λαϊκή συσπείρωσηΣτα προβλήματα που δημιουργούνται από την καθυστέρηση έκδοσης αδειών κτηνοτροφικων μονάδων, αναφέρεται η Λαϊκή Συσπειρωση ΑΜΘ. Ο επικεφαλής της παράταξης Χρήστος Τρέλλης, ζητά το θέμα να συζητηθεί στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο και συγκεκριμένα αναφέρει:

Η έκδοση των αδειών εγκατάστασης συναντά τεράστια εμπόδια και καθιστά σχεδόν αδύνατη την έκδοση αδειών. Παράδειγμα στην Π.Ε. Έβρου για να εκδοθεί μία άδεια απαιτείται περίπου 1,5-2 έτη.
Πού εντοπίζονται τα προβλήματα:
Ενώ με βάση το Νόμο 4056/12 αρμόδια για την έκδοση άδειας εγκατάστασης είναι η Επιτροπή Σταυλισμού που αποτελείται από υπαλλήλους των Δ/νσεων ΔΑΟΚ, Υγείας, Περιβάλλοντος που είναι υπεύθυνη για την τήρηση όλων των προβλεπόμενων από τον Νόμο αποστάσεων και εξαιρέσεων (οικισμούς, στρατόπεδα, χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος, αρχαιολογικούς χώρους κλπ).
Χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο από το 2015, ανεξήγητα ανασύρθηκαν από τα συρτάρια του Γενικού Επιτελείου Στρατού νόμοι της εποχής Μεταξά: Α.Ν. 376/1936 (ΦΕΚ 546/Α/1936) και Α.Ν. 1731/1939 (ΦΕΚ 192/Α΄/1939). Είναι οι νόμοι βάσει των οποίων μπήκαν οι μπάρες και απαγορευόταν η ελεύθερη κίνηση των κατοίκων των παραμεθορίων περιοχών, διατάξεις που καταργηθήκαν το 1996 με απόφαση του τότε Υπουργού Άμυνας Γ. Αρσένη.
Έτσι για να αδειοδοτηθεί μία κτηνοτροφική μονάδα, ή να γίνει παραχώρηση δημόσιας έκτασης (Δασαρχεία, Επικοισμός) ακόμα και πρόχειρου χαρακτήρα που δεν απαιτείται οικοδομική άδεια, πρέπει να υπάρχει γνωμοδότηση από τις στρατιωτικές υπηρεσίες.
Όταν για καμία άλλη χρήση, όπως οικοδομική άδεια, επαγγελματική, βιοτεχνική ή βιομηχανική χρήση δεν απαιτείται τέτοια γνωμοδότηση από τις στρατιωτικές υπηρεσίες.
Στην καλύτερη περίπτωση η διαδικασία γνωμοδότησης των στρατιωτικών υπηρεσιών διαρκεί τουλάχιστον 8 με 12 μήνες, λόγω και του γεγονότος ότι ακολουθείται όλη η ιεραρχία έως το ΓΕΣ. Έτσι καρκινοβατεί η έκδοση αδειών και μια σειρά από κτηνοτρόφους που είναι ενταγμένοι στα Σχέδια Βελτίωσης ή το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών που απαιτείται η έκδοση άδειας εγκατάστασης κινδυνεύουν να απενταχθούν και να επιστρέψουν τις επιδοτήσεις που έχουν λάβει .
Από το Νόμο 4056/12 που αφορά την αδειοδότηση σταυλικών εγκαταστάσεων δεν απαιτείται καμία τέτοια γνωμοδότηση από τις υπηρεσίες του στρατού.
Καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο να αποφασίσει:
Να εκδοθεί απόφαση του Περιφερειάρχη προς τις ΔΑΟΚ να σταματήσουν να ζητούν την Γνωμοδότηση των Στρατιωτικών Υπηρεσιών
Να απευθυνθεί προς το ΥΠΑΤ ώστε να εκδώσει την ανάλογη οδηγία προς τις Δασικές Υπηρεσίες.