαν παντζούρια και ράγισαν ακόμη και τζαμαρίες, ενώ οι φλόγες υπήρχε κίνδυνος να περάσουν σε διπλανά κτίρια.

Ο φόβος για ξαφνική διακοπή νερού, φαινόμενο εξαιρετικά συχνό στο Διδυμότειχο, ήταν έκδηλος καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάσβεσης, καθώς θα καθυστερούσε υπερβολικά το έργο των πυροσβεστών.

Παρά το πρωτοφανές περιστατικό, υπό την καθοδήγηση του νέου περιφερειακού διοικητή της πυροσβεστικής ΑΜΘ Ναθαναήλ Ρήγα, οι πυροσβέστες έστησαν μία άψογη επιχείρηση ανεφοδιασμού, εκμεταλλευόμενοι τους κοντινούς κρουνούς εκμηδενίζοντας το χρόνο ανεφοδιασμού των πυροσβεστικών οχημάτων.
Ο διοικητής είχε καταστρώσει και δεύτερο σχέδιο για μεταφορά νερού από τα 12τονα οχήματα που σε πολύ σύντομο χρόνο βρέθηκαν στο Διδυμότειχο απ’ όλη τη Θράκη.
Για τον άμεσο ανεφοδιασμό, η πυροσβεστική ζήτησε να υπάρξουν και υδροφόρες των δήμων.
Στόχος ήταν να πέσει η θερμοκρασία στη φλεγόμενη περιοχή όσο το δυνατόν ποιο γρήγορα, κάτι που τελικά επιτευχθεί νωρίς το πρωί, καθώς τα εξαιρετικά εύφλεκτα υλικά και η πολύ μεγάλη εστία φωτιάς (σ’ όλη την έκταση του τεμένους), δεν άφηναν κανένα άλλο περιθώριο αντίδρασης.