ζάχαρη εβζΕρώτηση προς τους υπουργούς αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου και οικονομίας και ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου κατέθεσε ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ Αναστάσιος Δημοσχάκης σχετικά με τα ασυγκόμιστα τεύτλα, αλλά και τη γενικότερη λειτουργία του εργοστασίου ζάχαρης Ορεστιάδας.
Η ερώτηση του βουλευτή:

Το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Ορεστιάδα ολοκλήρωσε την ΄καμπάνια΄ παραγωγής το Σάββατο 02/12. Στην από 06/10 με αριθμό πρωτοκόλλου 170 Ερώτηση που κατατέθηκε για το μέλλον και την βιωσιμότητα της ΕΒΖ και τον υφιστάμενο κυβερνητικό σχεδιασμό, επισημάναμε τις δυσμενείς συνέπειες των αλλεπάλληλων παραιτήσεων των διοικήσεων της εταιρείας, τέσσερις διοικήσεις σε δυο χρόνια.
Δυστυχώς η έλλειψη ουσιαστικού σχεδιασμού είχε σαν συνέπεια την μη ομαλή λειτουργία του εργοστασίου, την καθυστέρηση έναρξης της καμπάνιας, με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί της περιοχής εξαιτίας των καιρικών συνθηκών να μην προλάβουν να συλλέξουν την παραγωγή τους. Ο απολογισμός είναι περίπου 2000 στρέμματα με τεύτλα να έχουν μείνει ασυγκόμιστα και 40 περίπου αγρότες με θολό οικονομικό μέλλον.
Η προσπάθεια, επικοινωνιακής στόχευσης, να επιστρατεύσετε δυνάμεις του ελληνικού στρατού προκειμένου να επιταχύνετε την διαδικασία της συγκομιδής υπήρξε ανεπαρκής, καθώς ούτε το προσωπικό ούτε το ωράριο επαρκούσαν για όλους τους τευτλοπαραγωγούς. Πετύχατε να δημιουργήσετε αγρότες δυο ταχυτήτων: αυτούς που η συγκομιδή τους έγινε από τον Ελληνικό Στρατό και τους λιγότερο τυχερούς που αναγκάστηκαν να επωμιστούν το κόστος μεταφοράς.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:
Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για τους αγρότες οι οποίοι δεν πρόλαβαν να προχωρήσουν στην συγκομιδή της παραγωγής τους;
Πώς σκοπεύετε να αποζημιώσετε τους αγρότες που επωμίστηκαν το κόστος μεταφοράς των τεύτλων τους, λαμβάνοντας υπόψη ότι ιστορικά ήταν ένα κόστος που το κάλυπτε η βιομηχανία;