δημοτικό συμβούλιοΤη διατήρηση των αποφάσεων προηγούμενης συνεδρίασης σχετικά με την αξιοποίηση ζεολίθου στον Έβρο αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας.
Το συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως την Παρασκευή, καθώς τη Δευτέρα ξεκινάει η εξόρυξη από την περιοχή Κόκκαλο των Πετρωτών.
Η εταιρία «Όλυμπος – Βιομηχανικά Ορυκτά» έχει εξασφαλίσει όλα τα δικαιώματα για την εξόρυξη. Η τοπική κοινωνία είναι σύμφωνη με την εξόρυξη, όμως αυτό που φέρνει μεγάλες αντιδράσεις είναι το γεγονός ότι η επεξεργασία του προϊόντος θα γίνεται στη Θεσσαλονίκη κι όχι στο Τρίγωνο, κάτι που στερεί πολύτιμες θέσεις εργασίας από την περιοχή.

Στη συνεδρίαση κατέθεσαν τις απόψεις τους και κάτοικοι των Πετρωτών, ενώ έγινε γνωστό ότι προσφυγές κατά του τρόπου εξόρυξης έχουν απορριφθεί από την ελληνική δικαιοσύνη.
Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να εμμείνει στο ψήφισμα που είχε εκδώσει στις 28 Φεβρουαρίου του 2016, ενώ πρόσθεσε ακόμη δύο σημεία.
Το ψήφισμα της 28ης Φεβρουαρίου αναφέρει:
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας σχετικά με την αξιοποίηση του ζεόλιθου ζητά:
1. Την αξιοποίηση του ζεόλιθου της περιοχής. Η εξόρυξη του να πραγματοποιηθεί άμεσα με διαδικασίες ανοιχτές που θα είναι προς όφελος και οικονομικό, όχι μόνο για την κυβέρνηση και το κράτος, αλλά και για την τοπική κοινωνία.
2. Απαραίτητη προυπόθεση δημιουργίας μονάδος επεξεργασίας στο δήμο Ορεστιάδας και συγκεκριμένα στην περιοχή των Πετρωτών.
3. Δημιουργία των κατάλληλων υποδομών και συντήρηση αυτών – απόλυτος σεβασμός στο περιβάλλον.

Στο νέο ψήφισμα ζητείται παράλληλα να ενταθούν οι προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα ώστε να περάσουν οι εκτάσεις στους ΟΤΑ.

Με το ψήφισμα διαφώνησαν οι Σταμάτης Γκατζίδης και η Μαρία Γκουγκουσκίδου.