πγν νοσοκομείοΜία δωρεά ζωής. Ξεκίνησε ύστερα από μεγάλες προσπάθειες και εκπαίδευση του προσωπικού, η λειτουργία του νέου γραμμικού επιταχυντή του πανεπιστημιακού γενικού νοσοκομείου Έβρου. Την ευχάριστη είδηση, ανακοίνωσε ο καθηγητής ιατρικής Μιχάλης Κουράκης. Ο κ. Κουράκης σε ανοιχτή επιστολή του αναφέρει:

Με ιδιαίτερη χαρά σας ενημερώνω για την έναρξη λειτουργίας του νέου υπερσύγχρονου Γραμμικού Επιταχυντή, δωρεά του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος, στην Kλινική Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του ΔΠΘ/ΠΓΝΕ. Μετά από επτά (7) μήνες επίπονων προσπαθειών και εκπαίδευσης (τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό), του συνόλου του προσωπικού της Κλινικής, ιατρών, ραδιολόγων-τεχνολόγων και γραμματείας, αλλά και ιδιαίτερα των Ακτινοφυσικών μας, κου Ι. Αμπατζόγλου και κας Κ. Σισμανίδου, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ενέκρινε την κλινική χρήση του Επιταχυντή. Ήδη, δώδεκα (12) ασθενείς μας βρίσκονται υπό θεραπεία, ωφελούμενοι από υψηλής τεχνολογίας Ακτινοθεραπευτικές τεχνικές, εξαιρετικής ακρίβειας και ποιότητας.
Η Ακτινοθεραπεία είναι μία κύρια μορφή θεραπείας του καρκίνου που προσφέρει ίαση στο 80% των ασθενών με καρκίνο του προστάτη, στο 90% των ασθενών με καρκίνο λάρυγγα, στο 90% των καρκίνων της μήτρας, στο 80% των ασθενών με καρκίνο στο ορθό, και τοπική ίαση στο 95% των ασθενών με καρκίνο μαστού καταργώντας πρακτικά τις επεμβάσεις μαστεκτομής. Η Ακτινοθεραπεία είναι, επίσης, η μόνη αποτελεσματική ανακουφιστική θεραπεία που προσφέρει ποιότητα ζωής στις περιπτώσεις εκείνες που δεν μπορούν να ιαθούν, ανακουφίζοντας τους πάσχοντες συνανθρώπους από τους εφιάλτες του πόνου, της παράλυσης, της αιμορραγία και των συμπτωμάτων από τις εγκεφαλικές μεταστάσεις.
Η σημαντική και αξιέπαινη δωρεά από το Ίδρυμα Σ. Νιάρχος, μέσα από την οποία δέκα (10) υπερσύγχρονοι Γραμμικοί Επιταχυντές (αξίας 20εκ ευρώ) εγκαταστάθηκαν σε Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία και Ογκολογικά κέντρα της Ελλάδας, είναι πραγματικά μια ΔΩΡΕΑ ΖΩΗΣ στους καρκινοπαθείς της χώρας μας. Προσωπικά δε, νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση, γιατί η πραγμάτωση αυτής της δωρεάς ξεκίνησε με δική μας πρωτοβουλία, εκθέτοντας τα προβλήματα με συνεχή αιτήματα και ευαισθητοποιώντας έτσι το Ίδρυμα Σ. Νιάρχος, ήδη από το 2010. Με αυτή τη δωρεά εκσυγχρονίστηκε το μέγα μέρος των Ακτινοθεραπευτικών κέντρων της Ελλάδας, τα οποία λειτουργούσαν οριακά λόγω της παλαιότητας των μηχανημάτων που διέθεταν, προσφέροντας θεραπεία με τεχνολογία παρωχημένη. Σήμερα, μπορούμε να δηλώσουμε ότι η Ακτινοθεραπεία που μπορούμε να προσφέρουμε στην Αλεξανδρούπολη δεν υστερεί διόλου από αυτή που χορηγείται σε μεγάλα ογκολογικά κέντρα του κόσμου. Με τη σύγχρονη αυτή τεχνολογία, η τοξικότητα της Ακτινοθεραπείας είναι πολύ μικρότερη, προσφέροντας άριστη ποιότητα ζωής στους ασθενείς μας, αλλά και η πιθανότητα ίασης είναι σημαντικά καλύτερη.
Ένα άλλο σημαντικό όφελος που επιτεύχθηκε μέσα από τη δωρεά αυτή, είναι η πρόσληψη από το Υπουργείο Υγείας δύο (2) ιατρών Επιμελητών (οι οποίοι ήδη εργάζονται στο τμήμα μας), δύο (2) Ακτινοφυσικών και δύο (2) Τεχνολόγων, οι οποίοι αναμένονται να προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ εντός του τρέχοντος έτους. Για πρώτη φορά από το 2003, που άρχισε τη λειτουργία της η Κλινική Ακτινοθεραπευτική Ογκολογίας ΠΓΝΕ, προσλαμβάνεται προσωπικό, δίδοντας τέλος στην απαράδεκτη υποστελέχωση που υπήρχε για δεκατέσσερα (14) ολόκληρα χρόνια.
Το παρόν μήνυμα χαράς και ελπίδας προς τους ογκολογικούς ασθενείς και προς τις οικογένειές τους, δεν πρέπει όμως να μας εφησυχάζει. Η εξαιρετική ποιότητα Ακτινοθεραπείας που προσφέρει το νέο σύστημα Γραμμικού Επιταχυντή, επιτυγχάνεται με κόστος το ‘χρόνο’ που απαιτείται για το σχεδιασμό και την τέλεση της Ακτινοθεραπείας. Ο ‘χρόνος’ αυτός είναι υπερδιπλάσιος από τις παλαιότερες μορφές Ακτινοθεραπείας και, έτσι, ο αριθμός των ασθενών που μπορεί να εξυπηρετηθεί είναι μικρότερος του απαιτούμενου, αυξάνοντας τις λίστες αναμονής σε μη αποδεκτά όρια. Το ΠΓΝΕ παραμένει το μόνο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με ένα (1) μόνον Γραμμικό Επιταχυντή, γεγονός που το Υπουργείο Υγείας οφείλει να λάβει υπόψιν του και άμεσα να θεραπεύσει αυτό το έλλειμμα.
Με τη βοήθεια του Θεού, τη συνδρομή του Ιδρύματος Σ.Νιάρχος, την Αγάπη και Συμπόνια που το προσωπικό της κλινικής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας διαθέτει προς τους ασθενείς μας, αλλά και τη στήριξη της Διοίκησης ΠΓΝΕ, μπορούμε πλέον να συνεχίσουμε αθόρυβα το έργο μας.

Μιχάλης Κουκουράκης
Καθηγητής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΔΠΘ
Δ/της Κλινικής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΠΓΝΕ